ביטול עסקאות הטיעון והחמרת הענישה: תוכנית המשטרה למגזר הערבי
אגף החקירות במשטרה הכין תוכנית מקיפה למיגור הפשיעה במגזר הערבי, שכוללת גם שינוי בחקיקה. עם זאת, במשטרה ציינו שהבעיה העיקרית היא הכמות הגדולה של הנשק הלא חוקי: "זה לא תלוי רק בנו"
הנושא נמצא לאחרונה בראש סדר העדיפויות של אגף החקירות במשטרה, שהכין תוכנית מקיפה שכוללת גם שינוי בחקיקה. במשטרה מתכוונים להפסיק לחתום על הסדרי טיעון בכתבי אישום שקשורים לעבירות נשק ולקיים משפטים עד לגזר דין, שם העונש יכול להגיע לעשר שנות מאסר ויותר.
הביקורת שספגה המשטרה מנכבדי המגזר הערבי לא השאירה את בכיריה אדישים ויחד עם השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, הם הכינו דו"חות שמנסים ללמד מדוע המצב שם כה חמור. "יש פער והפער הוא גדול", הודה גורם בכיר במשטרה.
"אבל זה לא תלוי רק בנו", הוסיף הגורם הבכיר. "במגזר היהודי כשיש אירוע, ניידת סיור שמגיעה למקום מתחילה מיד לטפל באירוע. במגזר (הערבי – א"ס) זה שונה, עד שאין תגבורות ואין כוחות מיוחדים לא נכנסים. בלא מעט זירות, זה מאוחר מדי לאחר שהזירה כולה זוהמה וראיות מרכזיות נעלמו".
אחת ההאשמות נוגעת לעובדה שבעקבות מלחמת החורמה בארגוני הפשיעה היהודיים, שכחה המשטרה את ארגוני הפשיעה הערביים. על כך אמר הבכיר: "מקרי הרצח הקשורים לארגוני הפשיעה במגזר הם פחות מ-10% מסך כל המקרים".
לדבריו, "רוב רובם של מקרי הרצח הם סכסוכים בין חמולות, סכסוכים ישנים ומריבות שטותיות שהסתיימו בירי. חלק לא מבוטל של הקורבנות, הם כאלה ששילמו בחייהם בגלל השתייכותם למשפחה כזו או אחרת, שהייתה מסוכסכת עם משפחה אחרת".
במשטרה ציינו כי בידיהם מידע על 350 סכסוכים ברחבי המדינה בין פושעים, עבריינים ומשפחות. 70% מהמקרים הם במגזר הערבי. "ישנם סכסוכים שטותיים על מריבה בכביש, או סכסוך משפחתי שמגיע לפתרון בירי", הסבירו במשטרה. הבעיה הגדולה, מסכימים כולם במשטרה, היא הכמות הגדולה של הנשק הלא חוקי.
"יש הרבה נשק לא חוקי", אמרו במשטרה. "אנחנו יוצאים במבצעים, ולזכותה של ההנהגה הערבית הפעם באמת הם קראו להחזרת הנשק אבל אנחנו לא צופים שיהיה משהו משמעותי. הצלחה תהיה אם יוחזרו יותר מ-100 כלי נשק".
במשטרה הוסיפו כי "הבעיה הגדולה היא שלא כל הנשק הוא נשק תקני. הרבה מכלי הנשק מיוצרים בעבודת בית, וחלק גדול מוברח מהרשות. אין ספק שאנחנו מבצעים חשיבה מחודשת לגבי הטיפול במגזר, ואחת מהם תהיה לקדם חקיקה חזקה ונוקשה בכל ענייני הנשק. התנגדות לעסקאות טיעון, והחמרת הענישה הם חלק מאותם צעדים".
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, מסר: "הגוף היחיד במדינה שמסוגל לאסור פושעים ולהחרים נשק הוא המשטרה. הגיע הזמן שיעשו את אותו הדבר בחברה הערבית. אנחנו דורשים מעצרים והחרמות נשק, אבל בלי תוכנית ממשלתית מקיפה הממשלה וגופי האכיפה רק שמים פלסטר היכן שצריך חוסם עורקים".