שתף קטע נבחר

שבוע לפלישה הטורקית: תיעוד מבסיס אמריקני נטוש

מאות הרוגים, מאות אלפי פליטים: כוחות רוסיה ומשטר אסד ממשיכים לנוע לעומק צפון סוריה אחרי ההסכם עם הכורדים, ארדואן מתעקש – "לעולם לא אכריז על הפסקת אש". טראמפ לא מודאג מההשפעה הגוברת של פוטין, ושוב תקף את בעלי הברית שנטש: "הכורדים לא מלאכים, זו לא בעיה שלנו"

 

 

שבוע בדיוק עבר מאז יציאתה של טורקיה למבצע "מעיין השלום" נגד הכורדים בצפון-מזרח סוריה, ובארה"ב המשיכו היום (ד') בניסיון למתן את השלכות החלטתו הפתאומית והדרמטית של הנשיא דונלד טראמפ לנטוש את הכורדים ולסגת מהאזור. סגן הנשיא מייק פנס ומזכיר המדינה מייק פומפאו ימריאו הערב לטורקיה, שם ייפגשו עם הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן – שמתעקש להמשיך בפלישה עד להשגת מטרותיה, גם אם יוטלו על ארצו סנקציות ש"יחריבו את כלכלתה", כדברי טראמפ.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

בשטח, בינתיים, רוסיה וסוריה ממשיכות בהתקדמותן לעומק שטחי האוטונומיה הכורדית שאליה מנסה אנקרה לפלוש, במסגרת ההסכם שחתמו הכורדים עם משטר אסד בעקבות הנטישה האמריקנית – הסכם שאפשר לאסד לחזור לאזורים בצפון סוריה שאת השליטה עליהם איבד ב-2012, בשיאה של מלחמת האזרחים.

 

 
בסיס צבאי של ארה
המחנה האמריקני הנטוש, מתוך התיעוד שפרסמה רשת RT הרוסית(צילום: RT)

הפצצה טורקית של טורקיה ב צפון סוריה ב עיירה ראס אל-עין (צילום: AP)
הפצצות טורקיות בעיירה הכורדית ראס אל-עין בצפון סוריה(צילום: AP)

הפצצה טורקית של טורקיה ב צפון סוריה ב עיירה ראס אל-עין (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפצצה טורקית של טורקיה ב צפון סוריה ב עיירה ראס אל-עין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

לפי מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה שמקום מושבו בבריטניה, כוחות רוסיים חצו היום לראשונה את נהר הפרת, והגיעו לפאתי העיר האסטרטגית קובאני. במרכז המעקב ציינו כי עד כה ברחו מהקרבות 300 אלף איש, אם כי באו"ם נקבו מספר זהיר יותר, 160 אלף. עוד דיווחו במרכז שלפחות 72 אזרחים נהרגו בקרבות בשבוע האחרון, לצד 360 הרוגים בקרב המיליציות הכורדיות והמורדים הג'יהאדיסטים שנלחמים לצד טורקיה.

 

שבוע למבצע נגד הכורדים - עוד כתבות:

11,000 מחבלי דאעש מחכים לברוח

הפלונטר של ארדואן / פרשנות

פוטין מתחזק ומנסה להרחיק את ארדואן

 

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר מוקדם יותר היום שמוסקבה תמשיך במאמציה לתווך בשיחות בין סוריה לטורקיה, על מנת להגיע להבנות שימנעו הסלמה נוספת באזור. מוסקבה כבר פרסה את כוחותיה באזורים בגבול – שבעבר סיירו בהם חיילים אמריקנים – על מנת לחצוץ בין חיילי אסד לחיילי טורקיה ולמנוע התנגשויות ביניהם.

ילדה פליט פליטים סורית מ סוריה ש ברחו למחנה ליד מוסול ב עיראק (צילום: AP)
בין 160 ל-300 אלף פליטים. ילדה שברחה מהקרבות למחנה בעיראק, ליד מוסול(צילום: AP)
 

ילדה פליט פליטים סורית מ סוריה ש ברחו למחנה ליד מוסול ב עיראק (צילום: AP)
פליטים מצפון סוריה במחנה ליד מוסול(צילום: AP)

הפגנה בעד ה כורדים בצפון סוריה ו נגד ארדואן ב רמאללה (צילום: AFP)
גם ברמאללה. ברחבי העולם הפגינו בשבוע האחרון לאות תמיכה בכורדים(צילום: AFP)

לא ברור אם מאמצי התיווך הרוסיים יצליחו להניב פרי, לאור המשך התעקשותו של ארדואן למימוש יעדי המבצע נגד הכורדים: יצירת רצועת ביטחון בעומק של 35-30 ק"מ באזור הגבול, על מנת לסלק משם את אנשי "היחידות להגנת העם" הכורדיות (YPG), שאותם היא מגדירה "טרוריסטים". באותה רצועת ביטחון מקווה טורקיה לשכן מיליוני פליטים שברחו לתחומיה מהקרבות במלחמת האזרחים הסורית.

 

ארדואן שב על התעקשותו בלילה שבין שלישי לרביעי, ואמר שלעולם לא יכריז על הפסקת אש. הוא פנה בלשון זו לכוחות הכורדיים: "ההצעה שלנו לטרוריסטים היא – הניחו את נשקיכם, עזבו את הציוד, השמידו את המלכודות שטמנתם, ועזבו את האזור הבטוח שעליו הכרזנו, מיד".

חיילים של צבא טורקיה עם מורדים סורים מחוץ לעיר הכורדית מנביג' סוריה (צילום: AFP)
טורקיה ממשיכה במבצע, למרות הגינויים העולמיים. חיילים טורקים ליד העיר הכורדית מנביג'(צילום: AFP)

חיילים של צבא טורקיה עם מורדים סורים מחוץ לעיר הכורדית מנביג' סוריה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הנשיא הטורקי הודיע היום שלא יהיה מוכן להיפגש עם סגן הנשיא האמריקני מייק פנס ועם מזכיר המדינה מייק פומפאו. "אם טראמפ יגיע – אפגש איתו", הוא אמר לרשת סקיי ניוז הבריטית. זמן קצר לאחר מכן, אבל, הדובר שלו אמר כי הוא יהיה מוכן להיפגש עם פנס ופומפאו. לא ברור מדוע שינה ארדואן כה מהר את עמדתו.

 

עוד לפני הגעתם של השניים מחר לאנקרה, היום הגיע לטורקיה היועץ החדש של טראמפ לביטחון לאומי, רוברט אובריאן. אובריאן, נזכיר, מכהן בתפקיד רק כחודש בלבד, ומונה אליו לאחריו פיטוריו של היועץ הקודם, ג'ון בולטון, שהתנגד להכרזתו הקודמת של טראמפ על נסיגה מסוריה בשנה שעברה.

נשיא ארה
"הכורדים לא מלאכים". טראמפ בבית הלבן, הערב(צילום: EPA)

חלוקת הכוחות בסוריה ()
חלוקת הכוחות בסוריה ערב הפלישה הטורקית

כחלק ממאמצי התיווך האמריקניים והרוסיים, הן טראמפ והן הנשיא ולדימיר פוטין הזמינו את ארדואן להיפגש עמם בארצם. ארדואן ציין כי מאמצי המחוקקים בארה"ב להטיל על ארצו סנקציות – חמורות אף יותר מאלו שהטיל בינתיים הבית הלבן – הם בגדר "זלזול אחד גדול". הוא איים שאולי לא יגיע למפגש המתוכנן עם טראמפ בוושינגטון בחודש הבא.

 

סימן נוסף למתיחות הגוברת בין אנקרה לוושינגטון הגיע אמש עם הודעת התביעה הפדרלית בארה"ב, על הגשת כתב אישום נגד בנק בבעלות ממשלת טורקיה, "הולקבנק". התביעה טוענת שהבנק ניסה לחמוק מהסנקציות על איראן. לדבריה, להגשת האישום אין קשר לנסיבות הפוליטיות הקיימות, והבנק היה מעורב במזימה שעלותה נאמדת במאות מיליארדי דולרים. ארדואן כינה את האישום נגד הבנק הטורקי "צעד לא-חוקי ומגעיל".

  ()

בינתיים, טראמפ לא נראה מודאג מהתחזקות ההשפעה הרוסית בסוריה. על אף תמונות ששודרו על-ידי רשת RT הרוסית, ובהן נראים הבסיסים שצבא ארה"ב נטש לכאורה בחופזה בצפון סוריה – ושלפי הדיווח ברוסיה צבא אסד השתלט עליהם – הנשיא האמריקני אמר כי זה "בסדר" מבחינתו אם רוסיה עוזרת לאסד.

 

טראמפ, שדיבר הערב עם כתבים בבית הלבן, הוסיף כי עדיף להטיל סנקציות על טורקיה מאשר להילחם בשטח ולהסתכן בקורבנות אמריקנים. הוא שב ואמר כי מדובר בסכסוך מקומי שאינו נוגע לארה"ב: "זו לא בעיה שלנו". אחרי שכבר מתח בימים האחרונים ביקורת על הכורדים, בעלי בריתה של ארה"ב שהיוו כוח חשוב ביותר במאבק נגד דאעש וטוענים כעת ל"דקירה בגב" מצדו, טראמפ שוב תקף אותם. "הם לא מלאכים", הוא אמר, והוסיף כי "יש להם הרבה חול שם, הרבה חול שהם יכולים לשחק בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מאות אלפים ברחו. פליטה כורדית
צילום: AP
מומלצים