נתניהו הציג "מתווה לאחדות". גנץ: "תחזיר את המנדט"
פחות משבוע לפני תום המנדט, יו"ר הליכוד התקשר ליו"ר כחול לבן ופרסם מתווה שבו הציע חופש הצבעה על חוק הגיוס - אך סירב לוותר על בלוק הימין. גנץ דחה את ההצעה: "לא בכדי היא אינה כוללת שמירה על שלטון החוק. פניו של ראש הממשלה היוצא אינן לאחדות, אלא לחסינות"
שישה ימים לפני פקיעת המנדט, ראש הממשלה מנסה פעם נוספת להקים ממשלת אחדות בראשותו. ביממה האחרונה הציג ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשי בלוק הימין, ובהם המפלגות החרדיות, מתווה להקפאת המצב הקיים בנושאי דת ומדינה, שהם מהמוקשים המשמעותיים בדרך להרכבת קואליציה - והיום פרסם את אותו מתווה. ח"כ בני גנץ דחה את המתווה וקרא לנתניהו להחזיר את המנדט: "פניו של ראש הממשלה היוצא אינן לאחדות, אלא לחסינות", אמר יו"ר כחול לבן.
במתווה שהציג נתניהו אמנם מציע ויתורים בנושאי דת ומדינה, אך לא מוותר על בלוק הימין-חרדים שהקים, המונה 55 ח"כים. הוא ציין כי המתווה מבוסס על מתווה הנשיא, אך לא כתב מפורשות כי על פיו הוא יהיה ראש הממשלה הראשון בממשלת רוטציה.
כעת העביר נתניהו ליו"ר כחול לבן בני גנץ מתווה זה, שלדבריו גובש בעבודת מטה שנעשתה בימים האחרונים. "ממשלה זו תהיה מבוססת על הסכמה לאומית רחבה ביותר כדי לאפשר התמודדות עם האתגרים הביטחוניים והכלכליים הדחופים המתגברים סביבנו. לצורך הקמת ממשלה זו מובן שכל הצדדים יידרשו לוויתורים כדי להגיע להסכמות", אמר נתניהו.
נתניהו אמר כי התקשר לגנץ: "הצגתי בפניו מתווה פשרה להקמת ממשלת אחדות לאומית רחבה. זו הממשלה היחידה שאפשר להקים עכשיו, זו הממשלה היחידה שחובה להקים עכשיו. כל אזרחי ישראל מסתכלים סביב ורואים איך המזרח התיכון משתנה לנגד עינינו, משתנה לרעה, ומי שצריך לדעת יודע שגם האתגרים הביטחוניים הולכים וגדלים והם לא מחכים לנו, ולכן אני קורא לגנץ לגלות אחריות לאומית ולהיכנס איתי מיד למשא ומתן, להקים את הממשלה שמדינת ישראל כל כך זקוקה לה. כל דחייה מיותרת תביא לכך שנגיע לאותה נקודה בעוד כחודשיים, עם כל המשמעויות שיתלוו לכך". אלו עיקרי המתווה שהציג נתניהו.
1. ביטחון: הקבינט הפריטטי יעביר החלטה תוך שישה שבועות על תוכנית רב-שנתית עדכנית לביטחון ישראל, כולל החלטה להעברה מיידית של תקציב השנה הראשונה עוד לפני העברת תקציב המדינה. החלטה זו נחוצה באופן דחוף למערכת הביטחון מול אתגרים ביטחוניים גוברים.
2. כלכלי: הממשלה תאשר יעד גירעון מוסכם ושינוי סדר עדיפות תקציבי לאור הצרכים הביטחוניים הדחופים. תקציב המדינה יועבר לא יאוחר משלושה חודשים ממועד הקמת הממשלה.
3. חברתי: הממשלה תגבש הסכמה על צרכים חברתיים חיוניים שיתוקצבו בתקציב המדינה.
4. דת ומדינה: הסטטוס קוו יישמר לשנה הראשונה. מיד עם הקמת הממשלה יוקם צוות שיגבש הסכמות בנושא. בנפרד, מיד עם הקמתה, הממשלה תביא את חוק הגיוס המתוקן (מתווה אטיאס) להצבעה ותאפשר חופש הצבעה סיעתי בנושא.
5. מדיני: נתניהו ויו"ר כחול לבן גנץ יביאו בפני הממשלה עמדה משותפת ביחס לתוכנית המאה של הנשיא טראמפ, כאשר תוצג, וביחס להחלת הריבונות הישראלית על בקעת הירדן וצפון ים המלח.
גנץ אמר בתגובה לאותו מתווה כי "לצערנו, התנהלותו של ראש הממשלה היוצא בפועל גם במהלך התקופה האחרונה מצביעה שדרכו אינה לאחדות אלא לחסינות. גם היום הוא לא מוכן לבוא למשא ומתן ישיר, וגם היום הוא אינו מוכן להכיר בכך שרוב אזרחי ישראל בחרו בממשלת אחדות ליברלית, ללא הקיצוניים. זו הסיבה שכחול לבן היא הסיעה הגדולה בכנסת. לא בכדי, הצעתו אינה כוללת התייחסות לנושא החשוב ביותר - שמירה על טוהר המידות ושלטון החוק. גם בשבועות האחרונים, ממשיך נתניהו לצאת נגד מערכות אכיפת החוק, נגד התקשורת ונגד גורמים ממלכתיים ואינו נוהג במערכות אלו בכבוד הראוי".
יו"ר כחול לבן אמר כי מפלגתו "מברכת על חלקים בהצעתו של ראש הממשלה, כמו הנכונות לדון בנושאי דת ומדינה וההכרה בצורך להכין תוכנית רב שנתית למערכת הביטחון. עם זאת, הקמת ועדות ודחיית קבלת ההחלטות לשלבים מאוחרים מעלה חששות כי מדובר במתווה שמטרתו היא להקים ממשלה בראשות נתניהו, ולא לפתור את סוגיות היסוד. בעת הזו ובהתאם למצב הביטחוני, הכלכלי והמשפטי, הדבר הנכון למדינת ישראל ולעם ישראל הוא ממשלת אחדות רחבה וליברלית, עם קווי יסוד ברורים ביחס לנושאי ביטחון, טוהר המידות, דת ומדינה וכלכלה".
"לכן", סיכם גנץ, "אנו קוראים לנתניהו להחזיר את המנדט לנשיא המדינה ולאפשר ליו"ר כחול לבן להוביל הקמת ממשלה שתתקן את הבעיות הביטחוניות והכלכליות שיצרה הממשלה הנוכחית, ולבוא למשא ומתן ישיר בלב פתוח ובנפש חפצה במקום למשוך זמן".
בתגובה לכך אמרו בליכוד כי "גנץ נכנע שוב לתכתיבים של לפיד וליברמן והפך לסרבן סדרתי המונע הקמת ממשלת אחדות לאומית. גנץ סירב למתווה הנשיא, סירב להיפגש עם ראש הממשלה נתניהו, סירב למפגש בין צוותי המו"מ וכעת מסרב למתווה הפשרה של ראש הממשלה. לפיד-ליברמן וגנץ מובילים לממשלת מיעוט שנשענת על המפלגות הערביות וכשלא יצליחו גם בזה הם ידרדרו את המדינה לבחירות חדשות". בתוך כך, אמש נפגש נתניהו עם מספר 4 בכחול לבן גבי אשכנזי. נתניהו ביקש לקיים איתו שיחה ותדרוך עם כניסתו לתפקיד יו"ר ועדת חוץ וביטחון.
ביהדות התורה אמרו היום אחר הצהריים כי "כפי שהודענו אחרי הבחירות האחרונות סיעת יהדות התורה היא חלק מבלוק הימין. כידוע, הסמכנו את ראש הממשלה נתניהו לנהל מטעמנו משא ומתן להקמה אפשרית של ממשלת אחדות עם מפלגות נוספות. כשיוגש לנו מתווה קואליציוני קונקרטי נדון בו ונכריע".
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן כתב אחר הצהריים בדף הפייסבוק שלו: "לא פעם ולא פעמיים פנינו לליכוד במטרה לפתוח במשא ומתן ולדון בסוגיות המהות כמו גיוס בני הישיבות, חוק המרכולים, תחבורה ציבורית בשבת, הכנסת מינימום לגמלאים, קצבאות הנכים, המשך מדיניות הכניעה בעזה וכו'. מדהים עד כמה פניותינו נופלות על אוזניים ערלות וכל מה שמעניין אותם זה מי ראשון, מי שני, כמה תיקים ואיזה תיקים תקבל כל מפלגה. אני מזכיר לכולם שזמן שעובר לא חוזר וכל עוד אין משא ומתן איתנו בנושא קווי יסוד ולא הגענו להסכמה בסוגיות עקרוניות, לא נתייחס לשום פנייה של הליכוד בשום נושא".
מנכ"ל תנועת ישראל חופשית אורי קידר אמר כי "ניכר שנתניהו לא הפנים את תוצאות הבחירות. ציבור אדיר הצביע למפלגות שהתחייבו על רשימת דרישות שישנו את יחסי הדת והמדינה בישראל, וההצעה של נתניהו היא ניסיון להציע עוד מאותו הדבר, כאילו לא היו בחירות, כאילו הליכוד לא איבד כמות אדירה של מצביעים שאמרו 'לא!' מהדהד לכניעה המתמשכת של נתניהו לכפיה הדתית. אנחנו נשמח להכיר לראש הממשלה את עמדות הציבור הישראלי בסוגיות האלו, ונשמע שריענון כזה יעשה טוב לתפיסת המציאות שלו".