בלי כורדים, בלי נסיגה, בלי סנקציות: הניצחון של טורקיה
טראמפ הכריז שהסכם הפסקת האש הוא "יום גדול לציוויליזציה", אבל בפועל - אם ייושם - הוא מספק לארדואן את כל מה שרצה: הכורדים יסתלקו מרצועת הביטחון, הטורקים יישארו בה - ואנקרה לא תיענש על 8 ימי ההרג. גורם טורקי: "השגנו את מה שרצינו". בקונגרס מבטיחים "סנקציות בכל הכוח"
אם הסכם הפסקת האש שעליו הכריזה אמש (יום ה') ארצות הברית אכן יתקיים, ויביא לסיום הלחימה בין הצבא הטורקי לכורדים, פירוש הדבר הוא שבפועל תסיים אנקרה את המבצע כמי שהשיגה את שני היעדים המרכזיים שעליהם הכריזה בצאתה אליו, לפני שמונה ימים: יצירה של רצועת ביטחון בעומק של יותר מ-30 קילומטרים בתוך שטח סוריה - והסגת כל כוחות המיליציה הכורדית YPG משם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
גורם רשמי טורקי הודה אמש בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס כי במשא ומתן עם ארה"ב השיגה טורקיה "בדיוק את מה שרצתה". ההסכם מחייב את טורקיה להפסקת אש מוחלטת אחרי נסיגת הכורדים מרצועת הביטחון המיועדת, אבל אינו מחייב אותה להסיג משם את כוחותיה שלה. ארה"ב גם התחייבה לבטל את מעט הסנקציות שהחליטה להטיל על הטורקים, ופירוש הצעד הזה הוא שאנקרה לא תיענש על מה שהספיקה לעשות בשמונת ימי הלחימה.
בכירים כורדים הצהירו הלילה כי הם מברכים על ההסכם, אבל המילים שבהן בחרו מלמדות על הקשיים שעוד צפויים לו, ואולי גם על הטעם המר שהוא מותיר בפיהם. הכורדים עצמם אינם חלק מההסכם בין טורקיה לארה"ב על הפסקת האש, ולפני השיחות בין שתי המדינות אותתו כי יתנגדו לכל הסכם מהסוג שהוכרז אתמול בערב.
מזלום עבדי - מפקד "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים", קואליציית לוחמים המובלת על-ידי הכורדים - אמר הלילה לערוץ טלוויזיה כורדי כי כוחותיו יכבדו את הסכם הפסקת האש, אך ציין כי האזור שבו היא תתקיים משתרע על רצועה של 100 קילומטר מתל אל-אבייד עד לראס אל-עין - תיאור שאינו עולה בקנה אחד עם עמדת טורקיה, שלפיה על הכוחות הכורדיים להסתלק מכל אזור הגבול שבין נהר הפרת לעיראק. "נעשה כל שביכולתנו למען הצלחת הסכם הפסקת האש", אמר המפקד, ותיאר זאת כ"הסכם טנטטיבי".
סאלח מוסלים, פוליטיקאי כורדי בכיר, אמר: "העם שלנו לא רצה את המלחמה הזו. אנחנו מברכים על הפסקת האש, אבל נגן על עצמנו מול כל התקפה, אם תהיה כזו. הפסקת אש היא דבר אחד וכניעה היא דבר אחר. לא נקבל את הכיבוש בצפון סוריה". פוליטיקאי אחר, אלדר חליל, בירך גם הוא על עצירת הלחימה, אבל הדגיש כי הכורדים הצהירו שלא יקבלו כניסה של הטורקים לעומק של 30 ק"מ בשטחם.
הטורקים: הכורדים ימסרו נשק
על הפסקת האש הכריז באנקרה סגן נשיא ארה"ב מייק פנס, והוא עשה זאת בתום פגישה עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שנמשכה יותר מארבע שעות. במהלך מסיבת העיתונאים נשאל פנס אם הסכם הפסקת האש במתכונתו זו הוא בבחינת נטישה שנייה של ארה"ב את הכורדים. הוא נמנע מלהשיב.
זמן קצר אחרי מסיבת העיתונאים של פנס אישר שר החוץ הטורקי מלבוט צ'בושולו את עיקרי המידע שמסר סגן נשיא ארה"ב, אבל נקט מילים זהירות יותר: "אנחנו עוצרים את המבצע רק כדי לתת לארגוני הטרור לעזוב את רצועת הביטחון. זו לא הפסקת אש - הפסקת אש מתקיימת רק בין שני צדדים לגיטימיים".
בהמשך אמר כי וושינגטון ואנקרה סיכמו שכוחות טורקיים הם שישלטו ברצועת הביטחון המיועדת בסוריה, ושהנשק הכבד ייאסף מידי הלוחמים הכורדים ועמדותיהם ייהרסו. הוא התייחס גם לטענת פנס שסוכם כי סוריה לא תצא למבצע צבאי בעיר הסורית קובאני, וטען כי טורקיה לא נתנה לאמריקנים שום ערבויות בעניין זה.
דקות לפני הודעת פנס על הפסקת האש צייץ הנשיא דונלד טראמפ בטוויטר כי "חדשות גדולות באות מטורקיה" והוסיף: "תודה לך, ארדואן. חיי מיליונים יינצלו". אחרי ההכרזה הרשמית על הפסקת האש צייץ טראמפ שכדי להשיג את ההסכם נדרשה קצת "אהבה קשוחה" - רמז לסנקציות שהטילה וושינגטון על הטורקים ואולי גם רמז למילים הבוטות שבהן השתמש במכתבו לארדואן שפורסם בלילה שעבר.
ארדואן לטראמפ: "נציל עוד הרבה חיים יחד"
טראמפ הוסיף כי הפסקת האש היא "תוצאה מדהימה", וכי יסיר את הסנקציות על טורקיה "מהר מאוד". לכורדים אמר ש"כקבוצה" הוא מבקש להודות להם, ושהפסקת האש הצילה את חייהם. הנשיא האמריקני נשמע בציוציו כמי שחוגג השכנת שלום של ממש בין טורקיה לכורדים, אף שבפועל מדובר רק בהסכם אי-לוחמה זמני ואף שהוא מביא בעיקר את טורקיה להשגת מטרותיה: "זה יום גדול לציוויליזציה. אני גאה בארה"ב שצעדה איתי בדרך נחוצה, גם אם לא שגרתית. אנשים ניסו להשיג את ההסכם הזה במשך שנים". על ארדואן אמר כי הוא "איש קשוח" שעשה את הדבר הנכון.
שעה קלה אחרי טראמפ צייץ בטוויטר גם הנשיא הטורקי, וכתב כי הוא בטוח שמאמצים משותפים של טורקיה וארה"ב יקדמו שלום ויציבות באזור. "אדוני הנשיא, עוד הרבה מאוד חיים יינצלו כשנביס את הטרור, שהוא האויב הגדול של האנושות", כתב ארדואן.
בקונגרס אותתו המחוקקים כי הם אינם מתכוונים ליישר קו עם טראמפ בעניין טורקיה. הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם והסנאטור הדמוקרטי כריס ואן הולן הודיעו כי ימשיכו לקדם "בכל הכוח" את תוכניתם להטיל סנקציות חריפות על אנקרה למרות הסכם הפסקת האש.