משפחת יששכר לשר אוחנה: "עכבו את הסגרת ההאקר הרוסי לארה"ב"
פרקליטה ודודהּ של הישראלית שנשלחה ל-7.5 שנות מאסר ברוסיה בגין הברחת 9.5 גרם חשיש, נפגשו עם שר המשפטים. "נדמה לנו שהמדינה עושה מאמצים ניכרים להחזרת נעמה, אבל יש עוד דברים לעשות", אמר עורך דינה של יששכר. נתניהו העלה את הנושא בפגישתו עם מזכיר המדינה פומפאו
שר המשפטים אמיר אוחנה נפגש היום (שישי) עם נציגי המשפחה של נעמה יששכר, הצעירה הישראלית שנשלחה ל-7.5 שנות מאסר בכלא הרוסי על הברחת 9.5 גרם חשיש. בפגישה נכחו פרקליטה של יששכר עו"ד בעז בן צור והדוד ישראל כהן. המשפחה ביקשה מהשר אוחנה לעכב את הסגרתו של ההאקר הרוסי אלכסיי בורקוב לארצות הברית. עוד הוסיפו נציגי משפחתה של הצעירה כי הם שומרים לעצמם את הזכות לפנות בנושא לבית המשפט העליון.
במקביל נודע כי ראש הממשלה בנימין נתניהו העלה את עניינה של יששכר, המחזיקה גם באזרחות אמריקנית, בפגישה שערך היום בלשכתו בירושלים עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. בשיחה הועלה גם עניין הסגרתו של ההאקר הרוסי בורקוב לארה"ב.
בתום הפגישה אמר עו"ד בן צור: "במהלך הפגישה הושמעו הטענות שלנו. נדמה לנו שהמדינה עושה מאמצים ניכרים להחזרת נעמה, אבל יש עוד דברים לעשות. לא ניכנס לפרטים. הבקשה שלנו הייתה צנועה - לדעת היכן הדברים עומדים ולבקש מהשר להימנע מביצוע הסגרה (של ההאקר בורקוב. ר"ר) לארצות הברית. יש לו סמכות מלאה ושיקול דעת".
עו"ד בן צור הוסיף כי "הנסיבות הן הומניטריות ואין מקרה מובהק הומניטרי יותר של אזרחית שנקלעה לסיטואציה שבו לא ביצעה מעשה ממשי בכלל. היא מוצאת עצמה עם גזר דין שמוסכם על הכול שנועד להשיג תכליות זרות, הליך לא הוגן. הפגיעה הזו צריכה להישקל וזו הבקשה שהשמענו. השר אמר שהדברים יישקלו בכובד ראש. אמרנו שככל שלטעמנו תתקבל החלטה שלא עולה בקנה אחד עם טובתה ננקוט נגד כך פנייה לבית המשפט העליון".
בתוך כך, עשרות הגיעו הבוקר לשדרות רוטשילד כדי להכין שלטים לקראת המפגן מחר למען שחרורה של נעמה ישככר. גל שלום כהן, בן דודה של נעמה אמר ל-ynet: "היו פה אנשים שרובם לא מכירים את נעמה ועזרו לקראת מחר. בעמוד הפייסבוק יש לנו 19 אלף תומכים ועוד כמה מאות פעילים בקבוצות השונות, ככה שאני אשמח שיהיו כאלף מפגינים. העברנו את ההפגנה לכיכר הבימה ולא מול השגרירות כי אנחנו לא רוצים לעשות להם אצבע בעין. בגלל זה הפכנו את זה מהפגנה למפגן תמיכה וסולידריות.
"כשראינו שיש כוחות מהשטח שקוראים להפגין לא רציני משהו שיהיה לא כמו שאנחנו רוצים החלטנו לעשות משהו לא אלים ולא מתלהם אלא קריאה גדולה לשחרר אותה. אנחנו עושים את זה בשביל נעמה ובשביל יפה שברוסיה".
גורם בכיר במשרד החוץ התייחס מוקדם יותר לפרשה ואמר כי "אנחנו מקווים שפרשת תסתיים באופן חיובי עד ביקורו של נשיא רוסיה בישראל בחודש ינואר, ושנראה את נעמה בבית".
הבכיר במשרד החוץ הוסיף כי "כרגע פרשת נעמה יששכר היא סוג של עננה על היחסים בין המדינות". אך ציין כי היא לא פוגעת בקשרים המדיניים והביטחוניים. "אני מקווה שנעמה תהיה בקרוב מאוד בחיק משפחתה ברחובות והעננה תיעלם ונוכל לחשוב על דברים אחרים. יחסינו עם רוסיה, בלי לפגוע במשפחה, חשובים מאוד ויש על הפרק דברים כבדי משקל ביחסים כגון המצב בסוריה". הוא הדגיש: "ודאי שאין קשר בין התחום המדיני-ביטחוני לבין הפרשה הקשה הזאת".
בינתיים מתברר כי קונסולית ישראל במוסקבה, יפה אוליבצקי, הגישה בקשה לבקר את נעמה ישככר בכלא, ובמשרד החוץ מקווים שהביקור יתקיים כבר בשבוע הבא. אוליבצקי נשלחה על ידי משרד החוץ והשגרירות במוסקבה להשתתף בחלק גדול מהדיונים שהתקיימו בעניינה של נעמה בבית המשפט הרוסי - וזאת כדי לאותת לרוסים שישראל פוקחת עין אחר הטיפול הרוסי בפרשה. הגעת קונסולים לדיונים משפטיים של אזרחים ישראלים היא לא דבר של מה בכך ונעשית במקרים יוצאי דופן. הקונסולית אוליבצקי גם הייתה בקשה עם אמה של נעמה מאז תחילת הפרשה, וביקרה את נעמה בכלא כבר כמה פעמים.
בכיר משרד החוץ דחה את הביקורת שהופנתה כלפי המשרד והשגרירות במוסקבה, ולפיה לא עשו די בעניינה של נעמה: "משרד החוץ והשגרירות במוסקבה מעורבים בנושא הזה מאז תחילת הפרשה. יחד עם זאת, אנחנו ארגון שצריך לפעול לפי חוקים והמשפט הבינלאומי ואמנות. יש כלל בסיסי, שדיפלומטים זרים לא מתערבים בהליכים משפטיים במדינות השירות שלו. לא פעלנו בוואקום, אלא על פי הנחיות משרד החוץ. אלה גבולות הגזרה שלנו. כאשר אתה משרת במדינה אתה צריך לכבד את החוק שלה, גם אם אתה חושב שהמשפט חריג".
כבר בשלב מוקדם ישראל התערבה במישור המדיני, כאשר התביעה ביקשה להחמיר את האישום מסעיף של שימוש עצמי להברחה. מהשלב הזה ישראל העלתה הילוך בטיפול בפרשה. שגריר ישראל במוסקבה דאז גרי קורן נפגש בנושא עם סגן שר החוץ הרוסי מיכאל בוגדנוב, שהיה בעבר שגריר רוסיה בישראל ונחשב ידיד ישראל. קורן הבהיר לבוגדנוב שישראל לא מתערבת בעניינים משפטיים, אבל מבקשת מרוסיה להפעיל שיקול הומניטרי ולשחרר את נעמה. על פי בקשת בוגדנוב, השגריר העביר לרוסים איגרת רשמית. האיגרת נשלחה כבר בחודש מאי, ורוסיה השיבה באיגרת רשמית שהדהימה את הצד הישראלי: הרוסים הבהירו בה שזהו החוק הרוסי, והוא מתייחס בחומרה לניסיונות הברחה של סמים.
"בהתחלה חשבנו שיהיה נכון לנהל את המגעים בעניינה בפרופיל נמוך", הסביר הבכיר. "החשש מפרופיל גבוה היה שזה יגרום לה נזק ועלול להעלות את המחיר, מה שקרה בסופו של דבר. המחשבה שלנו הייתה שההיגיון הבריא יגבר, ושנעמה תרצה עונש של כמה חודשים ותשוחרר עם קנס. עד השלב הזה חשבנו שנכון לשמור על שקט. מרגע שזה הלך לסעיף של הברחה, העלינו הילוך".
הבכיר הדגיש: "בפרשה של נעמה עשינו את כל מה שאפשר. ליבנו עם המשפחה ונעמה". עוד הוא אמר: "הציפיות שלהם היו ברמה יותר גבוהה, אבל עבודה דיפלומטית היא עבודה מקצועית. אנחנו מבינים את המשפחה כי במקרה הזה נעמה משלמת מחיר מאוד כבד ואנחנו מקווים שזה יסתיים באופן חיובי. עד כמה שזה נשמע נורא - עלינו לכבד את הדין. זה משפט של מדינה ריבונית. אנחנו לא חושבים שהפרופיל הגבוה הועיל, אבל אנחנו מבינים את המשפחה".
לגבי האפשרות של עסקת חילופי אסירים אמר הבכיר: "בשום שלב לא קיבלנו, לא בשגרירות במוסקבה ולא במשרד החוץ בירושלים, כל התייחסות מהצד הרוסי לגבי אפשרות לעסקה בין נעמה לאלכסיי בורקוב. אם זה עלה, זה עלה בערוצים אחרים".
הבכיר קרא לישראלים שטסים לחו"ל לנקוט משנה זהירות: "לא חשוב לאן אתם טסים, תבדקו היטב מה יש בתרמיל שלכם. פעם זה כדורי רובה, פעם זה מריחואנה רפואית עם אישורים שלא תופסים בחו"ל וגם לא ברוסיה. אנשים פשוט צריכים להקפיד. יש גבול עד כמה המדינה יכולה לדאוג לאזרחיה. כמו שאדם מקפיד לוודא שיש לו דרכון בתוקף, אז צריך להקפיד מה יש לו בתוך התיק".