האולטימטום של אל-חרירי: "72 שעות למצוא פתרון למשבר הכלכלי"
ראש ממשלת לבנון נאם על רקע ההפגנות נגד יוקר המחיה: "או ששותפינו לממשלה ייתנו תשובה חד-משמעית למצב - או שאדבר באופן אחר. זה כאב אמיתי". דיווח: הרוג ו-7 פצועים במהומות. מפגינים מנסים להגיע אל בניין הממשלה בביירות ומתעמתים עם כוחות הביטחון - שיורים גז מדמיע
ראש ממשלת לבנון, סעד אל-חרירי, נשא הערב (ו') נאום על רקע ההפגנות הסוערות במדינה נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה ויוקר המחיה. החל משעות הבוקר יצאו מפגינים לרחובות ביירות, אמנם בכמויות קטנות בהשוואה להפגנות בלילה, אך אלה חסמו כבישים וצמתים ברחבי עיר הבירה ובמוקדים נוספים בלבנון. רשת "סקיי" בערבית דיווחה על הרוג ושבעה פצועים בהפגנות בטריפולי. זמן קצר לאחר הנאום שוב פרצו מהומות ברחבי לבנון ומפגינים מנסים להגיע אל בניין הממשלה המרכזי בביירות. עימותים בין מוחים לכוחות הביטחון - שהשיבו בירי גז מדמיע. 17 אנשי כוחות הביטחון נפצעו עד כה.
"או שהשותפים שלנו לממשלה ייתנו תשובה חד-משמעית וברורה, לנו ולכל המפגינים, שיש הסכם בין כולם להפסיק את השחיתות, לבצע רפורמות ולתקן את המצב - או שאדבר באופן אחר", אמר אל-חרירי מבלי למסור מהו הצעד שבו ינקוט. "אני נותן להם זמן קצר מאוד: 72 שעות".
"אנו חייבים לעם הלבנוני אמת ושקיפות. מה שאנחנו רואים החל מאמש זה כאב אמיתי. אני מרגיש אותו ותומך בביטוי שלו. השאלה עכשיו היא איך לטפל בזה - כי זו האחריות שהעם הלבנוני הטיל עלינו", אמר אל-חרירי. הוא הוסיף: "במשך שלוש שנים אני מנסה למצוא פתרון אמיתי למצוקה הזו. על מדינתנו נכפו תנאים. החוב שלנו גדול עד כדי כך שאין לנו איך להמשיך עוד".
"הצגתי את הדברים בפני עמיתיי לממשלה ושאלתי האם הם רואים פתרון אחר", המשיך אל-חרירי. "הם השיבו בשלילה. בפועל, שמו בפניי כל מכשול - החל מהמאמץ להרכבת הממשלה ועד לאישור התקציב".
לנוכח המצב, שרי ממשלת לבנון זומנו לדיון חירום שאמור היה להתקיים בשעה 14:00 - אך קצת יותר משעה לפני המועד הודיעו על ביטולו. במקביל, שר החינוך הלבנוני אכרם שהיב הנחה לסגור היום את כל בתי הספר והאקדמיות במדינה בשל המחאות.
סמיר ג'עג'ע, מנהיג המפלגה הימנית "הכוחות הלבנוניים", קרא מוקדם יותר לאל-חרירי להתפטר: "אני מודע למאמצים של ראש הממשלה חרירי, אבל לצערי רוב השרים נמצאים במקום אחר לגמרי. הדבר הכי טוב שחרירי יכול להציע עכשיו, בזמנים קשים ומאתגרים אלה, זה להגיש את התפטרות הממשלה כהכנה להרכבת ממשלה אחרת, שונה לחלוטין וחדשה, אשר יכולה להוביל את התיקון הכלכלי הנדרש במדינה".
היום החלו להישמע ברחוב הלבנוני וברשתות החברתיות קריאות לציבור לצאת לרחובות בהמוניו ולחדש את המחאות. כלי תקשורת בלבנון דיווחו שמפגינים חסמו את הכביש המוביל אל שדה התעופה בשני הכיוונים, כשברקע דיווחים לא מאומתים על פוליטיקאים שמנסים לצאת מהמדינה אך המפגינים חסמו את דרכם, וכן על מפגינים שחסמו בתים של בכירים במדינה. רשת סקיי ניוז בערבית דיווחה כי נשקלת האפשרות להכריז על מצב חירום במדינה.
במהלך ההפגנות בלילה החלו לדווח כי אחד מבכירי חיזבאללה משתתף בהפגנות - מה שגרם להכחשה של הדיווחים הללו. יחד עם זאת, חיזבאללה עוד לא הוציא התייחסות רשמית למחאה, אך זה לא מונע ממפגינים ומגולשים ברשתות החברתיות למתוח ביקורת על הארגון ולהאשים אותו במצב הנוכחי, כפי שעשה אחד המפגינים בשידור חי ברשת "אל-ערבייה".
המפגין פנה למזכ"ל הארגון חסן נסראללה ואמר: "חברי הפרלמנט שלך גנבו אותנו והרעיבו אותנו. אתה בכלל יודע כמה כסף היה להם? לא, אין לך מושג. אנחנו רעבים, במלוא מובן המילה, רעבים". נסראללה עצמו ינאם מחר בשעה 10:45, וצפוי להתייחס לאירועים בלבנון.
במהלך הלילה, אלפי בני אדם הפגינו בביירות ובמוקדים נוספים ברחבי לבנון, תוך שהם חוסמים רחובות עם צמיגים ופחי אשפה בוערים. כוחות הביטחון הגיבו בירי גז מדמיע לעבר המפגינים בביירות. הגורם המיידי לזעם הוא הטלת "מס וואטסאפ" על שיחות קוליות שיבוצעו באמצעות האפליקציה ודומותיה.
בהתאם לקביעה החדשה, על כל משתמש בוואטסאפ או באפליקציות דומות של שיחות קוליות ברשת יחול מס יומי בסך 20 סנט ליום ושישה דולרים מדי חודש. עוד לפני שהמונים יצאו לרחוב, לבנונים רבים הביעו מורת רוח ברשתות החברתיות וציינו בין היתר כי "תעריפי התקשורת בלבנון הם ממילא הגבוהים בעולם".
לפי משרד התקשורת בביירות, המטרה היא לצמצם את ההפחתה בהכנסות מחברות הסלולר, שנבעה משיחות בחינם ברשת. אותה הפחתה בהכנסות הובילה לירידה בגובה המסים שאותם משלמות חברות.
ההחלטה על המס החדש במסגרת תקציב המדינה ל-2020 התקבלה כאמור בביקורת רבה שהתבטאה ברשתות החברתיות, ובשעות הערב החלה לזלוג לרחובות. המפגינים דרשו מהממשלה וחברי הפרלמנט להתפטר, ובמהלך ההפגנות נשמעו קריאות להפלת השלטון.
כלי תקשורת במדינה דיווחו על חסימות כבישים תחילה בביירות, ובהמשך גם בעוד ועוד מוקדים, ובהם העיר הדרומית צידון. בבירה נחסמו רוב הדרכים המרכזיות, מה שגרם לעומסים כבדים מאוד.
במהלך ההפגנות הקיפו מפגינים את רכבו של שר החינוך שהיב, ובקטעי וידאו מהאירוע ניתן לראות את הנהג מנסה לתמרן את דרכו בבטחה בין המפגינים. בשלב מסוים שני מאבטחים ירדו מהרכב עם כלי נשק אוטומטיים, וירו באוויר על מנת להרחיק את המפגינים, ללא הועיל. המפגינים התקרבו עוד יותר לכיוון המאבטח והחלו לצעוק "תירה בי, תירה בנו. אתם רוצים לירות? תירו!".
בעקבות המחאה הודיע שר התקשורת הלבנוני, מוחמד שקיר, כי הממשלה חוזרת בה מהחלטתה להטיל את המס על השימוש בוואטסאפ. בנוסף הוא טען כי "ידיים זרות עומדות מאחורי המצב הזה שקורה עכשיו בלבנון". נשיא לבנון מישל עאון התקשר לראש הממשלה סעד אל-חרירי על מנת לדון במצב.
הכעס הציבורי לא מסתכם במס הוואטסאפ, וגזרה נוספת שנגדה מוחים היא העלאה מתוכננת של תעריפי החשמל בלא פחות מ-77%. כמו כן נוכחותם של הפליטים הסורים במדינה גורמת למתיחות, ורבים טוענים כי היא פוגעת בכלכלה ובפרנסתם.