שתף קטע נבחר
 

שוב הרגתם את הנענע? כך תגדלו צמחי תבלין

הסתיו כבר כאן, ועמו כוסות תה מהביל, תבשילי קדרה וגשם - כזה שישקה במקומכם את הצמחים. אתר "המקצוענים" עם מדריך שיעזור לכם לשתול נכון צמחי תבלין ומרפא, אך גם לשמור עליהם לאורך זמן

שוב הנענע שהשווצתם בה לאורחים נרקבה? שוב הבזיליקום שקיבלתם במתנה התייבש עוד לפני שהספיק להגיע לקערת הסלט?

 

לכל צמח תבלין יש את הוראות הגידול ואת הדרישות המיוחדות שלו. ואולם, יש כמה טעויות נפוצות שרבים עושים ואשר גורמים לצמחי התבלין והמרפא להתחיל כהבטחה גדולה ולסיים בתור שתילים נבולים ויבשים באדנית או באדמה. מהן הטעויות הנפוצות, וכיצד תוכלו לייבש אותם וליהנות מהם גם בתור עלים יבשים? לפניכם המדריך.

 

    (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ארבע טעויות שכדאי להימנע מהן בעת גידול צמחי תבלין

שותלים במיקום מוצל לגמרי? טעות: "מרבית צמחי התבלין מגיעים מאקלים ים-תיכוני חמים", אומרת בלה פוטשבוצקי, מחברת הספר 'גינה להשכיר', אשר יצא לאור לאחרונה בהוצאת מודן, בייעוץ מדעי של יאיר גולדברג. "לכן, כדאי לשתול אותם במיקום שבו יש שמש ישירה ראויה, אלא אם כן מצוין במפורש אחרת".

 

    (צילום: shutterstock)
איפה לשתול? במקום עם שמש ישירה, במשך מחצית שעות היום(צילום: shutterstock)

ממהרים לקטוף ולהשתמש בהם? חבל: רק שתלתם את הנענע בעציץ, באדנית או בגינה, וכבר אתם ממהרים לקטוף גבעול קטן כדי לשתות תה. זו טעות נפוצה, שמונעת מהצמח להתפתח לאחר השתילה. "גיזום מוקדם מדי, ובתדירות גבוה מדי, יגרום לצמחים להישאר קטנים וקומפקטיים", מוסיפה פוטשבוצקי. "בכל מקרה, כשאתם גוזמים את השתיל, הקפידו לשמור על איזון, גם כשעובר זמן רב מאז השתילה שלו. הצמח צריך להיות מסוגל לעמוד בקצב הגיזום, ולהספיק להתחדש לפני הגיזום הבא שלו".

    (צילום: shutterstock)
ממקמים קרוב לכיור? אל תתפתו לקטוף מוקדם מדי(צילום: shutterstock)

 

    (צילום: shutterstock)
הפרד ומשול: לא מומלץ למקם את כל התבלינים באדנית אחת(צילום: shutterstock)

 

הפרד ומשול: אדנית משותפת לכל התבלינים? רעיון גרוע. "כדאי להימנע מלשלב מספר צמחי תבלין באותו כלי קיבול. זאת, משום שמרבית צמחי התבלין גדלים במהירות וזקוקים למספיק שטח אדמה, כדי שיוכלו להתפתח".  

 

לא דואגים לניקוז? הצמחים ימותו בשל רטיבות יתר: "עוד טעות נפוצה היא שלא דואגים לתנאי ניקוז מצוינים", מוסיפה פוטשבוצקי. "זה קריטי בעת שתילת צמחי תבלין, משום שבמצב של רטיבות יתר הם פשוט יירקבו. רובם סובלים ממצב של בעיות ניקוז וברטיבות על העלווה ובאדמה שבה הם שתולים".

 

בשביל שתיל אחד, מן הסתם לא תרצו להקים מערכת השקיה מפוארת. אבל אם החלטתם לקחת ברצינות את התחביב, ולהפוך את המרפסת או את הגינה לפורחת, זו בדיוק העונה המתאימה להשקיע בכך, לפני שקר מדי ומאוחר מדי.

 

"מערכת השקיה היא בבחינת הוצאה חד-פעמית שתחסוך מכם את כאב הראש הכרוך בהשקיה, את ההחמצה שכרוכה במוות של כמות גדולה של צמחים (שעולים לא מעט כסף, בחישוב כולל) ואף ימנע השקית יתר, אם תעשו שימוש במחשב השקיה בצורה מקצועית", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".

 

"גנן מקצועי שמתמחה בהקמת גינות יוכל לסייע לכם בבחירת צמחים שיתאימו לאקלים שאליו הם מיועדים, למקם אותם במיקום נכון ביחס לשמש ולגשם, להתקין עבורכם מערכת השקיה ולהנחות אתכם לגבי ניכוש עשבים. לא כל גינה מחייבת תחזוקה מקצועית, ואם יש לכם זמן פנוי, תוכלו להשקיע רק בהוצאה התחלתית, ולהמשיך משם לבד".

 

    (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

איזה ייבוש: אפשר ליהנות מהם גם הרבה אחרי שהרגתם אותם

הרצחת וגם ירשת? ובכן, כשמדובר בצמחי תבלין, פעמים רבות הסוף ידוע מראש. בפעם הראשונה לא בטוח שתצליחו לשמור עליהם לאורך זמן. בדיוק בשביל זה הומצאה שיטת הייבוש, שתאפשר לכם ליהנות מהם גם הרבה אחרי שהם כבר נבלו.

 

זה נכון גם לגבי צמחי תבלין שאתם מגדלים בעציץ, שכן בעונת החורף, קשה לצמח לייצר ענפים מלאים עלים רכים וטריים. כדי שתוכלו לחלוט אותם, מומלץ להשקיע מעט אנרגיה בייבוש ואחסון שלהם.

 

מתי ואיך לגזום? "יש לגזום כמה ענפים בריאים ויפים, אבל להימנע מגיזום יתר", ממליצה פוטשבוצקי. "כלומר, אם תפגעו באיזון של הצמח, יהיה לו קשה להתחדש. לכן, השאירו די ענפים מרכזיים בעציץ. גם לשעה שבה גוזמים את הענפים יש חשיבות. מוטב לגזום בשעות הבוקר או הערב, ולהימנע מגיזום בשיא היום כשחם".

 

הכינו לייבוש: "יש לנקות את העלים היבשים מהגבעולים שגזמתם ולשטוף אותם בעדינות במים קרירים", מסבירה פוטשבוצקי. "יש לנער אותם היטב, ולנגב קלות עם נייר מגבת את עודפי המים. אין צורך לייבש אותם לחלוטין, אלא פשוט להגיע למצב שהם לא מטפטפים מים. אחרת, במצב של עודף רטיבות העלים יכולים להירקב. כעת, אגדו את קצות הייבוש בסרט או בחוט שמשון רך. הימנעו מקשירת הענפים כך שהם צפופים מדי. שוב, כדי למנוע מצב של ריקבון העלים. יש לאפשר לאוויר לעבור בין הענפים. לשם כך, יש לאגוד אותם בצרורות קטנים יחסית".

 

    (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

עוד כתבות בנושא:

הכנת הגינה לחורף: מה חשוב לעשות  

אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג   

4 טיפים להקמת או חידוש גינה בבניין משותף

   

איפה לתלות ולכמה זמן? "יש להימנע מתלייתם בשמש, אלא למקם אותם בחדר מאוורר, יבש, חמים ומואר", מפרטת פוטשבוצקי. "שמש ישירה אינה מתאימה לייבוש שלהם. יש לבדוק את מצב הייבוש כל כמה ימים. רק כשהעלים 'מתפצפצים' בקלות בין האצבעות, זהו סימן שהם מוכנים לאחסון".

 

איך לאחסן אותם? "ניתן לכתוש את העלים או לשמור אותם שלמים", מסבירה פוטשבוצקי. "זאת, בהתאם לסוג הצמח ולצורך שלהם בהם".

 

לדבריה, "עלים שלמים ישמרו יותר טוב מבחינת הטעם, וגם אם אתם מתכוונים לכתוש אותם, תוכלו לעשות זאת בסמוך לשימוש בהם. בכל מקרה, את הצמחים היבשים מומלץ לאחסן בצנצנות זכוכית יבשות ואטומות. כדאי לציין את התאריך וכן לרשום עליהם את שמות התבלינים. זאת, משום שלאחר הייבוש, בקלות ניתן להתבלבל ביניהם".

 

צריכים גנן? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים