שתף קטע נבחר

כשריחו של גבר זר מיד מזכיר לך את האקס

"אני לא מצליחה להבין את זה", אמרה. "הייתי בטוחה שהתגברתי עליו, לא חשבתי עליו שנים. התחתנתי, יש לי שני ילדים ופתאום הריח הזה העלה לי הכל, כאילו שזה קרה אתמול". מדוע ריח מיד מעורר בנו זיכרונות רגשיים? מבט אל תוך המתחולל במוח

אישה מריחה צוואר של גבר (צילום: Shutterstock)
ריח מעורר בנו מיד זיכרונות רגשיים(צילום: Shutterstock)

לפני שבועיים נפגשתי עם חברת ילדות שלא ראיתי המון זמן. קבענו בבית קפה ובזמן ששוחחנו, נכנס זוג צעיר ואטרקטיבי והתיישב בשולחן הסמוך. חברתי הייתה עם הגב אליהם' אבל ברגע שהגבר התיישב בכיסא שהיה סמוך אליה, היא הפסיקה לדבר וכאילו קפאה במקום. "הכל בסדר?" שאלתי אותה. היא לא השיבה. נדמה היה שהיא מוצפת ומבט מזוגג נח על פניה. אחרי כמה דקות, כשהתאוששה, סיפרה לי שהבושם של הגבר שהתיישב הזכיר לה את האקס המיתולוגי שעמו הייתה תקופה ארוכה. "אני לא מצליחה להבין את זה", אמרה. "הייתי בטוחה שהתגברתי עליו, לא חשבתי עליו שנים. התחתנתי, יש לי שני ילדים ופתאום הריח הזה העלה לי הכל' כאילו שזה קרה אתמול".

 

מסע בזמן

אפקט פרוסט מתייחס ליכולתם הייחודית של ריחות להציף אותנו בחוויות רגשיות מהעבר, ובפרט בזיכרונות ילדות, מקומות או אנשים הקרובים לליבנו. סריקות מוח מראות כי עצם החשיפה לריח מובילה לפעילות מוגברת במערכת הלימבית, המערכת האחראית על הרגש. מעניין לגלות כי יכולת זו לעורר רגש לא נמצאה באופנות החושים האחרות כמו שמיעה או ראייה, למרות שחושים אלו נתפשים כהרבה יותר משמעותיים להתנהלות היומיומית שלנו. חשיפה לקלט חזותי כמו תמונה של האקס לא בהכרח תוביל להצפה רגשית, אך אם אתן לכם להריח את החולצה שלו, אזורי הרגש יגיבו בעוצמה.

 

מדוע ריח מעורר בנו זיכרונות רגשיים? התשובה טמונה בקשרים העצביים שבין אזורי הריח לאזורי הרגש והזיכרון שבמוחנו. בואו נתבונן רגע במסע שעוברים החושים. לכל המידע החושי, למעט ריח, יש עצירה בתחנת ביניים בדרך ליעדם הסופי. תחנת ביניים זו ידועה גם בשם תלמוס. בתחנה זו מתחיל תהליך העיבוד ומשם מועברים החושים להמשך עיבוד ומשם למתן משמעות בקליפת המוח. כך, לדוגמה, לפני שגלי האור הופכים מפוטונים של אור למה שאנו מכירים כחתול, הם עוצרים בתלמוס לעיבוד ראשוני, ורק אז מועברים לקורטקס הראייה הראשוני לעיבוד גבוה המעניק לחתול את המשמעות החתולית שלו.

 

לעומת זאת, מולקולות הריח הן הקלט היחידי שלא עוצר להתרעננות בתלמוס. הן מגיעות ישירות למרכז הריח הממוקם בסמיכות לאזורי הרגש והזיכרון - האמיגדלה וההיפוקמפוס. אזור הריח מקיים מערכת של קשרים הדדיים עם המערכת הרגשית, ולכן הריח, יותר מכל חוש אחר, מעורר בנו זיכרונות רגשיים. חיבור זה לרגש הנו שריד אבולוציוני מתקופות שבהן חוש הריח שיחק תפקיד מרכזי בהתנהלותנו היומיומית.

 

 

הריח הזה מזכיר לי משהו...

נסו לחשוב על הפעם האחרונה שהציף אתכם ריח מוכר. לקח לכם כמה שניות לזהות מה הריח מזכיר לכם, נכון? זאת מכיוון שהתלמוס, אותה תחנת עצירה של החושים האחרים, קשור גם בחוויה המודעת שלנו. ומכיוון שהקלט מחוש הריח לא עובר בתלמוס, אנו מוצפים ברגש בלי להבין לאן לשייך אותו. רק לאחר מכן, אזורי העיבוד הגבוהים נכנסים לפעולה ומחברים בין הריח שהתפשט לזיכרון הרלוונטי.

 

איזה תפקיד משחק הריח בחיינו? אולי יפתיע אתכם לשמוע, אבל למרות שאנו לא מודעים להשפעתו, גם בימינו הריח משחק תפקיד מרכזי בהתנהלות המינית שלנו. האבולוציה לא סמכה עלינו שנדע לבחור נכון ולכן דאגה לפתח מנגנון סינון מתוחכם. ריח הוא למעשה סיגנל שנשלח על ידי בן המין השני ומאותת באופן לא מודע על מידת ההתאמה של בן הזוג. הריח מאפשר לנו לתור אחר המטען הגנטי המתאים לנו ביותר, כדי להבטיח מערכת חיסונית יעילה אצל הצאצאים. נשים שהריחו חולצה של גברים שלא התרחצו יומיים (במידה והאישה לא תחת השפעת גלולות למניעת הריון שממסכות את האפקט), בחרו את הריח של הגבר בעל ההתאמה הגנטית הטובה ביותר עבורן.

אישה מריחה צוואר של גבר (צילום: Shutterstock)
תן לי להריח אותך רגע(צילום: Shutterstock)
 

במחקר נוסף ביקשו מסטודנטיות לצפות במשחק פוטבול וביקשו מהן לבחור שחקנים שמוצאים חן בעיניהן. לאחר מכן, נתנו לנשים להריח את החולצות של השחקנים, מבלי לדעת לאיזה שחקן שייכת כל חולצה. הנבדקות בחרו אחד לאחד בשחקנים שמצאו חן בעיניהן, רק על פי ריחם. גם כשביקשו מגברים להריח חולצות של נשים סמוך לזמן הביוץ שלהן, עלתה רמת הטסטוסטרון בדמם בהשוואה לגברים שהריחו נשים שלא היו בזמן הביוץ.

 

אחת הטקטיקות הידועות בטיפול זוגי הוא לשאול את הזוג שהגיע לטיפול כיצד נפגש לראשונה. לא סתם אומרים שהחוויות הראשוניות בקשר זוגי הן המשמעותיות ביותר. כמעט ואין זוג ששאלה זו לא מעלה חיוך על פניו. כשאנו מריחים לראשונה ריח חדש, אנו נקשר אותו לאירוע, אדם או לרגע מסוים בזמן. חוקרים מאוניברסיטת בראון מצאו שאנו נזכור את החוויה הראשונה המקושרת לריח טוב יותר מאת החוויות שיבואו אחריה.

 

בזמן חשיפה ראשונית לריח מתקיימת פעילות חשמלית ייחודית שמטרתה לסייע בהיווצרות האסוציאציה שבין הריח למקום או לאדם מסוים. אחרי שריח מסוים כבר "נתפס" על ידי חוויה או אדם, הוא כבר לא ישויך לאדם נוסף. כך, לאחר שילדכם למד לקשר בין אמו וריח בושם מסוים, כשהוא יריח את אותו בושם על הגננת, הוא לא ייצר אסוציאציה חדשה בין הגננת לבושם, אלא מיד ייזכר באמו. בדיוק כמו שאחרי שבושם מסוים נקשר לבן זוג מסוים, הוא כבר לא יקושר עם אף בן זוג אחר.

 

לא עובר מסך

מאחר שחלק גדול מהאינטראקציות שלנו מתקיימות בדיגיטל, אנו מפסידים את חוש הריח. או במילים אחרות, בזמן ההיכרות עם בן זוג פוטנציאלי, אנחנו מפסידים איתות משמעותי על מידת ההתאמה שלו ובנוסף אנו מפסידים גם את היכולת לגבש זיכרונות משמעותיים מהאינטראקציה הזוגית המתווכים על ידי חוש הריח. ריח נחשב לאחת הדרכים העתיקות והעשירות להעביר ידע מהסביבה למוח. הוא שולח אותות רגשיים, שליליים או חיוביים, במטרה להדריך אותנו. כשאנו מתקשרים דרך מסך ולא מריחים את האדם שעמו אנו מתקשרים, אולי נזכור את הנושאים שעליהם דיברנו, אך הזיכרון הרגשי לא יהיה עמוק כמו זה הנוצר פנים אל פנים.

 

ד"ר לירז מרגלית היא חוקרת התנהגות בעידן הדיגיטלי, המרכז הבינתחומי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הריח הזה. אני מכירה אותו
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים