האטה במשק: "נתניהו הזניח את הכלכלה"
ברקע הירידה בקצב הצמיחה של הכלכלה הישראלית, פרופ' עומר מואב מהמרכז הבינתחומי תקף באולפן ynet את הממשלה: "לא ניצלה את התקופה שבה הייתה תעסוקה מלאה כדי להוריד חוב גירעון של למעלה מ-3%, ואין לזה שום הצדקה. אני צופה שנשלם על זה מחיר כבד"
"אני חושב שאנחנו צריכים להיות מודאגים, לא בגלל האטה רגעית, אלא בגלל הבעיות המבניות של הכלכלה הישראלית, בגלל הזנחה של הפעולות שהיה צריך לעשות כדי שבאמת לא נהיה בפיגור". כך אמר היום (ד') פרופ' עומר מואב, מומחה לכלכלה מהבינתחומי הרצליה, בריאיון לאולפן ynet, בנוגע לפרסום נתוני הלמ"ס שהצביעו על ירידה חדה בצמיחה במשק. לפי הלמ"ס, התמ"ג עלה בשיעור שנתי של 0.6% בלבד ברבעון השני של 2019.
האטה חריפה בצמיחה של המשק ברבעון השני של 2019
הצמיחה הגרועה היא לא רק בגלל הצניחה ברכישת מכוניות
ההאטה במשק מחריפה: צמיחה של 0.6% בלבד ברבעון השני של 2019
מי אחראי להזנחה?
"בעיקר ראש הממשלה, כמובן", קובע מואב. "אנחנו מסתכלים על עשור שלם שנתניהו, מר כלכלה, בעצם הפקיר לחלוטין את הכלכלה הישראלית. אני חושב שהשיא היה בזה שהוא מינה את משה כחלון לשר אוצר ולא חזר בו מהמינוי הזה ולא ניסה לבלום את המהלכים של כחלון".
שתי מערכות הבחירות האחרונות עלו מיליארדים למדינה, ויצרו תקופה ארוכה של קיפאון בגלל היעדר ממשלה מתפקדת. למרות זאת, מואב אומר כי "אני לא חושב שההאטה הזאת קשורה ספציפית למערכות הבחירות, משום שמדובר במגמות עולמיות.
"אני פשוט מצר על זה שבגדול לא היה ניסיון מצד הממשלה לנצל הזדמנויות שהיו בעשור האחרון כדי לטפל בבעיות עומק שיש לכלכלה הישראלית - הפחתה משמעותית של הרגולציה, פתיחה של המשק הישראלי. להפך, כל הזמן רק נכנעו לאינטרסים צרים - אם זה ארגוני עובדים מאוד חזקים מצד אחד, ואם זה תעשיינים שדורשים חסימת יבוא. זה פוגע בצמיחה הכלכלית וברווחה של הציבור".
יכול להיות שהקמת ממשלה רק תפגע עוד יותר בצמיחה, בגלל דרישות קואליציוניות מוגזמות?
"אכן זו לא טענה לא סבירה מה שאת אומרת, ורבים אומרים את זה, שיכול להיות שעדיף המצב הקיים של מה שנקרא טייס אוטומטי. אין ממשלה, אין תקציב, זורמים עם מה שיש. אי אפשר בצורה כזאת להתפרע, כמו שהתפרע השר כחלון, וראש הממשלה שלא ניסה לבלום אותו.
"כמובן שהשאלה היא גם איזו ממשלה תקום. מצד אחד אני מבקר מאוד את ממשלת נתניהו, משום שהוא היה ראש הממשלה, אבל כשאני מסתכל על האלטרנטיבות מהמרכז ומהשמאל, אני חושש לא פחות. זה לא שיש לנו תקווה שהנה, תקום לנו איזה ממשלה שעומד בראשה מנהיג שרוצה לקחת אחריות, והאחריות היא לטפל בבעיות שורש של הכלכלה הישראלית".
באיזה בעיות היית ממליץ לממשלה הבאה להתמקד?
"קודם כל צריך לטפל בגרעון המבני. באופן פנימי בנוי, יש יותר הוצאות מהכנסות וחייבים לטפל בזה, לא ליצור פה חוב שהולך וטופח ויהיה נטל על הצמיחה הכלכלית ועל הילדים והנכדים שלנו. אני מעדיף לראות צעדי התייעלות וצמצום הוצאות של הממשלה על פני העלאת מיסים".
אבל כולנו יודעים שצמצום הוצאות אף פעם לא על הפרק, אז לערכתך הממשלה הבאה תעלה מיסים?
"אני חושש שכן. אני חושש שלא תהיה ברירה אלא להעלות מיסים. אני מאוד חושש מהדרך שיעשו את זה, ויכולים לעשות את הצעדים הלא נכונים בגלל הפופוליזם של הממשלה.
"צריך לטפל בבעיות השורש של ישראל - הרגולציה, משרד התחבורה. אפשר לראות הזנחה של התחבורה ובריחה מהצעדים המהותיים שצריכים לעשות - למשל, הקלה בנטל המס על משתמשי הרכב הפרטי באה לגבות את היעדר אגרות הגודש. כלומר, אני ממליץ לעבור לניהול עומסים במקום כל מיני טריקים שלא עובדים".
עם זאת, מואב מציין כי "המשמעות של האטה היא לא בהכרח הידרדרות למיתון. בסך הכל צריך לזכור כשמסתכלים על הצמיחה הכלכלית בישראל, הנקודה המאוד חשובה היא שאוכלוסיית ישראל צומחת, ולכן אם אנחנו צומחים בקצב של שני אחוז בשנה, המשמעות היא אפס בתוצר לנפש, וצריך גם פה לשים את הדברים בפרופורציה.
"אין ספק שבעשור האחרון הכלכלה הישראלית צמחה מאוד, אבל איפה זה ואיפה החזון של נתניהו, שנהיה בן עשר לחמש עשרה הכלכלות המובילות בעולם? אנחנו לא משתפרים אפילו ביחס למדינות אחרות. לא ניצלנו את העובדה שמשבר 2008 לא פגע במשק הכלכלי הישראלי, וניסיונות כן לנצל את זה דווקא נחסמו על ידי נתניהו. לא ניצלו את זה שיש תעסוקה מלאה כדי להוריד חוב גרעון של למעלה משלושה אחוז בתוצר, וזה פשוט מטורף, אין לזה שום הצדקה אנחנו נשלם על זה מחיר כבד".
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "ראש הממשלה בנימין נתניהו הביא בשנים האחרונות לצמיחה כלכלית חסרת תקדים והפך את מדינת ישראל לכוח עולמי עולה, בעשור האחרון כראש ממשלה וגם בזכות הרפורמות הכלכליות שהוביל כשר אוצר. נתוני הצמיחה מציגים נתונים גבוהים יותר מהתחזית המוקדמת של האוצר שעמדה על 3.1%. כלכלת ישראל צומחת בשיעורים גבוהים וזאת בזכותו הבלעדית של רה״מ נתניהו".