תוך עשור: זינוק בתוחלת החיים של חולי סרטן בישראל
נשים שורדות יותר מגברים, יהודים יותר מערבים שחלו בסרטן: אלו הנתונים שעולים מהשוואה בין שיעור ההישרדות מסרטן לפני שני עשורים וכעת. שיעור הנשים היהודיות החולות בסרטן השד, עומד על 89 אחוזים ואילו שיעור הגברים החולים בסרטן הערמונית השורדים עומד על 97 אחוזים
האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות מפרסמים היום (ד') נתונים עדכניים על הישרדות חולי סרטן בישראל. מהנתונים עולה כי בשני העשורים האחרונים נצפה שיפור בהישרדות החולים לחמש שנים ומעלה מסרטן גרורתי.
עבור נשים חולות סרטן חלה עלייה של 13 אחוזים בכמות השורדות חמש שנים ומעלה, בתקופת השנים 2007-2011, בהשוואה לשנים 1996-2000. אצל גברים הנתון אף גבוה יותר: עלייה של 20 אחזי הישרדות בתקופה המאוחרת לעומת התקופה שקדמה לה בעשור.
קיראו עוד על המאבק בסרטן:
מחקר: עשרות אלפי מקרי סרטן בשנה - בשל תזונה לא בריאה
פרסום ראשון: אלו התרופות לסרטן שהומלצו לכניסה לסל
חוקרים מאונ' ת"א: "מצאנו מה גורם לסרטן עור להפוך לאלים"
נשים שורדות יותר מגברים, יהודים יותר מערבים
בהשוואה שנערכה בין נתוני החולים מלפני שני עשורים, לבין הנתונים העדכניים חלה עלייה בהישרדות גברים חולי סרטן מ-56% ל-67% בגברים יהודים (כלומר עלייה של 20 אחוזים). אצל נשים זוהתה עלייה קלה יותר אבל נתוני ההישרדות הם גבוהים יותר - מ-63% לפני שני עשורים ל-71% בנשים יהודיות בנתוני השנים האחרונות.
בכל תקופות הזמן שנבדקו, ההישרדות היחסית בקרב נשים גבוהה מזו שבקרב גברים, וההישרדות היחסית בקרב יהודים גבוהה מזו שבקרב ערבים. פרופסור ליטל קינן-בוקר, מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, אמרה: "התמונה האופטימית של עלייה בהישרדות החולים היא תוצר של שילוב בין כמה גורמים, ביניהם פיתוח טיפולים מתקדמים יותר המאריכים את הישרדות החולים, העלייה במודעות למחלת הסרטן ובעקבות כך גם עלייה בנתוני הגילוי המוקדם.
"בזכות העלייה במודעות ושלא כמו בעבר, אנשים מתעקשים לעבור בדיקות נוספות, גם כאשר בדיקה מסוימת לא הראתה דבר חריג, וזה משפיע על ההישרדות יחד עם הבדיקות והתרופות החדשות שנכנסו בשני העשורים האחרונים".
עוד פורסמו נתונים הנוגעים להישרדות החולים במשך חמש שנים ומעלה במחלות סרטן שד, ערמונית, המעי הגס וריאה. בכל סוגי הסרטנים חלה עלייה בהישרדות בין השנים 2007-2011 בהשוואה לתקופה של 1996-2000.
כך מתפתח גידול סרטני:
באשר לסרטן השד, הנפוץ ביותר בנשים, עומד נתון ההישרדות של נשים יהודיות על 89 אחוזים, בהשוואה ל-85 אחוזים לפני שני עשורים. עבור הנשים הערביות עומד הנתון על 84 אחוזי הישרדות, למול 74 אחוז בלבד בסוף שנות התשעים.
באשר לסרטן הערמונית נצפו פערים בין יהודים לערבים בהישרדות מהמחלה: 97 אחוזים מהגברים היהודים שרדו חמש שנים לאחר המחלה בסרטן הערמונית, לעומת 87 אחוזים בלבד מהגברים הערבים.
הקשר בין חשיפה לזיהום אוויר ותחלואה בסרטן
מחקר חדש שהוצג במסיבת העיתונאים ובוצע על ידי פרופ' ליאת לרנר-גבע, מנהלת היחידה לחקר בריאות האישה והילד במכון גרטנר ומומן בסיוע האגודה למלחמה בסרטן, בדק את הקשר האפשרי בין חשיפה לזיהום אוויר במהלך תקופת ההיריון, ובין התפתחות סרטן בילדות.
המחקר עקב אחר נתוניהם של 220,805 תינוקות ובמקביל בדק את זיהום האוויר במקום מגוריהם על סמך מידע מתחנות ניטור זיהום האוויר ברחבי הארץ. מבין סך הילדים הללו נמצאו 485 מקרי סרטן ונמצא רמז לכך, שאימהות שגרו במקום מגורים עם ניטור זיהום אוויר גבוה, עלו סיכוייהן לחלות בסרטן. עם זאת, מכיוון שכמות המקרים נמוכה, לא ניתן להסתמך רק על תוצאות מחקר זה כדי להוכיח את הקשר באופן מובהק.
השפעת תזונה על סרטן
מחקר נוסף שהוצג שנערך על ידי אוניברסיטאות מובילות בארצות הברית, בהן הארוורד, בחן את ההשפעה של צריכה יומית של שבעה סוגי מזונות: פירות, ירקות, דגנים מלאים, בשר מעובד, בשר אדום, חלב ומוצריו ומשקאות ממותקים – על תחלואה בסרטן.
לשם כך נבדקו 5,000 מבוגרים המהווים מודל סטטיסטי מייצג לגבי הסיכון לסרטן. בין ממצאי המחקר נראה כי כ-16 אחוזים מבין מקרי הסרטן שיוחסו לתזונה לקויה היו קשורים להשמנת יתר.
צריכה נמוכה של דגנים מלאים הייתה קשורה במספר ובשיעור הגבוה ביותר של מקרי סרטן חדשים ולאחר מכן, צריכה לקויה של חלב ומוצריו, צריכת בשר מעובד וצריכה נמוכה של פירות וירקות. מסקנת החוקרים היא שתזונה לקויה מהווה גורם סיכון שווה ערך לצריכת אלכוהול, נמוך במעט מעודף משקל גבוה ומהיעדר פעילות גופנית.
מירי זיו, סגן יו"ר האגודה למלחמה בסרטן אמרה: "תרומות הציבור במבצע 'הקש בדלת', שנפתח היום, כמו גם לאורך כל השנה, מאפשרות לאגודה למלחמה בסרטן לקדם פעולות שבכוחן להציל חיים".