שתף קטע נבחר

ביהמ"ש: הנער מפרשת דומא חבר בארגון טרור

בית המשפט המחוזי בלוד קבע שהנער מפרשת דומא חבר בארגון טרור. הוא יישלח לתסקיר מבחן משלים ובסופו ייקבע אם להרשיעו סופית. השופטת: "ממניע אידיאולוגי וגזעני". חוסיין דוואבשה, סבו של עלי - התינוק שנרצח: "צריך להשאיר אדם כזה בכלא כל החיים. אין לו לב"

 

 

 

 

בית המשפט המחוזי בלוד קבע הבוקר (יום ה') כי הנער מפרשת דומא חבר בארגון טרור. הנער כבר חתם על הסדר טיעון והודה בשורת עבירות, אלא שעבירה זו - של חברות בארגון טרור - נותרה במחלוקת בין הצדדים והם הסכימו שבית המשפט יכריע בה. יש לציין כי למרות ההחלטה היום - בגלל שמדובר בקטין הוא יישלח לתסקיר מבחן משלים ובסופו של ההליך בית המשפט יקבע האם להרשיעו סופית בכלל העבירות בהן הודה. כזכור, ביולי 2015 נרצחו שלושה בני משפחת דוואבשה הפלסטינית בכפר דומא - התינוק עלי והוריו ריהאם וסעד. חוסיין דוואבשה, סבו של עלי, שהגיע היום לדיון, אמר בסיומו: "צריך להשאיר אדם כזה בכלא כל החיים. אין לו לב".

 

חשיפה: הדף החדש של הקטין שנאשם בפרשת דומא

 

השופטת רות לורך קבעה כי "העבירות בוצעו כלפי רכוש של ערבים שנבחרו אקראית ללא זיקה אישית. מדובר בתבנית מאורגנת ולא בתבנית אקראית". עוד קבעה כי "העבירות בהן הודה הנאשם היו ממניע אידיאולוגי וגזעני".

א' החשוד בפרשת דומא  (צילום: יריב כץ)
ביהמ"ש יכריע סופית לאחר התסקיר. הנער החשוד (צילום: יריב כץ)

 

 

 

א' החשוד בפרשת דומא  (צילום: יריב כץ)
הנער ועורך דינו (צילום: יריב כץ)

א' החשוד בפרשת דומא  (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

משפחת דוואבשה בכניסה לדיון  (צילום: יריב כץ)
חברי משפחת דוואבשה בכניסה לדיון (צילום: יריב כץ)

בחודש יולי המליצו השופטים בפרשת דומא לפרקליטות לסגת מהסעיף של חברות בארגון טרור. אלא שבפרקליטות החליטו לא לסגת ממנו והסבירו בדיון קודם מדוע הם מתעקשים עליו. היום קבעו השופטים שהקטין אכן היה חבר בארגון טרור.

 

חוסיין דוואבשה, סבו של עלי - התינוק שנרצח בהצתה בדומא, אמר לאחר ההחלטה: "בחור כזה, הוא לא בן אדם, הוא אדם שעושה טרור. ואדם כזה, הוא הולך לשרוף אנשים, מסגדים ובתים ועוקר עצי זית - זה לא קשה רק לנו. צריך להשאיר אדם כזה בכלא כל החיים. אין לו לב".

 

עורכות הדין יעל עצמון ודנה אלון מפרקליטות מחוז מרכז מסרו בסיום הדיון: "בית המשפט קיבל את עמדתנו וקבע כי הנאשם שהיה מעורב בתכנון הפיגוע בדומא בו נרצחו בני משפחת דוואבשה ובביצוע עבירות ביטחוניות נוספות ממניע גזעני ואידאולוגי - היה חבר בארגון טרור. בית המשפט קבע כי הנאשם היה חבר בארגון טרור ששם לו למטרה להביא לתבערה ביטחונית על רקע לאומני ובין-דתי. תכניות הפעולה של הארגון כללו פגיעה בערבים חפים מפשע וברכושם ובקודשי דת וזאת על מנת להעביר מסר מרתיע ולזרוע אימה ופחד בקרב האוכלוסייה הלא יהודית. נקבע כי צבר הראיות מציג תמונה ברורה אודות קיום הארגון והשתייכות הנאשם לו". 

 

עורכי הדין של הנער: "מופתעים מההחלטה, נערער"

עו"ד עדי קידר מארגון חוננו, סנגורו של הנער, אמר כי בכוונת ההגנה לערער על ההחלטה: "אנחנו מופתעים מאוד מההחלטה. אנחנו זוכרים את הדברים הנוקבים שבית המשפט אמר לפרקליטות לפני חודשיים - הוא אמר שאין להם קייס ושהם צריכים לחזור מהאישום. לכן זה מפתיע, ואני לא מבין מה התחולל בזמן הזה. נערער על ההחלטה".

 

 

עו
עורכי הדין עדי קידר וציון אמיר (צילום: יאיר שגיא, עידו ארז)

בני משפחת דוואבשה שנרצחו  (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
בני משפחת דוואבשה שנרצחו (צילום: חסן שעלאן)

 

 

 

עו"ד ציון אמיר, שמייצג גם הוא את הנער, מסר: "אנחנו מקבלים את ההחלטה של בית המשפט בנוגע לחברותו של הנאשם בארגון טרור בהפתעה גדולה. בדיון שבו נטענו הסיכומים באישום הזה, לא היה צל של ספק ביחס לעמדתו של בית המשפט על האישום. יותר מזה אי אפשר להסכים לזיכוי, ואנחנו לא יודעים להסביר את הסללום הזה. אני הרבה נשים בבית משפט וקשה לי להיזכר במשהו דומה. חוץ מלחתום על הזיכוי, הכל נאמר שם. נגיע לבית המשפט העליון בעניין הזה, שיכריע אם התרברבות של קטין בן 15 או 16 הופכת אותו לחבר בארגון טרור. צריך להתנצל בפני הקטין הזה שעבר עינויים בחקירות".

 

בינואר 2016 הגישה פרקליטות מחוז מרכז כתב אישום חמור נגד עמירם בן אוליאל, אז בן 21, תושב מאחז סמוך לשילה, ונגד קטין שהיה אז בן 17 מהשומרון ששמו אסור לפרסום, בגין מעורבותם ברצח שלושת בני המשפחה הפלסטינית  - התינוק עלי והוריו ריהאם וסעד בכפר הפלסטיני דומא ב-31 ביולי 2015.

 

המדינה תבקש עונש של 5.5 שנים

במאי השנה, הרכב השופטים בראשות הנשיאה רות לורך, קבע כי הנאשם הקטין - שהיה מעורב בתכנון הפיגוע בדומא, ביצע עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע ממניע גזעני, הצתה, השחתת פני מקרקעין ממניע גזעני, חבלה במזיד ועבירות של היזק בזדון ממניע גזעני.

זאת לאחר שהנאשם הודה בכתב אישום מתוקן לאחר הסדר טיעון. יש לציין כי מלכתחילה לא הואשם הקטין בביצוע המעשה אלא בתכנון שלו. הוא הודה גם בביצוע מקרים נוספים של הצתות וניקוב צמיגים של פלסטינים.

 

על פי ההסדר, הנאשם הופנה לשירות המבחן לתסקיר. עוד הוסכם כי המדינה תבקש עונש של 5.5 שנות מאסר בפועל, בעוד סנגוריו, עורך הדין עדי קידר (שמייצג מטעם ארגון חוננו) וציון אמיר יטענו באופן חופשי לעונש קל יותר. בנוסף, על פי ההסדר, לגבי האישום הראשון, שמייחס לקטין חברות בארגון טרוריסטי, לא הייתה הסכמה בין הצדדים ולכן הם הסכימו כי בית המשפט יכריע.

 

על פי סעיף האישום, היו הנאשם ואחרים שזהותם ידועה חברים בארגון טרור אשר שם לו למטרה להביא לתבערה ביטחונית על רקע לאומני ודתי. תכניות הפעולה של הארגון כללו פגיעה בערבים חפים מפשע וברכושם ובקודשי דת נוצרים ומוסלמים, וזאת במטרה לעורר ריב בין חלקי האוכלוסייה באופן שיביא למתיחות על רקע לאומני ויחייב את מדינת ישראל להשקיע תשומות רבות על מנת להחזיר את השקט והסדר.

 

הפעולות האלימות אותן ביצעו הנאשם והאחרים במסגרת ארגון הטרור נועדו להעביר מסר מרתיע ולזרוע אימה ופחד בקרב האוכלוסייה הלא יהודית. הנאשם והאחרים פעלו מתוך מניע אידאולוגי בכוונה להביא לשינוי מדיניות השלטון ולכך שהמדינה תתנהל לפי חוקי התורה. האישום הוגש באמצעות פרקליטת מחוז מרכז עו"ד רחל אבישר-אבלס וכן עו"ד יעל עצמון. משפטו של הנאשם המרכזי בפרשה שמיוחסים לו שלושה מקרי רצח - עדיין מתנהל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
הקטין מפרשת דומא בביהמ"ש
צילום: יריב כץ
מומלצים