שתף קטע נבחר
 

מי אתה לאונרדו דה וינצ'י?

מפעלי מים כבירים, מחשבים מבוססי גלגלי שיניים, תותחים רבי-קנים ומכונות תעופה - על כל אלה חשב ליאונרדו דה וינצ'י כבר במאה ה-15. האיש שהקדים את זמנו ושידו נגעה בכל תחום אפשרי, שאף להבין את כל מה שיש בעולם. ב-4.11 יתקיים ב-HIT, המכון הטכנולוגי חולון, כנס שינסה להאיר את המסתורין, להציג את ההיקף והעומק של חשיבת דה וינצ'י

השנה מלאו 500 שנים למותו של לאונרדו דה וינצ'י, מהאישים החשובים של תקופת הרנסנס. כבר במאה ה-15 דיברו על דה וינצ'י במונחים של אליל וקשרו לו כתרים של גאונות. ומה הפלא? הוא התברך ביכולת הבחנה נדירה, זיכרון חזותי מדהים וכישרון רישום בלתי ייאמן, שהביא לעולם כמה מיצירות המופת הגדולות של האנושות, בהן ה"מונה ליזה" ו"הסעודה האחרונה".


המונה ליזה (ציילום: באדיבות HIT המכון הטכנולוגי חולון)
המונה ליזה(ציילום: באדיבות HIT המכון הטכנולוגי חולון)
 

אמנם דה וינצ'י הגדיר את עצמו בראש ובראשונה בתור צייר, אבל סקרנותו שלא ידעה גבולות הובילה אותו כמעט לכל תחום ידע אנושי, וליצירת המצאות בלתי ייאמנו כמו מפעלי מים אדירי היקף, תיבות הילוכים רציפות, תותחים רב-קניים ומכונות תעופה. רעיונותיו היו גרנדיוזיים ושאפתניים והם התפשטו על פני כל אירופה ובין שליטיה.

 

המחברות שהשאיר דה וינצ'י חושפות אותנו לעולם פנימי עשיר של אדם שרצה לדעת ולהבין את כל מה שיש בעולם, סוג של אינטלקטואל-על במונחים של ימנו. במחברות שלו הוא כלל, כיעדים למחקריו, אינספור שאלות מאתגרות: מהי סיבת הצחוק? מדוע השמים תכולים? מה בדיוק קורה בגבול שבין מים לאוויר? מדוע מראות מגיעים לעין בקווים ישרים בלבד וקולות מגיעים לאוזן גם בנתיבים שאינם ישרים? כיצד ניתן להפוך רב-פאון בן עשרים פאות לתיבה בעלת נפח זהה? מדוע עצמים רחוקים נראים מטושטשים לעומת עצמים קרובים? מה מקומה של הנשמה בגוף האדם? האם הפרופורציות בין אברי הגוף קבועות בקירוב לכל בני האדם?

 

  (ציילום: באדיבות HIT המכון הטכנולוגי חולון)
(ציילום: באדיבות HIT המכון הטכנולוגי חולון)

במסגרת סדרת הכנסים "המדענים הדגולים" ייערך ב-4.11 (יום ב') ב-HIT, מכון טכנולוגי חולון, כנס שיבקש לצלול אל תוך מוחו של אחד האינטלקטואלים המבריקים והגדולים שידעה האנושות.

 

"כמות הידע המצויה כיום בידי האנושות, היא כה גדולה ומגוונת עד כי אין להעלות על הדעת שיהיה אדם אשר יקיף בידיעותיו את כל הידע האנושי", אומר המתמטיקאי פרופ' אדיר פרידור, יושב ראש הכנס. "אולם בעבר, כאשר היקף הידע היה מצומצם יותר, היו אישים אחדים, בודדים ומיוחדים, שעליהם נאמר כי ידעו את כול שהיה ידוע לאנושות בתקופתם. אחד מהם היה לאונרדו דה וינצ'י.

 

פרופ' פרידור אדיר (ציילום: באדיבות HIT המכון הטכנולוגי חולון)
פרופ' פרידור אדיר(ציילום: באדיבות HIT המכון הטכנולוגי חולון)
 

"דה וינצ'י ירד לעומקם של שטחי מדע רחבים ומגוונים, לרבות מתמטיקה, אסטרונומיה, מכניקה, הנדסה צבאית, הידראוליקה, אווירונאוטיקה, זואולוגיה, אנטומיה, עיצוב תלבושות, הפקת מחזות, תכנון כלי מוסיקה ורבים נוספים. הוא היה צופה חרוץ ובלתי נלאה. לדוגמה, באחת מרשימותיו, הוא מציין כי לשפירית ארבע כנפים, ובמעופה היא מניעה בכל רגע שתיים מכנפיה כלפי מטה והשתיים האחרות כלפי מעלה. מי שניסה אי פעם לעקוב אחר שפירית מעופפת יודע היטב כמה קשה להבחין בסדירות מעין זו בתנועת הכנפיים שלה. כמובן, תצפית זו - בדומה לרבבות התצפיות האחרות שעשה - הביאה אותו למסקנות מרחיקות לכת, כגון: ההבנה כי, כאשר השפירית מפעילה כוח על האוויר, האוויר מפעיל עליה כוח שווה, האבחנה שאילולא הניעה השפירית את כנפיה באופן שנצפה, היא הייתה מתקשה לעוף אופקית, ההברקה שקיים 'משהו' - אשר מאה וחמישים שנה מאוחר יותר זכה להיקרא 'תנע' על ידי ניוטון - והשפירית שולטת בו על ידי הנעת כנפיה".

 

הדוברים בכנס דה וינצ'י ישוחחו על תחומי הידע הרבים בהם עסק דה וינצ'י, ויבקשו להראות כיצד להמצאותיו ולרעיונותיו יש השפעה עד ימינו אנו: כיצד השפיע דה וינצ'י על תחום המדידה והקרטוגרפיה? כיצד הכרזות, מגזיני הלייף סטייל, האופנה והפרסומות קשורים למורשת האמנותית הייחודית של דה וינצ'י? אלו מכונות תעופה נועזות הוא הציע לעולם? ומדוע עמל דה וינצ'י לרכוש ידע כה עמוק ורחב אודות העצבים, השרירים והגידים של האדם?

 

במקביל לכנס תושק התערוכה "תוכניות לאוטופיה", שתפרוס בפני קהל המבקרים גישות אידיאליות בתכנון ערים בעקבות לאונרדו דה וינצ'י. בתערוכה יוצגו רעיונות תכנוניים היסטוריים שנהגו בחמש מאות השנים האחרונות, ושמונה פרויקטים עכשוויים מגוונים מניו יורק, לונדון, דובאי ועוד.

 

HIT חוגג יובל שנים בסדרת אירועים בינלאומיים

HIT, מכון טכנולוגי חולון, החוגג 50 שנה להיווסדו, הוא מוסד אקדמי המכשיר מהנדסים, מעצבים, מדענים ומנהלים לתעשיות ההיי-טק. העיקרון המנחה את המכון הוא פיתוח היצירתיות והחשיבה העצמית תוך שילוב הטכנולוגיה והעיצוב בתכנים ייחודים וחדשניים.

 

במכון מתקיימים לימודים לתואר ראשון ולתואר שני, שבמסגרתם נחשף הסטודנט לחזית הידע הן בהיבט האקדמי והן בהיבט היישומי. בוגרי המכון משתלבים בתום לימודיהם בתעשיות עתירות הידע, ובכך תורמים את תרומתם החשובה לתעשייה בארץ ולכלכלת ישראל.

 

המכון מוביל בשנים האחרונות מערך פעילויות בינלאומיות לחיזוק הקשרים עם התעשייה והאקדמיות בתחומי המדעים, הטכנולוגיה, העיצוב וההנדסה בכל העולם.

 

בתחילת נובמבר יערוך המכון אירוע בינלאומי אליו יגיעו נציגי מוסדות אקדמיים מלמעלה מ-21 מדינות. במהלך השבוע מרצי המכון וחוקריו, מחזית הטכנולוגיה והעיצוב, יערכו הרצאות, יקיימו מפגשים ליצירת שיתופי פעולה אקדמיים ומחקריים חדשים, ויקיימו פעילויות העמקה שונות לנציגי המוסדות מחו"ל.

 

במסגרת השבוע הבינלאומי יתקיים במכון יריד לימודים, אשר במהלכו יוצעו לסטודנטים במכון אפשרויות לימוד מגוונות על ידי השותפים הבינלאומיים של המכון בחו״ל, במסגרת חילופי סטודנטים ותארים מתקדמים.

 

 

כנס דה וינצ'י ייערך ביום שני, 4.11, ב-HIT, מכון טכנולוגי חולון, גולומב 52 חולון. הכניסה חופשית בהרשמה מראש באתר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים