שעות ללא חשמל בחג: "מילא אנחנו, אבל מה עם החולים"
משה סובר, אח במקצועו, בילה את החג ללא חשמל עם אלפי תושבים באלעד: "ריחמתי על משפחות עם תינוקות, או על חולה שצריך אינהלציה". בתגובה ראשונה טוען הרב גרוסמן כי חברת החשמל לא פנתה אליו, אלא שוטר ששאל לדעתו - אבל את תושבי העיר זה לא מרגיע: "ממתי צוותי חירום עובדים אצל רב העיר?"
שעה אחת, זה מה שנדרש מחברת החשמל כדי לתקן את התקלה שהשביתה בתים רבים באלעד. אבל בפועל לקח למעלה מ-11 שעות - עד שעה לאחר צאת חג שמחת תורה - כדי שהחשמל ישוב לבתי התושבים שנותקו כבר בסביבות תשע בוקר.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
בחברת החשמל הפילו את האחריות על רב העיר, שלמה זלמן גרוסמן, שסירב לטענתם לאפשר לאנשי חברת החשמל להיכנס לעיר ולתקן תקלה בקו המתח – ובהמשך טענו כי התושבים התנגדו ובעצת המשטרה נדחה התיקון. הרב מצדו מכחיש את הטענות, ואומר כי חברת החשמל לא פנתה אליו. עם זאת, לדבריו, פסק למשטרה להביא עובדים לא יהודים, אלא אם כן ישנה סכנת פיקוח נפש.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- ענישה, נידוי ופיצול: המרד בחצר החסידית הגדולה ביותר
- 25 שנה לחטיפה: אסתר וקסמן ממשיכה להדליק נרות לנחשון
- 11 שעות בלי חשמל; חברת החשמל: "רב העיר לא נתן לנו להיכנס"
בפועל, אלפים רבים של תושבים ובהם משה סובר, אח במקצועו, מצאו עצמם לאורך החג מבוקרו – ללא מזגן, פלטה חשמלית, מיחם ועוד. "במשפחה כמו שלי זה מתבטא בחוסר נוחות: אין מזגן, אין תאורה או פלטה לחימום האוכל", הוא אומר בראיון לאולפן ynet, "אבל אני באותו זמן חשבתי על משפחות שיש להן תינוקות וצריכים מים חמים כדי להכין בקבוק אוכל, או על חולה האסטמה שיצטרך לעשות אינהלציה ואין לו חשמל".
"לא מבינים את השיקול"
סובר אומר כי לא זכור לא מקרה כזה. "באופן עקרוני הציבור החרדי רגיל ובוחר בזה שהרבנים יתוו את כל מהלך החיים", הוא אומר. "קטונתי. הרב גרוסמן הוא ענק בתורה ובהלכה. אבל לי אישית קשה להבין מה השיקול שעמד מאחורי הדברים האלה".
סובר מודה כי ביישוב ישנה התקוממות ותחושות בקרב רבים. "יש כאלה שהיה להם גנרטור, ובהם זה לא פגע. אני לא חושב שכל אחד ירוץ להתחבר לגנרטור בשביל הפסקת חשמל".
בקרב המגזר החרדי רבים אינם סומכים על ההיתר להשתמש בחשמל המיוצר בשבת על ידי יהודים לצרכי פיקוח נפש, ומשתמשים בגנרטורים. סביב סוגיית השימוש בחשמל תוך חילול שבת קיימת מחלוקת הלכתית ארוכת שנים.
רב העיר: "חברת החשמל לא פנו אלינו"
מלשכתו של הרב גרוסמן הגיבו כי "בצהרי החג הגיע שוטר לבית הכנסת, ופנה אל הרב בשאלה האם מותר להפעיל עובדים יהודים לתיקון החשמל בחג, או שעדיף להמתין למוצאי החג. הרב ביקש שיביאו עובדים שאינם יהודים, המצויים לרוב בחברת החשמל, ואם יש מקרה של חשש פיקוח נפש ניתן להביא אף עובדים יהודים. ובזה הסתיים הדין ודברים עם הרב".
"לגבי הנטען כי הרב מנע מעובדי חברת החשמל להיכנס לשערי העיר - עובדה זו אינה נכונה לחלוטין", אמרו בלשכה. "הרב לא נשאל על נושא זה ואף לא דיבר על זה. חברת החשמל לא זקוקה לאישור רב העיר בשביל להיכנס לשערי העיר".
ט', תושבת זועמת, אמרה ל-ynet כי היא "עדיין בשוק מהחוצפה". ג' שמע במו אוזניו מנציג החברה (בהקלטה המובאת לעיל) כי הצוותים סורבו להיכנס בהוראת הרב המקומי, וגם טענת הרב כי פנה אליו שוטר בשאלה האם מותר להפעיל עובדי יהודים, לא מרגיעה את התושבים: "ממתי צוותי חירום עובדים אצל רב העיר? לרב אין בעיה להחזיק עיר שלמה כבני ערובה. לאנשים שלו זה פחות אכפת, כי הם עם גנרטור בשבת".
בשיחה שניהל ג' עם נציג חברת החשמל, נאמר לו כי הוראת הרב מנעה את כניסת צוותי התיקון. גם בתגובה רשמית ראשונה טענו כי הוראת הרב המקומי מנעה את תיקון התקלה.
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "צוות הגיע למקום תוך זמן קצר, אולם בשל התנגדות התושבים לביצוע העבודה ומחשש להתלקחות האירוע הוחלט לערב את המשטרה ובהחלטה משותפת לדחות את העבודה לצאת החג".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "בעקבות פניית חברת החשמל לאיתור המקור לנפילות החשמל בעיר אלעד במהלך החג, התקבלה החלטה משותפת כי צוות של חברת החשמל ייכנס לעיר מיד בצאת החג, אלא אם יתקבל דיווח מוקדם יותר על פיקוח נפש או כל אירוע חריג אחר המחייב כניסה מוקדמת מזו במהלך החג עצמו". הם הוסיפו: "נציין כי לא התקבלו קריאות חריגות מתושבי העיר במהלך אותן השעות הספורות בהן לא היה חשמל במספר רחובות בעיר".
מעיריית אלעד לא התקבלה תגובה.