עידן התשלום החכם: כך תבחרו קוד לאשראי
מהיום כל בעל כרטיס אשראי בישראל יכול לבחור קוד סודי אישי. הקוד ישמש לא רק למשיכת מזומנים אלא לכל תשלום עבור שירותים שאנו רוכשים. ואתם גם יכולים לבחור להשאיר את הקוד הישן
יותר חדשנות, פחות זיופים: מהיום יכולים כל בעלי כרטיסי האשראי בישראל לבחור קוד סודי אישי שישמש אותם בכל עסקה. המטרה היא לבחור קוד של ארבע ספרות שיהיה קל לזכור, אבל שלא יהיה קל מדי לניחוש על ידי זרים במקרה של גניבה או אובדן.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הישראלים מגהצים יותר: השתמשו בכרטיסי אשראי 410 מיליון פעם ברבעון
הבנק הבינלאומי הרוויח 224 מיליון שקל ברבעון השני של השנה
ממשיכים לבזבז באשראי: עלייה של 7.5% ברכישות ברבעון השני
הקוד ישמש לא רק למשיכת מזומנים כמו היום, אלא בכל תשלום בחנויות ועבור שירותים שונים שאנחנו רוכשים. חלק מהחנויות בישראל כבר החלו לחייב הכנסת קוד אישי בכל עסקה. אוהבים את הקוד הנוכחי? אתם יכולים גם לבחור להשאיר אותו ולא להחליף לקוד חדש.
בנק ישראל הודיע אתמול כי קביעת הקוד נעשית במסגרת הטמעת החדשנות בעולם התשלומים בישראל ובין היתר בקידום עסקאות חכמות, שיחייבו בקרוב להקיש את הקוד הסודי בכל שימוש בכרטיס אשראי, למעט ברכישה טלפונית או באינטרנט. כדי להקל על הלקוחות את ההסתגלות לשינוי בנק ישראל דרש מהבנקים ומחברות כרטיסי האשראי לאפשר ללקוחות לקבוע בעצמם את הקוד הסודי של כרטיס החיוב החכם (כרטיס עם שבב, ג.ל).
כמו בחו"ל
ביצוע עסקאות בבתי עסק תוך שימוש בכרטיס החיוב הפיזי, שמחייב הקשת קוד סודי, כבר נפוץ בביצוע כמעט כל העסקאות בחו"ל. אחד החששות של לקוחות שנוסעים לחו"ל ומעוניינים להשתמש בכרטיס החיוב שלהם, כמו גם של בתי העסק בישראל לקראת הטמעת התקן, הוא שהלקוחות לא יזכרו את הקוד הסודי במעמד התשלום בקופה, בייחוד בכרטיס שאינו משמש אותם באופן שוטף למשיכת מזומנים.
לכן, לקוחות יכולים מעתה להחליף את הקוד במכשירים האוטומטיים למשיכת מזומנים (ATM) של הבנקים בארץ, בהתאם לסוג הכרטיס: בנקאי או חוץ־בנקאי (ראו אינפו).
אם בעבר חברת האשראי הייתה אחראית אם נעשתה רכישה מכרטיס שנגנב, הרי כעת עד שבית העסק לא ירכוש תוכנה ומכשיר מתאימים כדי להתאים עצמו לתקנות החדשות, האחריות תיפול עליו. גם לגבי כרטיסי אשראי חיצוניים כמו פליי־קארד, לייף סטייל או שופרסל, יחולו כללים דומים מאחר שכל כרטיס משויך לאחת מחברות האשראי.
לדברי נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, "המעבר לכרטיס החכם על ידי השימוש בקוד סודי מהווה נדבך חשוב בהקמת תשתית של מערכת תשלומים חדשנית ובטוחה לטובת הצרכנים והעסקים".
המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, אמרה כי "אימוץ תקן התשלומים המתקדם EMV וביצוע עסקאות חכמות יקדמו את החדשנות ויפחיתו את סיכוני הזיוף והשימוש לרעה בכרטיסי החיוב".