שתף קטע נבחר

 

ספרד: עצמות הרודן פרנקו הוצאו מהקבר

בניסיון למחוק את מורשת הדיקטטור מועברים שרידיו מקברו הראוותני לבית עלמין מצפון למדריד, שם ייטמן ליד רעייתו. מחאת משפחתו לא עזרה, רה"מ לשעבר: "הדמוקרטיה התחזקה היום"

בספרד הוצאו בצהריים (יום ה') שרידי גופתו של הרודן פרנסיסקו פרנקו מאחוזת הקבר שבה נטמן לפני יותר מארבעה עשורים באתר "עמק הנופלים" הסמוך למדריד. כעת הם יועברו לקבורה מחדש לצד רעייתו בקבר פרטי בבית העלמין מינגורוביו שמצפון לבירה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

העברת ארונו של פרנקו, היום    (רויטרס)

העברת ארונו של פרנקו, היום    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ספרד רודן פרנסיסקו פרנקו (צילום: AFP)
פרנקו בימי שלטונו. גם היום מעריצים הניפו דגלים(צילום: AFP)

ספרד הוצאת עצמות הרודן פרנסיסקו פרנקו נשיאת הארון החוצה ע
הוצאת ארונו של הרודן, היום בצהריים(צילום: רויטרס)

בתמונות ששידרה בצהריים הטלוויזיה הספרדית נראו בני משפחתו של פרנקו נושאים את ארונו אל מחוץ לאתר שבו נקבר. טקס הוצאת השרידים נערך קודם לכן בדלתיים סגורות.

 

רבים מהספרדים רואים במאוזוליאום הראוותני שבנה פרנקו ושבו נקבר עלבון לעשרות אלפי האנשים שנהרגו במלחמת האזרחים של ספרד ולמדינה הדמוקרטית שהיא הפכה להיות, ובמשך עשרות שנים דרשו ספרדים כאלה לסלק משם את גופתו. מבצע הוצאת השרידים נעשה בהוראת הממשלה, וערוצי הטלוויזיה ואתרי החדשות בספרד סיקרו אותו בהרחבה בזמן אמת.

 

ארונו של פרנקו היה קבור תחת לוחות שיש ושתי טונות של גרניט. כדי לוודא שהוצאת השרידים תישאר אירוע פרטי וכדי למנוע פרסום סרטונים ותמונות של הוצאתם ברשתות החברתיות אסרה הממשלה על 22 בני משפחתו של פרנקו שהגיעו למקום ועל העובדים שם להיכנס עם מצלמות וטלפונים סלולריים. מחשש להתפרעויות אסרה הממשלה גם לקיים הפגנה נגד הוצאת עצמותיו של פרנקו, אם כי כמה מפגינים שהתאספו היום בסמוך כן הניפו דגלים וסמלים מעידן פרנקו וקראו "ויוה פרנקו". השוטרים השקיפו עליהם מהצד ולא הגיבו.

ספרד הוצאת עצמות הרודן פרנסיסקו פרנקו נשיאת הארון החוצה ע
במשפחה מתלוננים: "זה חילול הקבר". פינוי השרידים(צילום: רויטרס)

מקרנה מרטינס בורדיו, קרובה-רחוקה של הרודן, אמרה היום שהיא כועסת מאוד על הוצאת השרידים והאשימה את הממשלה בחילול הקבר. ראש ממשלת ספרד לשעבר חוסה לואיס רודריגס ספטרו אמר לטלוויזיה הספרדית שלהוצאת השרידים "יש משמעות גדולה לדמוקרטיה שלנו. היום הדמוקרטיה שלנו קרובה יותר לשלמות". העיתון הספרדי הגדול "אל-פאיס" יצא היום לאור כשכותרתו היא "ספרד מסלקת את הסמל הגדול האחרון של הדיקטטורה".
 

פצעים ישנים

הוצאת עצמותיו של פרנקו וקבורתן מחדש במקום אחר לא ישימו סוף למורשתו של הרודן בזירה הפוליטית הספרדית. ההליך בא שבועות אחדים בלבד לפני שספרד תלך שוב לקלפיות, בבחירות הכלליות של 10 בנובמבר.

ספרד רודן פרנסיסקו פרנקו (צילום: רויטרס)
מסע צלב נגד חילונים ושמאלנים. הדיקטטור(צילום: רויטרס)

פרנקו שלט בספרד מ-1939 עד 1975, אחרי שהוא וקצינים אחרים הובילו התקוממות צבאית נגד הממשלה הדמוקרטית הספרדית ב-1936. הצעד הזה החל שלוש שנים של מלחמת אזרחים. פרנקו היה קתולי אדוק וראה במלחמה ובדיקטטורה שנולדה ממנה מעין מסע צלב דתי נגד מגמות אנרכיסטיות, שמאלניות וחילוניות בספרד. שלטונו האוטוריטרי והכנסייה הקתולית השמרנית-למדי השאירו את ספרד מבודדת-למעשה מההתפתחויות הפוליטיות, התעשייתיות והתרבותיות שעברו על אירופה במשך קרוב לארבעה עשורים.

 

הדמוקרטיה חזרה לספרד שלוש שנים אחרי מותו של פרנקו, אבל מורשתו ומקומו בהיסטוריה הפוליטית הספרדית עדיין מעוררים איבה ותשוקה בקרב רבים. במשך שנים נהגו אלפים לציין את יום השנה למותו, 20 בנובמבר 1975, בכיכר מרכזית במדריד ובאתר קבורתו מחוץ לבירה.

ספרד הוצאת עצמות הרודן פרנסיסקו פרנקו הנכד שלו מחזיק זר (צילום: gettyimages)
המשפחה עתרה, העליון דחה. היום ליד אחוזת הקבר(צילום: gettyimages)

האהדה לפרנקו אמנם פחתה מאוד עם השנים, אבל הוצאת עצמותיו גררה ביקורת מצד קרובי משפחתו, מצד שלוש מפלגות הימין הגדולות בספרד ומצד גורמים בכנסייה הקתולית. אלה טענו כי ההליך פותח פצעים פוליטיים ישנים.

 

הוצאת עצמותיו של פרנקו מהקבר אושרה סופית על-ידי בית המשפט העליון של ספרד בספטמבר, כשהשופטים דחו עתירה של משפחתו נגד המהלך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פרנקו. 3 שנות מלחמה, 36 שנות שליטה
צילום: AFP
מומלצים