ההפגנות החברתיות רחוקות מאוד מחופי ישראל. בינתיים
ההפגנות בלבנון ובדרום אמריקה בשבוע החולף הוציאו מיליוני אנשים לרחוב, בגלל מחאות הנוגעות לכיסם של האזרחים. ישראל אמנם רחוקה ממצבן של המדינות האלה, אך היא אינה חסינה לנצח. וגם: טבע מגיעה להסדר יקר ומה עם המחיר של נתיבי הנסיעה המשותפים?
מי שקרא את כותרות החוץ בשבוע האחרון היה יכול לחשוב שחזרנו לשנת 2011. ההפגנות בלבנון, אקוודור, צ'ילה ובוליביה הזכירו במשהו את המראות מהפגנות האביב הערבי, שסופן בהפלת המשטרים ששלטו בחלק ממדינות ערב עשרות שנים קודם לכן. ההפגנות במדינות האלה נוגעות לכיס של האזרחים, ליוקר המחיה ולקשר בינו ובין שחיתות שלטונית שבו מואשמים שליטי המדינות, והן הוציאו מיליוני אנשים להפגנות אלימות. כך, למשל, בצ'ילה, ההחלטה לייקר את מחירי התחבורה הציבורית הוציאה רבים אל הרחובות. גם נסיגת הממשלה מההחלטה לא סייעה לשכך את הזעם. הגפרור הצית חבית של חומר נפץ.
משרד התחבורה: הפקק התארך בחצי שעה בגלל נתיב פלוס
ההפגנה הגדולה זה שנים: מאות אלפים מחו בלבנון
טבע בדרך להסדר פשרה ענק בפרשת ההתמכרות למשככי כאבים
המהומות הללו הן תולדה של משבר מתגלגל. העולם שנתמך ב"קביים" מאז המשבר הכלכלי הגדול של 2008/9 פשוט לא מצליח להתאושש. גם הריביות האפסיות המונהגות במדינות רבות ברחבי העולם מאז לא מצליחות לאושש את הכלכלה ולהחזיר אותה למסלול של צמיחה יציבה.
ישראל, שנחשבה בעשור האחרון לאחת הכלכלות היחידות ששרדו את המשבר היטב ולאחת החזקות, רחוקה שנות אור ממצבן של כל אחת מהמדינות שהוזכרו, אך היא אינה חסינה לנצח.
הצמיחה המואטת ברבעון השני (גם בנטרול השפעות המיסוי הירוק על כלי הרכב שהביאו להקדמת הרכישות שלהם לרבעון הראשון) היא סימן לדאגה, וכך גם החריגה מיעד הגירעון הממשלתי, גל התייקרויות במוצרי המזון וההתעוררות המחודשת של עליות המחירים בשוק הנדל"ן. כל אלה הם סימנים שבהחלט דורשים תשומת לב וטיפול.
האיום הגדול על ישראל נובע לפיכך מהיעדרה של ממשלה מתפקדת שתעמוד על המשמר. שנת 2020 והאתגרים שהיא מביאה עימה תיפתח עם תקציב המשכי, שאינו מתאים בהכרח למה שישראל צריכה עכשיו. הליכה למערכת בחירות שלישית, אם תקרה, רק תרע את המצב.
טבע מתגלגלת
ביום שני האחרון זינקה מניית טבע, חברת התרופות הישראלית, בכ-9%, עם הדיווחים על ההסדר המתגבש שרקמה החברה עם חברות אחרות, מול מדינות בארה"ב, הסדר שצפוי לייתר את המשפט שתוכנן להתנהל מולן בפרשת משככי הכאבים הממכרים בארה"ב. הנזק הכספי שעימו תצא טבע מוערך במיליארדי דולרים, שאותם היא תשלם דרך תרופות שתספק לנפגעי הפרשה בשנים הבאות, וחלקם הקטן (כ-250 מיליון דולר) במזומן.
למרות הסכום הגבוה, משקיעי טבע אהבו את ההסדר שהחברה הגיעה אליו. אם יש דבר אחד שמשקיעים סולדים ממנו בשוק ההון, זה חוסר ודאות. עם הסרת העננה של ניהול משפט מתוקשר שתוצאותיו אינן ידועות, מבחינת המשקיעים הבשורות חיוביות.
אלא שמבחינת טבע, גם הבשורות הטובות האלה לכאורה אינן מספיקות כדי להוציא את העגלה מהבוץ. טבע, שנאבקת בשנים האחרונות עם החוב הכבד שנטלה על עצמה לצורך רכישת הענק של חטיבת התרופות הגנריות של אקטביס-אלרגן, לא יכולה להרשות לעצמה עוד הוצאות גדולות בלי שיהיו לכך השלכות. בשביל חברה שחלק גדול מהביזנס שלה תלוי במחקר ופיתוח, שגם כך נכנס להקפאה, זו מכה כואבת במיוחד.
אחרי שהוסרה אי הוודאות בהליך המשפטי המורכב יצטרכו משקיעי טבע להפנות את תשומת ליבם לאי הוודאות המשמעותית יותר - יכולתה של החברה להחזיר את החוב - כדי להבין איך תיראה טבע העתידית והאם תצליח לשמור על עצמאותה ועל צביונה הישראלי.
ניסוי יקר
כלכלה גדולה בקטנה: המבחן האמיתי של נתיבי הנסיעה המשותפים החל השבוע, כשנגמרו חופשות החגים ולנהגים רבים נוספו עשרות דקות של עמידה בפקקים מדי יום. האם הניסוי הזה משרת את המטרה של עידוד נסיעה שיתופית? ספק גדול. בינתיים, התסכול הרב והפגיעה הנוספת בשגרת יומה של האוכלוסייה העובדת הרבה יותר גדולים. את המחיר הכלכלי הזה לא בטוח ששווה לאף אחד, גם לא למשרד התחבורה, להמשיך ולשלם.