יום תשיעי של מחאה: הלבנונים חוסמים את הכבישים עם אוהלים
מאות אזרחי לבנון יצאו לכבישים וחסמו אותם בעזרת אוהלים וצמיגים בוערים. "בעד הפלת הממשלה, הם לא מייצגים את העם", טענו המפגינים. סוכנות דירוג אשראי בינלאומית הכניסה את לבנון ל"רשימת מעקב שלילית". אחר הצהריים: מזכ"ל חיזבאללה יתייחס למשבר במדינה
המחאה בלבנון נמשכת: מאות מפגינים יצאו הבוקר (ו') לרחובות וחסמו כמה מהכבישים המהירים במדינה, וכבישים נוספים, באמצעות צמיגים בוערים והקמת אוהלים. עד כה הצעדים של הממשל לא הרגיעו את המחאה, שנמשכת כבר תשעה ימים. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה צפוי להתייחס אחר הצהריים להפגנות.
המפגינים חסמו הבוקר כבישים ברחבי המדינה מנעו לימודים בבתי ספר וסגרו סניפי בנק באזורים שונים בלבנון. בין היתר חסמו המפגינים לזמן קצר את הכביש שמחבר בין ביירות לצידון באמצעות צמיגים שרופים. הצמיגים פונו על ידי כוחות הצבא והכביש נפתח במהירות לתנועה.
אוהלים הוקמו על הכביש שמחבר בין מערב ביירות למזרחה והמפגינים חוסמים את תנועת כלי הרכב בציר. עם זאת, הם מאפשרים מעבר של אמבולנסים וכלי רכב צבאיים.
למרות שמדובר במאות מפגינים ברחבי המדינה, עדיין מדובר בכמות קטנה יחסית של מוחים. עם זאת, גם בשאר ימי המחאה היא התגברה לקראת שעות הערב, וכך צפוי גם היום. עד עכשיו ההפגנות היו שלוות יחסית, למעט אמש, אז פרצו עימותים בין המפגינים לתומכי חיזבאללה - שהסתיימו במעורבות משטרתית.
אמיר פאקיה, אחד המפגינים בביירות, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "הדרישות שלנו ברורות. בסופו של דבר אנחנו אנשים, לא ממשלה, אנחנו לא כופים פתרונות. אנחנו עומדים ברחובות, אנחנו מוחים ואומרים לא".
"אנחנו בעד הפלת הממשלה והקמת ממשלה שתשרת את העם", הוא הוסיף. "האנשים שנמצאים בממשלה לא מייצגים את העם, בטח לא את שני מיליון וחצי האזרחים שיצאו לרחובות בכל רחבי לבנון".
פאוד חדאד מטריפולי קרא לנשיא עאון לפתור את המצב: "זה היום התשיעי ואנחנו עדיין מחכים. אנחנו לא עוזבים את המקום כי אין לנו מה להפסיד, אם נלך מכאן אז נפסיד".
עד כה צעדי החירום שנקטה הממשלה לא הצליחו לנטרל את הכעס של המפגינים או להחזיר אותם לבתים. גם לא הקריאה של הנשיא מישל עאון לפתוח בשיח עם ראשי המחאה. בין הצעדים שהוביל ראש הממשלה סעד אל-חרירי אושרה שורת רפורמות שכוללות בין היתר הבטחה לא להטיל מסים נוספים על התושבים, ביטול המסים שעוררו את זעם האזרחים (כמו חוק הוואטסאפ) וכן קיצוץ בשכר השרים וחברי הקבינט.
ההפגנות החלו בעקבות המצב הכלכלי הקשה במדינה והמפגינים האשימו את האליטה הפוליטית בבזיזת המשאבים הלאומיים לטובת הפקת רווח פרטי. אחד החוקים המרכזיים שהוציאו את האנשים לרחובות היה "חוק הוואטסאפ" שבמסגרתו תכננה המדינה להטיל מס על השימוש באפליקציית ווטסאפ (גזירה שבוטלה במהירות).
מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, צפוי להתייחס היום ב-16:00 למצב הכלכלי בלבנון. מומחים טוענים כי רק חיזבאללה יכול לכפות פשרה במשבר שמתחולל במדינה. אחת הפשרות שחיזבאללה יכול להוביל כוללת החלפת שרים בממשלה, בין היתר חתנו של הנשיא עאון, בזיל, שנחשב לבעל ברית של הארגון.
המומחים טוענים כי בחיזבאללה יעדיפו עסקה הכוללת חילופי גברי בממשלה שתפייס את המפגינים, שרבים מהם מגיעים ממחוז הבחירות שתומך בארגון הטרור, מאשר להגיע למצב שבו כוחות הביטחון ייפרסו מולם.
אתמול אמר הנשיא עאון כי שינוי הרכב הממשלה נמצא על השולחן. ראש הממשלה סעד אל-חרירי בירך על כך. מנגד, בחיזבאללה אמרו כי הם מתנגדים לשינוי בממשלה.
בתוך כך, סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית סטנדרד אנד פורס (S&P) צירפה את לבנון לרשימת מעקב עם צפי שלילי. "להשקפתנו, המחאות הרבות שהיו לאחרונה מראות שיהיה לממשלה קשה לעמוד בשתי המטרות שהציבה לעצמה – שמירה על יציבות חברתית ויישום רפורמות לצמצום הגירעון", נכתב בדו"ח הסוכנות.
לפי הסוכנות, קיים סיכוי שדירוג האשראי הממשלתי של לבנון ירד, זאת בהתאם לסקירה שתערוך S%P בשלושת החודשים הקרובים ותבדוק כיצד הממשלה מגיבה ללחץ הציבורי הנוכחי ועד כמה הצעדים שהיא תנקוט ישיבו את אמון המשקיעים הזרים.