עשרות הרוגים בעיראק, גם לבנון ברחובות
נמשכת הטלטלה במזרח התיכון: אחרי שנדמה היה כי הסתיימה, בסוף השבוע התחדשה מחאת הדמים בבגדד ובערי הדרום. לפחות 63 נהרגו, גם מאש מיליציה פרו-איראנית. בלבנון חוסמים המפגינים כבישים כבר 10 ימים: "לא נעזוב עד שדרישותינו ייענו"
עוד שמונה אנשים נהרגו ועשרות נפצעו היום (שבת) במהומות בעיראק, שהתחדשו אתמול וגבו בסוף השבוע בסך הכול את חייהם של 63 בני אדם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
המהומות בסוף השבוע הן חלק ממחאת ההמונים נגד ממשלתו של עדל עבד אל-מהדי, והן הגל השני של פרעות אחרי שבגל קודם, בתחילת החודש, נהרגו 157 בני אדם ויותר מ-6,000 נפצעו. המפגינים זועמים על האליטה הפוליטית, שלדבריהם אינה מצליחה לשפר את איכות חייהם גם כעת, כשבעיראק לא שוררת מלחמה ודאעש סולק כבר לפני שנתיים.
בבגדד ירו כוחות הביטחון גז מדמיע בניסיון לפזר מפגינים שהתאספו בכיכר תחריר. ארבעה מפגינים נהרגו כשספגו בראשם פגיעות ישירות של רימוני גז. עוד שניים נפצעו קשה מאוד בדרך דומה. ארבעה מפגינים נהרגו ו-17 נפצעו בעימותים בעיר נאסירייה שבדרום עיראק, שם יצאו אלפים להפגין למרות הנוכחות הערה של כוחות הביטחון ברחובות.
כשברקע קולות הסירנה וכלי רכב מפנים מפגינים מדממים לבתי החולים, ניכר היום הזעם בבגדד. "16 שנה אחרי הפלת משטר סדאם, עד היום המפלגות הפוליטיות רק שדדו אותנו", אמר סילוואן עלי, מפגין בן 33. "ההפגנות שלנו לא-אלימות, יש לנו רק דגלים ובקבוקי מים, אבל הם ממשיכים לירות עלינו פצצות וגז מדמיע. מה עשינו שזה מגיע לנו? הבחורים הצעירים שמתו – מה הם עשו?".
מפגין אחר אמר: "הממשלה גונבת מאתנו כבר 15 שנה. סדאם הלך, אבל 1,000 סדאמים מסתתרים באזור הירוק". "האזור הירוק" הוא אזור השגרירויות הזרות בבגדד, אזור אח"מים מאובטח למדי.
רוב מקרי ההרג אתמול נרשמו בערי הדרום, ושמונה מההרוגים היו בבגדד. במהלך ההפגנות אתמול מיקדו מפגינים את זעמם במיליציות השיעיות שנתמכות על-ידי איראן ופועלות בעיראק. חברים במיליציית "עסאיב אהל אל-חק" הפנו את כלי הנשק שלהם לעבר מפגינים בנאסירייה ובעמארה, והותירו עשרות הרוגים. חברי המיליציה התעמתו גם עם אנשי מיליציה אחרת, אלה הנאמנים למטיף השיעי מוקתדא סאדר.
אין בנקים עד הודעה חדשה
גם בלבנון נמשכו היום ההפגנות נגד הממשלה – ושם זה כבר היום העשירי ברציפות למחאה. מפגינים יצאו לרחובות בשלל ערים ברחבי ארץ הארזים, והסוף להתקוממות שלהם אינו נראה באופק. מפקדי הצבא ושאר כוחות הביטחון נפגשו היום בניסיון למצוא דרכים לפתוח מחדש את הכבישים המרכזיים כדי לאפשר לתנועה ברחבי לבנון לשוב לסדרה, אבל מפגינים המשיכו לשתק אותם בעזרת מחסומים מאולתרים ושביתות שבת.
המפגינים בלבנון, נזכיר, מוחים על המצב הכלכלי העגום במדינה ועל השחיתות הפושה במוסדותיה. המחאה באה כשנראה כי לבנון צועדת לעבר קריסה כלכלית שכמותה לא ידעה מאז מלחמת האזרחים בשנים 1990-1975.
"לא נעזוב את הרחובות, כי זה הקלף היחיד שבעזרתו אנשים יכולים ללחוץ", אמר היום יחיא תניר, שחקן שיצא להשתתף בהפגנה בגשר מרכזי בביירות. "לא נעזוב עד שדרישותינו ייענו". כשהערב ירד הצטרפו עוד המוני מפגינים לרחובות הערים, מניפים דגלי לבנון וכרזות ומשמיעים שירים פטריוטיים.
ליד העיר טריפולי שבצפון לבנון ירו חיילי הצבא באוויר במהלך עימות עם מפגינים. חמישה חיילים וכמה אזרחים נפצעו. בגשר מרכזי בביירות התעמתו שוטרים עם מפגינים שהתבצרו שם כדי להשאיר את הגשר חסום.
ממשלת לבנון הכריזה השבוע על תוכנית רפורמות, אולם זו לא הצליחה להפיג את זעם המפגינים, הדורשים מהממשלה להתפטר. אתמול הזהיר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מוואקום שלטוני במקרה של התפטרות הממשלה, וקרא לתומכיו שלא לצאת לרחובות, אחרי שאלה התעמתו עם מפגינים במרכז ביירות.
התאחדות הבנקים של לבנון הודיעה בינתיים כי בנקים יישארו סגורים עד שהחיים יחזרו לסדרם.