עסקת החבילה של כחלון וגפני: משרדי הממשלה יקבלו תקציבים תקועים
ועדת הכספים תאשר קיצוץ רוחבי והעברות תקציב שעוכבו מהקדנציה הקודמת, כדי שמשרדי הממשלה יקבלו כספים לפרויקטים שכבר תוקצבו. בחודש הבא יוגשו דרישות נוספות והקלפים ייטרפו מחדש
שר האוצר משה כחלון ויו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני מיהדות התורה סיכמו ביום חמישי על עיסקת חבילה. במסגרת העסקה, משרד האוצר ישגר לוועדת הכספים את כל 44 הפניות התקציביות מהקדנציה הקודמת והוועדה תאשרן, יחד עם שני קיצוצים רוחביים בהיקף של כ-2.35 מיליארד שקלים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כחלון: "לא חסר כסף, זו רק תחזית. אין צורך להעלות מיסים"
שובו של כחלון: עדיין רוצה את האוצר, עדיין מסרב להעלות מיסים
כחלון מוותר על הדיור: רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון יוצאים מהאוצר
הסיכום הושג ביום חמישי, כשכחלון, לאחר שובו מוושינגטון, הזמין את גפני לפגישה. יום קודם דרש גפני שהאוצר יגיש מחדש את כל הפניות התקציביות מהקדנציה הקודמת לאישור הוועדה - פניות הכוללות גם בקשות להעברות תקציביות פנים משרדיות ותוספות תקציב - בעוד שהאוצר העביר לפני כן רק את הקיצוצים הרוחביים ואת התחבורה הציבורית.
בעקבות הסיכום בין השניים העביר האוצר בסוף השבוע לאישור הועדה פניות תקציביות בהיקף של כ-4 מיליארד שקל, שעיקרן: 1.85 מיליארד שקל למשרד התחבורה ובהם 320 מיליון שקל לסבסוד נהגים; 0.9 מיליארד שקל למימון הסכם השוטרים; 0.8 מיליארד שקל למערכת הביטחון; 0.35 מיליארד שקל לסבסוד צהרונים.
הסיכום מהווה הישג לשני השרים: כחלון ישיג את אישור שני הקיצוצים הרוחביים הממתינים בוועדה חודשים ארוכים. מדובר בקיצוץ של כ-1.2 מיליארד שקלים שהכספים שיגיעו ממנו יוקצו למימון הקמת מיכשול תת קרקעי בעזה, סבסוד צהרונים, ופיצויים לתושבי חבל מודיעין בגין השריפות, וכן קיצוץ רוחבי בסך של 1.157 מיליארד שקל, שנועד לממן את הסכם הפנסיה עם השוטרים, עובדי השב"כ, המוסד ושירות בתי הסוהר. כמו כן, הקיצוץ ישמש גם להעברת כספים למימון האירוויזיון, שנערך בישראל במאי.
ההישג של גפני טמון בכך שיצליח לשחרר כספים למשרדי הממשלה ובהם כספים מוקפאים לחרדים.
ועדת הכספים חששה לאשר קיצוץ רוחבי
משרד האוצר ביקש להנהיג קיצוצים רוחביים, שינויים והעברות פנימיות בתוך תקציבי המשרדים, וכן העברת עודפי תקציב משנת 2018 לשנת התקציב 2019. לשם כך הוא נדרש לאישורה של וועדת הכספים. אלא שבשל שתי מערכות הבחירות שנערכו השנה והתפזרות הכנסת, הוועדה - שכיהנה בכנסת ה-20 עד אפריל 2019 ובכנסת ה-21 עד תחילת אוקטובר - לא דנה בהעברות תקציביות במשך חודשים ארוכים. בנוסף, במהלך שתי הקדנציות הללו חברי הוועדה סירבו לאשר את הקיצוצים הרוחביים עקב חששם מהלך הרוח הציבורי, בפרט בתקופת בחירות.
עד כה, בהיעדר אישור הוועדה , משרדי הממשלה מימנו את הפרויקטים באמצעות העברות תקציבים פנימיות בתוך תקציב המשרד. אלא שההקפאה באישור ההעברות תקציביות שיתקה את משרדי הממשלה: המשרדים לא יכלו לשלם לספקים עבור התחייבויות שבוצעו בעבר ותוקצבו בתקציב המשרד ולחלקם לא היה כסף לפרויקטים חדשים. כך, לדוגמה, לא היה כסף לרכישת ציוד ככבאיות לרשות הכבאות, ציוד למשטרה, תשלום שעות נוספות לעובדים או עריכת השתלמויות לעובדים. חשבי המשרדים הונחו שלא לאפשר למשרדים לחרוג ממסגרת התקציב עד לאישור ההעברות בועדת הכספים.
בעקבות כך, משרד התחבורה נאלץ להפסיק לשלם כסף לספקים, ובהם לחברות התחבורה הציבורית הפרטית. החודש עצר המשרד תשלום של 125 מיליון שקל והחברות איימו בשביתה, שנדחתה רק כאשר שר התחבורה הבטיח כי הכספים ישולמו עם תום תקופת החגים.
אגד, דן, סופרבוס, אפיקים וחברות אוטובוסים נוספות מפעילות קווי תחבורה עבור המדינה, והמדינה משלמת להן בהתאם למספר הנסיעות שהן מבצעות. בכך המדינה מממנת למעשה את משכורותיהם של הנהגים, דלק ואף את רכישת ציי האוטובוסים בחברות הללו, שמפעילות כמחצית ממערך התחבורה הציבורית.
השיתוק במשרדי הממשלה הוביל גם לכך ששר החינוך רפי פרץ ממפלגת הבית היהודי העביר כספים שנועדו במקור לסבסוד פעילויות בחופשת החנוכה, לשם מימון פתיחתה בחודש שעבר של שנת הלימודים בחינוך המיוחד.
פרץ כתב בסוף השבוע בפייסבוק כי "החינוך המיוחד נותר ללא תקציב והיה חשש אמיתי כי לא תיפתח השנה. על שולחן ועדת הכספים ממתינה פנייה שהוגשה לאוצר לפני 4.5 חודשים לשינויים בתקציב המשרד בהיקף של 1.5 מיליארד שקל, הכוללת בין היתר: העסקת 500 סייעות חינוך מיוחד, תוכניות ופנימיות לילדים ונוער בסיכון, תוכנית חומש מיעוטים, מרכזי חוסן בעוטף עזה, חינוך בלתי פורמלי במגזר הערבי, הכשרת מורים, חימום וקירור בבתי הספר".
פרץ הוסיף: "התקציבים נתקעים ולא בפעם הראשונה. לפני הבחירות בחודש שעבר ביקש משרד החינוך לכנס את ועדת הכספים כדי לאשר העברת 1.5 מיליארד שקל, ומי שעצר את כינוס הוועדה הם אנשי כחול לבן, ששיקוליהם היו לא עניינים. אגב, בהעברה הזו היו תקציבים ללימודי ליבה ותגבורים שכה נצרכים במגזר החרדי".
המשבר התקציבי הבא מעבר לפינה
בעקבות ההסכם בין כחלון לגפני, החרדים יוכלו לנשום לרווחה: משרד האוצר יעביר בקרוב מחדש את הפניה התקציבית הזו לאישור הוועדה. היא תכלול עשרות מיליוני שקלים לחינוך החרדי - "החינוך העצמאי" המקורב ליהדות התורה, "מעיין החינוך התורני" המקורב לש"ס, וכספים לציונות הדתית.
לקואליציה היוצאת אין רוב בוועדת הכספים והיא זקוקה לקולותיהם של ח"כים מכחול לבן, ישראל ביתנו, והרשימה הערבית המשותפת. חברי הכנסת של כחול לבן, שהתנגדו עד כה להעברות התקציביות שמניעיהן פוליטיים, לא ימנעו את אישורן. הסיבה לכך היא שעתה יו”ר כחול לבן בני גנץ קיבל את המנדט להקמת הממשלה, ומכיוון שכך הוא זקוק לחרדים ואינו מעוניין להתכתש עימם.
חבר ועדת הכספים ח״כ מיקי לוי מכחול לבן אמר ל”כלכליסט” כי: "נוכח המשבר פניתי למשה גפני על מנת שאנחנו, בוועדה בהובלתו, נפעל להעברת אותם מיליארדי שקלים למשרדים החברתיים הקורסים בגלל מצוקה תקציבית - הבריאות, הרווחה, התחבורה, ביטחון הפנים, החינוך, וכן עבור תוכניות ממשלתיות נוספות שלא תוקצבו השנה או תוקצבו בחוסר.
"בזמן שכולם עסוקים בכאוס הפוליטי מתחולל לנגד עינינו משבר כלכלי חסר תקדים שגורם לצמצום פעילות הממשלה ולהפסקת שירותים ציבוריים חיוניים, שחלקם, בעיקר בכל הנוגע למערכת הבריאות, עשויים לעלות בחיי אזרחים. בשנה האחרונה, בגלל התנהלות משרד האוצר והעומד בראשו, לא בוצעו ההעברות הנדרשות של תקציבים למשרדי הממשלה ועל כן כעת אנו חוזים בהפסקת סבסוד התחבורה הציבורית, במשבר הולך ומתעצם של מערכת הבריאות של קופות החולים, מחסור בתקציב השוטף של מועצות התלמידים והנוער, היעדר תקצוב של סיוע בסלי מזון לנזקקים, אי קיום החלטת הכנסת לפצות את המסעדנים ומפעילי התיירות בעוטף עזה וזו רק רשימה חלקית. מי שמשלמים את מחיר ההתנהלות הכלכלית הכושלת הם אזרחי ישראל".
החמצן שיקבלו בקרוב משרדי הממשלה יספיק להם לתקופה קצרה בלבד. בעוד חודש יעביר האוצר לוועדת הכספים פניות תקציביות בהיקף של מיליארדי שקלים בין המשרדים, ובהם העברת עודפים משנת 2018 לשנת 2019. עם זאת, כלל לא ברור אם אלו יאושרו בהתחשב במצב הפוליטי הנוכחי. החל מה-1 בינואר 2019, בהיעדר תקציב מאושר, יפעלו משרדי הממשלה לפי תקציב חודשי משנת 2019 - מהלך שיכביד עליהם מאוד.