לחליטה או לתיבול: הצמחים ששווה לגדל
הם מוסיפים ירוק על השיש במטבח, מקשטים את החלון וזמינים שם כשאתם זקוקים לכוס תה או לתבלין שיקפיץ את הארוחה. אתר "המקצוענים" עם עוד כמה צמחי תבלין שכדאי לטפח
זה חסכוני וזמין לחליטות או בעת הבישול, מוסיף צבע וניחוח למטבח, למרפסת או לגינה, וקל יחסית לטיפול. אם זוכרים מהן הדרישות המיוחדות של כל צמח, כמובן. רוצים לגדל כמה צמחי תבלין ולשמור עליהם לאורך זמן? לפניכם המדריך – חלק ב'. לכתבה הקודמת עם צמחים נוספים, לחצו כאן.
לואיזה לימונית: מלכת התה הבלתי מעורערת
"זהו אחד הצמחים הפופולאריים ביותר לחליטות. היא יכולה להגיע לגבהים די מרשימים של מעל מטר, ועליה ריחניים ולימוניים במיוחד", מתארת בלה פוטשבוצקי מחברת הספר 'גינה להשכיר', אשר יצא לאור לאחרונה בהוצאת מודן, בייעוץ מדעי של יאיר גולדברג.
אור: שמש מלאה עד חצי יום שמש.
השקיה: "יש להשקות את העציץ ביסודיות ולהניח לאדמה להתייבש בין השקיה להשקיה", ממליצה פוטשבוצקי. "כדי להימנע מריקבון, אין להשקות את העלים של הלואיזה".
דרישות מיוחדות: "הלואיזה רגישה לקור קיצוני", מתארת פוטשבוצקי. "לכן, אם אתם מתגוררים במקום שבו החורף קר במיוחד, הקפידו להכניס אותה הביתה במהלך החודשים הקרים, ומקמו אותה באזור מואר. הקפידו לדשן את מצע השתילה בקביעות. אם אתם משתמשים בדשן בשחרור איטי, הקפידו לסמן ביומן מתי הוא אמור להסתיים, כדי שתדעו מדי לחדש אותו. אם זהו דשן נוזלי, הוסיפו אותו למי ההשקיה כל שלושה שבועות".
לא רק בגלל הריח: גרניום לימוני
זהו צמח תבלין חזק ועמיד, עם ריח מאוד דומיננטי. הוא יכול הגיע לגדלים אדירים, כשהוא נמצא בתנאים האופטימליים לו.
אור: הגרניום זקוק לשמש מלאה או לעד חצי יום שמש.
השקיה: זהו צמח עמיד שלא דורש השקיה תכופה במיוחד. פוטשבוצקי: "יש להשקות את העציץ ביסודיות, ורק כאשר האדמה מתייבשת כמעט לחלוטין להשקות אותו שוב. בחורף, כמעט ואין צורך להשקות אותו. העלווה שלו רגישה, ולכן כדאי להימנע מלהרטיב אותה, אלא להשקות קרוב לקרקע ככל הניתן".
דרישות מיוחדות: כמו צמחי תבלין נוספים, גם הגרניום זקוק לספייס. "הוא יתפתח טוב בכלי קיבול גדול ועמוק, שיאפשר לו לשלוח שורשים ולצמוח לגבוה", מפרטת פוטשבוצקי. "ניתן לגזום אותו לעתים קרובות יחסית, שכן הוא צומח במהירות, והגיזום שלו אף מעודד צמיחה מחודשת".
אזוב מצוי: לא אורגנו, זעתר
האזוב המצוי הוא קרוב משפחה של האורגנו, אך למרות הבלבול, לא מדובר באותו הצמח. האורגנו, הוא תבלין בפני עצמו, המשמש בעיקר במאכלי המטבח האיטלקי. לעומתו, את האזוב מוסיפים לתערובת הזעתר. הוא יכול להגיע לגובה של 30-50 ס"מ.
אור: האזוב המצוי זקוק לשמש מלאה עד חצי יום שמש.
השקיה: "האזוב יכול להתמודד עם מעט יובש, אבל חשוב להקפיד על השקיה סדירה שלו בחודשי הקיץ החמים", אומרת פוטשבוצקי. "יש להרוות את האדמה באופן אחיד, ולהניח לה להתייבש בין השקיה להשקיה".
דרישות מיוחדות: "יש לגזום את האזוב לקראת סוף החורף, כדי לעודד צמיחה מחודשת", מוסיפה פוטשבוצקי. "בנוסף, יש להקפיד על תנאי ניקוז מעולים, שכן צמח זה לא סובל עודף מים".
תימין: בעיקר על בטטות בתנור
התימין הוא צמח נמוך ומשתרע, מה שמעניק לו המון אופי בתוך עציץ הממוקם על מדף, על אדן החלון או במרפסת.
אור: התימין זקוק לשמש מלאה עד צל. פוטשבוצקי: "שמש ישראלית ישירה, תייבש אותו בשעות השיא. לכן, כדאי למקם אותו במקום שבו השמש ישירה רק בשעות הבוקר או בשעות אחר-הצהריים. ניתן למקם אותו גם במקום ללא שמש ישירה, אך במקום מואר מאוד".
השקיה: "התימין רגיש מאוד להשקיית יתר, ויכול בקלות להגיע למצב של ריקבון", מזהירה פוטשבוצקי. "לכן, בין השקיה להשקיה, יש להניח לאדמה להתייבש".
דרישות מיוחדות: "אם השורשים של התימין הגיעו כבר אל חור הניקוז, זה סימן שיש להעביר אותו לכלי גדול יותר", אומרת פוטשבוצקי. "כדאי להשתמש בדשן בשחרור איטי, כדי לשמור עליו בריא ומלא".
עוד כתבות בנושא:
הכנת הגינה לחורף: מה חשוב לעשות
4 טיפים להקמת או חידוש גינה בבניין משותף
לבנדר: הידעתם שהוא מבריח את עש המזון?
לבנדר, או בשמו העברי – אזוביון – הוא שיח רב-שנתי ריחני ויפה. יש כמה עשרות מינים שלו, המשתנים בצורת העלים, בצבע הפריחה ובריח.
אור: "הלבנדר זקוק לשמש מלאה עד חצי יום שמש", אומרת פוטשבוצקי. "לפעמים הוא יכול להסתדר גם במיקום עם הרבה אור, אך ללא שמש ישירה".
השקיה: יש להשקות ביסודיות את העציץ לאחר השתילה. פוטשבוצקי: "מרווחי ההשקיה משתנים בהתאם למיקום הלבנדר ביחס לשמש, ובהתאם לעונה. חשוב לתת לאדמה להתייבש כמעט לחלוטין בין השקיה להשקיה. גם במקרה זה, חשוב להשקות את בבסיס הצמח, כדי להימנע מהרטבת העלים והפרחים".
דרישות מיוחדות: "כדי לשמור על צמח רענן לאורך זמן, וכדי לעודד צמיחה ופריחה מחודשים, יש להקפיד לגזום את הלבנדר פעם בשנה, אחרי שהפריחה נגמרת", מציעה פוטשבוצקי. "לרוב, זה קורה בתחילת החורף".
רגע לפני שאתם מקימים גינה חדשה, כדאי לבדוק את המחירון הנהוג בשוק ואת עלויות התחזוקה של הגינה, ולבקש הצעת מחיר מלפחות שלושה גננים או אדריכלי נוף עם ניסיון בהקמת גינה. להשוואת מחירים, לחצו כאן.
צריכים גנן? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"