אסון נחל צפית: ראש המכינה והמדריך מואשמים בהמתה בקלות דעת
שנה וחצי לאחר שעשרה צעירים נהרגו בטיול בדרום, הוגש כתב אישום נגד ראש מכינת "בני ציון" יובל כאהן ונגד אביב ברדיצ'ב. לפי כתב האישום, כאהן התעלם מהאזהרה מפני שיטפונות וכתב כי "זה ממש לא מעניין". מדריכה כתבה לשניים כי היא מפחדת, אבל הם לא נענו להפצרותיה לביטול הטיול
כתב אישום נגד ראש מכינת בני ציון ומנהל התוכנית החינוכית במכינה ששימש כמדריך הטיול שבו נהרגו עשרה צעירים: פרקליטות מחוז דרום (פלילי) הגישה היום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, על דעת פרקליט המדינה, כתב אישום נגד יובל כאהן, שעמד בראש המכינה הקדם צבאית "בני ציון", ונגד אביב ברדיצ'ב, לשעבר מנהל התוכנית החינוכית של המכינה, המייחס להם עבירות של המתה בקלות דעת וגרימת חבלה חמורה.
"מקסימום יראו שיטפון": דקה אחרי דקה עד האסון
באסון שאירע באפריל 2018 בנחל צפית נהרגו 10 מתלמידי המכינה ומהמועמדים ללמוד בה. כתב האישום הוגש לאחר שהפרקליטות הודיעה לבאי כוחם של הנאשמים כי פרקליט המדינה, שי ניצן, החליט לאמץ את המלצת פרקליט המחוז, אלון אלטמן, ודחה את טענותיהם שהועלו בשימוע. הודעה על ההחלטה נמסרה גם לבאי כוחן של משפחות ההרוגים.
יש לציין כי השניים הוזמנו לשימוע כשהם חשודים בהריגה, אך הודיעו להם עם הגשת כתב החשדות לידיהם לקראת השימוע, שלאור התיקון לחוק הם צפויים יהיו לעמוד לדין בגין המתה בקלות דעת. בסעיפי כתב האישום אין שינוי של ממש ביחס לאלה שפורטו בכתב החשדות.
בכתב האישום, שהוגש באמצעות עורכי הדין ואדים סיגל ודרור שטורק, נאמר כי למרות סכנת השיטפון הברורה והמיידית, שהיתה ידועה לנאשמים, ולמרות התרעות חוזרות ונשנות שהגיעו לידיעתם לפני הטיול ובמהלכו, ובכלל זה התרעות מגורמים בקיאים וממומחים בענייני סכנת הגשמים והשיטפונות באזור הטיול, הם לא ביטלו את הטיול שתוכנן באזור ולא מנעו מהחניכים מלהיכנס לתוך ערוץ הנחל, ובמיוחד לתוך החלק הצר, המעוקי, שבו. "במעשיהם ובמחדליהם האסורים, גרמו הנאשמים למותם של עשרה מחברי הקבוצה ולחבלה חמורה של שני המועמדים לגיוס, בקלות דעת, וזאת כאשר הם נוטלים סיכון בלתי סביר לגרימת התוצאות הקשות האמורות, מתוך תקווה להצליח למנוע אותן", נאמר בכתב האישום.
איציק אור, אביה של אלה ז"ל שנספתה, הגיב להגשת כתב האישום: "יום לא קל, אולי יותר קשה מכל יום, אבל די מנחם שהוגשו כתבי האישום החמורים ביותר ולא נעשתה פה שום הנחה. כולי תקווה שגם בית המשפט יידע לנהל את המשפט הזה בהוגנות ולהחמיר את העונשים הללו עד כמה שניתן ליובל ואביב, כי זה אסון שלא היה צריך לקרות. כל מדינת ישראל יודעת שהטיול הזה היה צריך להתבטל, ורק שני אנשים החליטו שהטיול הזה לא אמור להתבטל".
עורכי הדין אפרת רייטן, אלי זהר ודנה קאופמן המייצגים את משפחות הנספים באסון נחל צפית: "כתבי האישום החמורים, בגין הריגה (המתה בקלות דעת), מדברים בעד עצמם. עם זאת, דבר לא ייתן מזור לנפשותיהם המיוסרות והמדממות של המשפחות השכולות ושל הפצועים בגוף ובנפש, כתוצאה ממחדליהם של כל הגורמים הרלבנטיים לקרות האסון. עשרה ילדים נספו בטיול גיבוש למכינה קדם-צבאית שיצא לפועל בחטא ונגמר באסון שהמדינה לא ידעה כדוגמתו. ההורים השכולים מצפים ומקווים שייעשה צדק בבית המשפט, ומחזקים את אנשי הפרקליטות בעשייתם, והם לא ישקטו עד אשר ימוצה הדין עם ראש המכינה ומנהלה ועם כל הגורמים הנוספים אשר מתחמקים מאחריותם לאסון".
עופר כהן, אביה של רומי ז"ל שנספתה באסון: "אנחו רוצים לשנות את מה שקורה בעולם המכינות בחסות משרדי החינוך והביטחון. המדינה צריכה להתייחס לעולם המכינות כפרויקט לאומי, והמשפחות רוצות למנוע את האסון הבא, שהוא בפתח. אנחנו בלית ברירה מקבלים את זה שזהו העונש המקסימלי, כפי שעולה מכתב האישום. אפילו אם יישבו 10 או 12 שנים, זה לא הדבר שירצה אותנו. מה שירצה אותנו באמת זה שתקום ועדת חקירה ממלכתית בראשות שופט בדימוס שתחקור מה קורה בעולם המכינות. מדינת ישראל מתקצבת חבורה של חאפרים. אני קורא לכל ההורים לבדוק טוב-טוב מה קורה בעולם המכינות של הילדים שלכם. לצערי הרב, אנחנו הקורבנות של החבורה הזו".
"הנאשמים לא ביטלו את הטיול למרות האזהרות"
לפי כתב האישום, באפריל 2018, במהלך טיול גיבוש שאורגן על ידי המכינה הקדם-צבאית "בני ציון" בתל אביב, בעת שהמועמדים למכינה וחלק מחניכיה צעדו בתוך החלק הצר של נחל צפית, פגע בהם שיטפון אשר ירד בעוצמה רבה במורד הנחל.
כתוצאה מפגיעת השיטפון מצאו את מותם שמונה מהמועמדים למכינה ושתי חניכות במכינה: אגם לוי, אילן בר שלום, אלה אור, גלי בללי, מעין ברהום, צור אלפי, רומי כהן, שני שמיר, יעל סדן ועדי רענן ז"ל. שני מועמדים נוספים למכינה נחבלו חבלות חמורות.
מכתב האישום עולה, כי למרות הצטברות התרעות ואזהרות רבות בימים שקדמו לאירוע ואף בבוקרו של יום הטיול, מפני שיטפונות הצפויים בנחלי הדרום ובאזור שבו תוכנן הטיול, אשר היו בידיעתם המלאה של הנאשמים לפני היציאה לטיול ובמהלכו, הנאשמים לא ביטלו את הטיול והתעקשו לקיימו.
בין ההתרעות והאזהרות שצוינו בכתב האישום:
1. הובא לידיעת הנאשם כאהן בימים שקדמו לאירוע, כי מחשש לשיטפונות "כל הטיולים של משרד החינוך באזורים של השיטפונות בוטלו", אולם הוא התעלם מאזהרה זו וכתב לגבי הודעה זו "זה ממש לא מעניין".
2. הובא לידיעת הנאשמים מידע על אודות חוות דעתו המקצועית של סגן מפקד יחידת חילוץ ערבה, שלפיה "כדאי לוותר הפעם. האירוע יהיה חריג ושונה ממה שאנו מכירים... אל תיקחו צ'אנסים", אולם הנאשמים התעלמו מעמדתו.
3. אחת המדריכות במכינה, שהייתה אחראית על הכנת הטיול, הפצירה בנאשמים, בימים שקדמו לאירוע, שלא לקיים את הטיול משום שהיא "מפחדת" משיטפון, אולם הנאשמים התעלמו מאזהרותיה ומחששותיה. הנאשם כאהן כתב בקבוצת וואטסאפ של צוות הטיול, כי "הדבר היחיד שיכול לקרות זה שלא ייצאו לטיול ולא יראו שיטפון".
4. הובא לידיעת הנאשמים מידע קונקרטי מחברת חיזוי מזג אוויר "מטאו-טק", שנשכרה על ידי המכינה לשם מתן מידע על אודות מזג האוויר, ולפיו ביום הטיול קיים חשש כבד לשיטפונות בנחלי האזור שבו היו עתידים לטייל החניכים, אולם הנאשמים התעלמו ממידע זה והתעקשו לקיים את הטיול כסדרו.
לפי העולה מכתב האישום, כמה ימים לפני הטיול החליט צוות הגיוס של המכינה לדחות את טיול הגיבוש למועד מאוחר יותר. הנאשם כאהן לא היה מרוצה מהחלטה זו, ובמקום לבטל את הטיול ביקש כי החניכים יביאו ציוד לגשם ויצטיידו ביריעות, אוהלים וביגוד יבש, וכן שלח הודעות מרגיעות בקבוצה המתעלמות מהסכנה הצפויה, ובהן כתב בין היתר כי "מקסימום יראו שיטפון בצאלים שזה אחלה".
עוד עולה מכתב האישום כי הטיול המקורי תוכנן תחילה לנחל צאלים, ואולם בשל סגירת מסלול ההגעה לנחל זה, הנאשם ברדיצ'ב החליט לשנות את מסלול הטיול לנחל תמר ולנחל צפית, הגם שכל ההתרעות בדבר החשש משיטפונות התייחסו גם לאזור שבו מצויים נחלים אלו. הטיול תוכנן לנחלים אלו על אף שברדיצ'ב מעולם לא טייל בהם קודם לכן, על אף שלא הכיר את התוואי שלהם, אף שהוא או מי מהמטיילים לא ערך טיול הכנה כלשהו בהם, ואף על פי שבערב שלפני יום האסון קיבל תחזית מזג אוויר שלפיה קיימת סכנת שיטפונות בנחלי האזור.
בבוקר יום האסון עצמו, הנאשם ברדיצ'ב קיבל ממקורות שונים התרעות בדבר החשש לירידת גשמים ולהיווצרות שיטפונות באזור שבו עתיד היה להתקיים הטיול. חברת "מטאוטק" מסרה באותו בוקר כי לנוכח התחזית, שלפיה צפויים שיטפונות, "זה לא יום לפעילות בחוץ". למרות זאת לא פעל נאשם זה לביטול הטיול בשום שלב, והנחה להמשיך בו כסדרו.
הנאשם כאהן, שנמסר לו ביום הטיול כי החניכים מטיילים בתוך תוואי הנחל, לא עשה מאומה כדי למנוע את המשכו של הטיול, למרות כלל ההתרעות והאזהרות מפני סכנת השיטפונות, אשר תוארה בחלק מההתכתבויות בין חברי הקבוצה כ"סכנת מוות".
זמן קצר מאוד לפני שהקבוצה נכנסה לתוך ערוץ נחל צפית, הנאשם ברדיצ'ב קיבל התרעה ממוקדת, ולפיה החל לרדת גשם באגן הניקוז של נחל זה. במקום להפסיק את הטיול לאלתר בשל כך, הנאשם הנחה את החניכים להמשיך בכניסה לתוך תוואי הנחל. גם הנאשם כאהן, שקיבל אף הוא מידע "בזמן אמת" על ירידת הגשמים באגן הניקוז של הנחל ועל הסכנה הצפויה לחניכים עקב כך, לא עשה מאומה כדי להפסיק את הטיול.
בעקבות מחדלים אלו, קבוצת המועמדים למכינה וחניכיה נכנסה לתוך ערוץ נחל צפית, הגיעה לקטע המעוקי הצר של הנחל, ובשלב זה נפגעה משיטפון חזק מאוד. כתוצאה מפגיעת השיטפון, כאמור, מצאו את מותם עשרה מהמועמדים למכינה ומחניכיה, ושני חניכים נוספים נחבלו חבלות חמורות ואושפזו בבית החולים. יתר החניכים והמועמדים לגיוס, אשר הצליחו לתפוס מחסה בטרם פגיעת השיטפון, חולצו על ידי כוחות ההצלה, אשר לשם כך נדרשו להסתייע במסוקי חילוץ.
בפרקליטות ציינו כי בגין כל אלה הוגש כתב האישום. חקירת התיק, אשר לוותה מראשיתה על ידי הפרקליטות, נוהלה בידי יחידת ההונאה במחוז הדרומי של משטרת ישראל.
פרקליטו של אביב ברדיצ'ב, עו"ד ציון אמיר, אמר בתגובה: "צר לי על החלטת פרקליט המדינה להגיש כתב אישום בגין עבירה של הריגה בקלות דעת. חומר הראיות מלמד באופן ברור כי אין כל הצדקה להעמיד אותו לדין בגין עבירה זו. אנו ננהל משפט שבו יוצגו כל הראיות על מנת להגיע לתוצאה המוצדקת".
עורכי הדין נתי שמחוני ואסף קליין מסרו: "אין לנו אלא להצר על ההחלטה להעמיד את יובל כאהן לדין. סבורים אנו כי בחינה נכונה של כלל הראיות – כפי ששטחנו בהרחבה במהלך השימוע – הייתה אמורה להוביל להחלטה מושכלת בדבר סגירתו של התיק.
מרשנו שם את מבטחו בבית המשפט ואנו תקווה ואמונה כי בסופו של יום יזוכה הוא בדין".