סכסוך עבודה: המעברים ליו"ש ולעזה ייסגרו, השגרירויות יושבתו
עובדי משרדי החוץ והביטחון החליטו להשבית את השגרירויות בעולם ולסגור את המעברים לעזה וליו"ש בעקבות החלטת האוצר למסות את דמי הייצוג של השליחים הישראלים בעולם
עובדי משרדי החוץ והביטחון הכריזו על השבתת שגרירויות ישראל בחו"ל ועל הפסקת מתן השירותים הקונסולריים, לצד סגירת מעברי הגבול לעזה וליהודה ושומרון. זאת, במחאה על החלטת האוצר שלפיה ימוסו דמי הייצוג של השליחים הישראלים בעולם באופן רטרואקטיבי, ובכללם נספחי צה"ל ומשרד הביטחון, שגרירי ישראל והשליחים הדיפלומטיים.
בוועדי העובדים של המשרדים טוענים כי הסיבה לכך היא "הפגיעה של האוצר בשכרם של מאות מנספחי צה"ל, השליחים ושגרירי משרד החוץ".
במסגרת העיצומים, מלבד סגירת המעברים ליהודה ושומרון ולרצועת עזה והשבתת השגרירויות, יופסק גם הטיפול בבקשות ליצוא ביטחוני, יופסק הטיפול בביקורי בכירים ומשלחות בחו"ל ואף צפויים שיבושים בביקורי בכירים ישראלים בחו"ל. גם דרכונים ומסמכים לא יונפקו בנציגויות בחו"ל.
ההשבתה הוכרזה כבר בערב ראש השנה, אך בוטלה ברגע האחרון אחרי התקפלות של משרד האוצר. מאז עלו על שרטון המגעים בין הצדדים, והעובדים הכריזו על חזרה לעיצומים. במשרד החוץ טוענים שהאוצר חזר בו מכל ההבנות שהגיעו אליהם בשנה האחרונה בנושא דמי הייצוג, ודורש החזרים של אלפי שקלים משגרירים רטרואקטיבית, החל מינואר 2019, למי שלא יכול להציג קבלות.
יו"ר ועד עובדי משרד הביטחון ששון פרץ ויו"ר ועד עובדי משרד החוץ דנה בנבנישתי מסרו: "מהלך זה נעשה בניגוד לכל התנהלות תקינה, שקופה וסבירה ובניגוד לסיכומים שהושגו בין הצדדים. משרד האוצר פועל באופן חד-צדדי ובחוסר תום לב ומנחית עלינו נוהל בלתי מוסכם".
עוד מסרו כי "ההנחיה להפסקת תשלום המקדמות ולגבייה רטרואקטיבית של המקדמות מהשליחים, כמו גם כל נוהל חד-צדדי שיפרסם האוצר, תלושים ממציאות החיים והעבודה של שליחי המדינה בחו"ל, פוגעים בכלי העבודה החיוניים של השליחים וביכולתם לתפקד ומהווים פגיעה כלכלית מהותית בתנאי העסקתם".
השניים הדגישו כי "התנהלות חד-צדדית זו, הנעשית באופן שיטתי, איננה מקובלת. בהובלת יו"ר ההסתדרות, מר ארנון בר דוד, אנו נפעל בכל הכלים העומדים לרשותנו".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה להשבתה: "דמי הייצוג ניתנים לשליחים לצורך קיום פעילותם הייצוגית (אירוח, פגישות, אירועים וכו'). במטרה לוודא שהכסף אכן מנוצל למטרות אלו, מתבקשים השליחים להביא לכך תיעוד בקבלות. בפועל, השליחים, שמצהירים על שימוש בכספים לצורך ייצוג, מודים כי למעשה דמי הייצוג מהווים תוספת שכר שהולכת לכיסם האישי. כתוצאה, לא רק שדמי הייצוג לא מנוצלים לייעודם, השליחים אף רוצים לקבל פטור ממס על תוספת זו, דבר המנוגד לחוק. מן הראוי, שעובדי מדינה כשליחי משרד החוץ והביטחון יעמדו בנהלים ויקיימו את הוראות החוק כמו כל אזרח אחר".