פעילים מהקהילה האתיופית הטיחו בראש מח"ש: "חלאת אדם, תתביישי"
כנס בנושא שוויון זכויות ומיגור הגזענות פוצץ בלשכת עורכי הדין בת"א. פעילים יוצאי אתיופיה התפרצו לדברי ראש מח"ש קרן בר מנחם: "תשלחי את הרוצח לכלא", אמרו בהתייחסם לקצין שירה למוות בסלומון טקה. הם קראו שמות של בני הקהילה שנורו על ידי שוטרים ואמרו: "כולכם רוצחים"
פעילים מהקהילה האתיופית מחו הערב (יום ב') ופוצצו כנס של לשכת עורכי הדין בתל אביב בנושא שוויון ומיגור הגזענות בהשתתפות ראש מח"ש עו"ד קרן בר מנחם. הם התפרצו לדבריה והטיחו בה "חלאת אדם, תתביישי לך", "תפסיקי לחרטט לכולם". המפגינים הקריאו שמות של בני הקהילה שנורו על ידי שוטרים, ואמרו כי "נרצחו". הפעילים מוחים על הימשכות הליכי חקירת נסיבות מותו של סלומון טקה שנורה למוות על ידי קצין ממשטרת זבולון.
ראש מח"ש הוסיפה כי הגיעה לכנס משום ש"אני משתדלת לנצל כל הזדמנות שיש. המחלקה לחקירות שוטרים בעצם בנויה משני אגפים. אגף של חקריות ואגף של פרקליטים".
אחת המפגינות התפרצה לדבריה של ראש מח"ש וקראה: "את לא יכולה לדבר ככה". מפגינה אחרת הוסיפה: "אתם כולכם רוצחים, תתביישו לכם. בושה. בושה תתביישי לך. חלאת אדם".
המפגינים דרשו לדעת למה חקירת הקצין שירה בטקה אורכת זמן רב. "למה לא ניתן לתת מענה בזמן סביר יחסית לנושא הזה? את לא מרגישה שיש הבדל ברף הראייתי בין אזרחים לבין שוטרים?", אמרה אחת המפגינות.
בר מנחם השיבה: "פרק הזמן של חקירה שאתם מודדים אותו הוא לא רק של חקירה. לא מדברת מלמעלה לאף אחד ואני רוצה להגיד משהו מאוד ברור. יש לי הרבה מה להגיד ואני מוכנה לשמוע כל שאלה ואני גם אענה, אבל בשיח תרבותי ובדרך ארץ".
ראש מח"ש נאלצה לעזוב את הכנס בליווי משטרתי. מפגינים חסמו את רכבה והטיחו בה: "בושה", "יש לך דם על הידיים!", "פושעת".
לכנס שהתקיים תחת הכותרת "הקהילה האתיופית - דרך ארוכה לשוויון זכויות ולמיגור הגזענות" הוזמנו בכירים במשטרה ובמשרד המשפטים. מלבד ראש מח"ש השתתפו בו גם ראשת מחלקת חנינות במשרד המשפטים עו"ד נוחי פוליטיס, ראש מחלקת האסיר בסנגוריה הציבורית עו"ד גיל שפירא, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר עו"ד אמי פלמור וראש חטיבת התביעות באגף החקירות והמודיעין, תת-ניצב דדו זמיר.
ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, הורה להפסיק את הכנס שעסק בהתייחסות המשטרה, מח"ש והחברה הישראלית לקהילה האתיופית. "עם כל הסימפטיה לצער בני הקהילה והמחאה מצידם, לא אתן יד לפגיעה מילולית באנשי ציבור שעושים את מלאכתם בצורה מסורה. הכנס התקיים כדי להציע פתרונות ולשפר את המצב הקיים כלפי הקהילה, אך לצערנו הדבר לא נסתייע. הצעתי לארח במשרדי את ראש מח"ש קרן בן מנחם ואת אחותו של סלמון טקה ז"ל ולאפשר לימי טקה להציג לראש מח"ש את השאלות שיושבות על לב המשפחה", אמר חימי.
לפני שפוצץ הכנס, התייחסה מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר פלמור לפיטוריה ולדו"ח שכתבה בנושא הגזענות כלפי הקהילה האתיופית. "לאורך כל הדרך אמרתי שהיום-יום של משטרת ישראל לא צריך להיות מנוהל בהקשר הפלילי. אחד הדברים שהדו"ח שלי אמר הוא שיש גזענות במדינת ישראל", אמרה פלמור.
היא הוסיפה כי "הדו"ח שלי הביא ממצאים חד-משמעיים על שיטור יתר כלפי יוצאי אתיופיה. יש מקומות שמתרחש שינוי בנוגע לשיטור יתר כלפי קטינים אבל לא כלפי בגירים. אם שוטר שמדבר בגזענות היה יודע שיש מחיר לגזענות כמו שקורה בצבא, המצב היה שונה".
דובר משרד המשפטים מסר בעקבות האירוע כי "היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה מבקשים להדגיש כי הם מגבים את עבודתה של ראשת מח"ש גב' קרן בר מנחם ומחזקים את ידיה ואת ידיהם של כלל ציבור פרקליטי ישראל. התפרעויות, בריונות והשמצות למיניהן ברחוב או ברשתות החברתיות לא יסיטו איש מפרקליטינו מלפעול בדרך מקצועית, ישרה והגונה ועל-פי הראיות בלבד. זו המחויבות שלנו לאזרחי מדינת ישראל, לאינטרס הציבורי ולשלטון החוק שאך ןרק עבורם אנו פועלים. ציבור הפרקליטים, העוסקים לילות כימים באכיפת חוק ועשיית צדק, לא יירתעו משום לחץ בלתי ענייני".
"הפרקליטות בכלל, והמחלקה לחקירות שוטרים בפרט, תמשיך לעשות מלאכתה נאמנה בשירות הציבור, בלא מורא. חקירות תנוהלנה אך ורק במטרה להגיע לחקר האמת, ושיקולי התביעה בבואה להעמיד לדין חשוד כזה או אחר יהיו לעולם מקצועיים בלבד, כפי שהיו עד כה", לשון הודעת הדובר.