וואטסאפ תובעת את NSO הישראלית: "ריגלה באמצעותנו"
מטעם אפליקציית המסרים הפופולרית הודיעו הערב כי הוגשה תביעה נגד NSO בבית המשפט הפדרלי, בטענה כי החברה ניצלה פרצה בוואטסאפ לצורך ריגול אחר עיתונאים ופעילי זכויות אדם. מ-NSO נמסר: "דוחים בכל תוקף את הטענות"
NSO הישראית שוב מסתבכת - והפעם עם ענקית המסרים וואטסאפ: חמישה חודשים לאחר שנחשפה פרצת אבטחה באפליקציה הפופולרית, שאיפשרה לתוקפים להשתיל רוגלה באמצעות מה שנראיתה כמו שיחת וידאו תמימה - בוואטסאפ מדווחים כי הסתיימה החקירה הפנימית ומודיעים הערב (ג') על הגשת תביעה נגד מי שלטענתם עומדת מאחורי התקיפה - חברת הריגול ההתקפי הישראלית NSO.
בוואטסאפ טוענים כי כ-1,400 משתמשים נפגעו מהפרצה - וכי החברה יידעה את כולם בנושא. בנוסף נכתב כי "וואטסאפ הגישה תלונה בבית המשפט הפדרלי, בטענה כי קבוצת NSO הפרה את החוק האמריקאי, את החוק המקומי בקליפורניה וכן את תנאי השימוש באפליקציה - האוסרים על סוג כזה של ניצול לרעה. זו הפעם הראשונה ששירות מסרים מוצפן נוקט בפעולה משפטית כנגד יישות פרטית שעוסקת במתקפה מהסוג הזה". כבר עם היוודע דבר הפרצה בחודש מאי האחרון, NSO נחשבה לחשודה המיידית. אולם כעת המידע הזה מאומת על-ידי וואטסאפ עצמה.
על פי ההערכות, כ-100 מתוך המשתמשים שנגדם הופנתה המתקפה הנם פעילי זכויות אדם. הטענות של וואטסאפ מצטרפות לקריאות דומות מטעם ארגונים האו"ם ואמנסטי אינטרנשיונל. לפני כחצי שנה עתרה שורה של פעילי אמנסטי מישראל ומהעולם לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בדרישה לחייב את אגף הפיקוח על הייצוא הבטחוני הישראלי (אפ"י) לשלול את רשיון הייצוא של חברת NSO. בחודש אוגוסט האחרון פרסם ארגון אמנסטי דו"ח לפיו NSO ריגלה אחר עובדיו. בדו"ח מיוחד של מועצת האו"ם לזכויות אדם מחודש יולי האחרון, נטען כי ישראל לא עושה מספיק כדי לפקח על חברות לריגול התקפי בסייבר, בהן NSO.
מקבוצת NSO נמסר בתגובה: "אנו דוחים בכל תוקף את הטענות של פייסבוק. המטרה היחידה של מוצרי NSO היא לסייע לגופי ביון ואכיפת חוק ממשלתיים מורשים להלחם בטרור ופשעים חמורים, שלעתים מסתתרים מאחורי פלטפורמות ואפליקציות מוצפנות. טכנולוגיה זו לא מיועדת או מורשת לשימוש נגד פעילי זכויות אדם או עיתונאים. היא נועדה להציל חיים ועשרות רבות של אנשים ברחבי העולם חייבים את חייהם לטכנולוגיה של NSO. המציאות היא שפלטפורמות ואפליקציות מוצפנות, משמשות לעיתים אירגוני פשיעה, פדופילים, ברוני סמים וטרוריסטים ומאפשרת להם לחמוק מידיהם של רשויות החוק וארגוני הביון.
הטכנולוגיות של NSO מספקות לממשלות פתרונות ממוקדים ומידתיים לבעיות אלה.
אנו מתייחסים לכל שימוש במוצרינו שאינו מיועד למלחמה בטרור ופשיעה כשימוש לרעה, ואוסרים זאת במסגרת החוזים שלנו. אם אנו מאתרים שימוש לא ראוי אנו פועלים בהתאם. טכנולוגיה זו מיועדת לשמירה על זכויות אדם, בין היתר הזכות לחיים ולביטחון, וזו הסיבה שהודענו על התאמת המדיניות שלנו לכללים המנחים של האו"ם לעסקים וזכויות אדם, כדי לוודא שהמוצרים שלנו מכבדים את כל זכויות האדם".
וואטסאפ היא אפליקציית המסרים הפופולרית בעולם, עם למעלה מ-1.5 מיליארד משתמשים. מאז שנת 2014 היא נמצאת בבעלות פייסבוק.