שתף קטע נבחר

 

בשל שביתה: נסגרו הנציגויות הדיפלומטיות של ישראל ברחבי העולם

ועד העובדים של משרד החוץ מוחה על על החלטת משרד האוצר לפגוע בדמי הייצוג של הדיפלומטים בעולם. בין היתר לא יונפקו דרכונים ולא יהיה טיפול באזרחים במצוקה

שביתה בשגריויות ובקונסוליות ברחבי הארץ  ()
שביתה בשגריויות בהונג קונג ובטורקיה

החל מהלילה (רביעי) בשעה 1:00 כל 103 הנציגויות הדיפלומטיות של ישראל ברחבי העולם סגורות עד להודעה חדשה. זאת, בשל שביתה עליה הכריזו ועדי העובדים של משרד החוץ ומשרד הביטחון באישור יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד. זאת, כצעד מחאה על החלטת משרד האוצר לפגוע בדמי הייצוג של הדיפלומטים והשליחים הישראלים בעולם. העובדים טוענים כי מדובר בניסיון להחיל באופן רטרואקטיבי כללי דיווח חדשים הפוגעים בחופש הפעולה של הדיפלומטים בפעילותם המקצועית.

 

מדובר בהפסד כספי גדול מאוד לשגרירים. הכספים הייצוגיים שכוללים דמי יצוג ואחזקת בית הם בסדר גודל של 3,000 אירו בחודש לשגריר ו-500 אירו לדיפלומט זוטר. האוצר דורש לגבות את כל הכספים הייצוגיים רטרואקטיבית מינואר 2019 ויחזיר כסף רק תמורת קבלות. מי שאין לו קבלות על הייצוגיים, ולא תמיד יש קבלות - עלול לספוג הפסד של אלפי אירו ויותר. מדובר גם בשליחים שחזרו כבר ארצה ואין להם כבר קבלות זמינות.

 

במסגרת ההשבתה כל השגרירים והדיפלומטים הישראלים לא יגיעו לשגרירויות ולקונסוליות. לא יהיה טיפול קונסולרי לישראלים; לא תהיה הנפקת דרכונים; הנציגויות לא יטפלו בביקורים של משלחות ישראליות בחו"ל; לא ילוו אח"מים ישראלים בביקורים בחו"ל ולא יהיה טיפול באזרחים ישראלים במצוקה.

שגרירות ישראל ביוון. ארכיון (צילום: protothema) (צילום: protothema)
שגרירות ישראל ביוון. ארכיון(צילום: protothema)

במקור גם עובדי משרד הביטחון היו אמורים להיות חלק מהשביתה, כי גם שליחי משרד הביטחון הם בין הנפגעים מהגזירות החדשות. הם תכננו להשבית את כל מעברי הגבול היבשתיים בין ישראל לאיו"ש ועזה, אך המדינה הוציאה צו מניעה בבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב נגד השבתת מעברי הגבול והשאירה את עובדי משרד החוץ לבדם.

 

הנימוק של המדינה היה שסגירת המעברים תערער את היציבות הביטחונית ותביא לחוסר שקט באזור. בית הדין קיבל את הטענה שהשבתת המעברים אינה מידתית ומנוגדת גם להבטחת עובדי משרד הביטחון לשקט תעשייתי עד 2022. עובדי משרד החוץ טענו כי המדינה עושה הפרד ומשול ומנסה לפצל בינם לבין עובדי משרד הביטחון.

 

הצעדים הארגוניים שעליהם הכריז ועד עובדי משרד הביטחון כוללים שיבוש ביקורי משלחות, הפסקת תשלומי מכס, שחרור מטענים מנמלי הים באישור הוועד בלבד, שיבוש משלוחים מחו"ל לארץ, הפסקת הדיונים מול גורמים זרים במשלחות לניו יורק וברלין, הפסקה מוחלטת של הטיפול בפרויקט עיר הבה"דים והתחלת פרויקטים חדשים שעלותם מעל לחמישה מיליון שקלים באישור הוועד בלבד.

 

יו"ר ועד העובדים במשרד הביטחון ששון פרץ אמר כי "במסגרת סכסוך העבודה הפתוח בנושא תשלום דמי הייצוג לשליחי המשרד בחו"ל, ונוכח כוונת האוצר לפגוע באופן קשה ובלתי הפיך בשכר השליחים באופן חד צדדי, תוך שהוא דוחה את בקשותינו להמשך ניהול משא ומתן במטרה להגיע למתווה מוסכם, ומבלי לבצע מהלכים לא מוסכמים בזמן המו"מ. החלטנו על נקיטה של שורת צעדים ארגוניים במשרד, באישור הגורמים המוסמכים בוועד ובהסתדרות".

 

ועד עובדי משרד החוץ מסר כי החליט לנקוט בצעדים אלה "לאור ההתנהלות החד-צדדית של משרד האוצר ובלית ברירה, לאחר שפעלנו כל העת בסבירות ובמידתיות ולאחר שכל פניותינו להידברות ולקידום משא ומתן ענייני וסביר לא צלחו. בניגוד לכל התנהלות תקינה, שקופה וסבירה ובניגוד לסיכומים שהושגו בין הצדדים, פועל משרד האוצר באופן חד-צדדי ובחוסר תום לב ומנחית עלינו נוהל בלתי מוסכם. הנחיית החשב מהיום להפסקת תשלום המקדמות ולגבייה רטרואקטיבית של המקדמות מהשליחים, והנוהל החד-צדדי שפרסם האוצר, תלושים ממציאות החיים והעבודה של שליחי המדינה בחו"ל, פוגעים פגיעה כלכלית קשה בשליחים רבים, בכלי העבודה החיוניים של השליחים וביכולתם לתפקד ומהווים פגיעה כלכלית מהותית בתנאי העסקתם. הלכה למעשה הם פוגעים קשות ביחסי החוץ והביטחון של מדינת ישראל".

 

עוד נמסר: "אנו קוראים לעובדים להמשיך ולהגיש את הדו"חות הרבעוניים, בהתאם לנוהל הקיים. התנהלות חד צדדית זו של משרד האוצר, הנעשית באופן שיטתי, איננה מקובלת. ובהובלת יו״ר ההסתדרות, מר ארנון בר דוד, אנו נפעל בכל הכלים העומדים לרשותינו". גורמים בוועד אמרו כי ההשבתה תימשך עד "שמשרד האוצר יסכים לשבת איתנו ברצינות ולכבד את הסכמים שחותמים איתם".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "עובדי משרד החוץ מחוייבים לשלם מסים כמו כל אזרח במדינת ישראל. צר לנו שבניסיון להטיב את תנאיהם האישיים בוחרים עובדי משרד החוץ להימנע מתשלום מס ולפגוע בשירותים חיוניים. עובדי משרד החוץ אינם מעל לחוק.

 

"דמי הייצוג ניתנים לשליחים לצורך קיום פעילותם הייצוגית (אירוח, פגישות, אירועים וכו׳). במטרה לוודא שהכסף אכן מנוצל למטרות אלו, מתבקשים השליחים להביא לכך תיעוד בקבלות. בפועל, השליחים, שמצהירים על שימוש בכספים לצורך ייצוג, מודים כי למעשה דמי הייצוג מהווים תוספת שכר שהולכת לכיסם הפרטי. כתוצאה מכך, לא רק שדמי הייצוג לא מנוצלים לייעודם, השליחים אף רוצים לקבל פטור ממס על תוספת זו, דבר המנוגד לחוק. מן הראוי, שעובדי מדינה כשליחי משרד החוץ והביטחון יעמדו בנהלים ויקיימו את הוראות החוק כמו כל אזרח אחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים