שתף קטע נבחר

 

בכיר בפרלמנט הירדני: "ניתן להחזיק בישראלי כקלף מיקוח"

יו"ר ועדת החוץ בפרלמנט בעמאן התייחס לדיווח על האזרח הישראלי שנעצר לאחר שרחץ בנהר הירדן וחצה את הגבול, ואמר כי ניתן להחזיק בו "כקלף מיקוח מול ישראל על מנת לשחרר את שני האסירים הירדנים" הכלואים בארץ מאז אוגוסט. אמש החליטה ירדן להחזיר את השגריר מתל אביב להתייעצויות

שלט בגבול ירדן ישראל ליד נהריים (צילום: EPA)
גבול ישראל-ירדן. ארכיון(צילום: EPA)

יו"ר הוועדה לענייני חוץ בפרלמנט הירדני, נידאל א-טעאני, התייחס הלילה (רביעי) לדיווח על האזרח הישראלי שנעצר אמש לאחר שחצה את הגבול, ואמר כי "מבחינה פוליטית אי אפשר לדבר על חילופי אסירים עם הכיבוש, אבל ניתן להחזיק בישראלי כקלף מיקוח מול ישראל על מנת לשחרר את שני האסירים הירדנים".

 

בעיתון "אל-קודס אל-ערבי" דווח הבוקר כי חבר הפרלמנט הירדני חליל עטיה פנה לממשלת ירדן וביקש שלא לשחרר את העצור הישראלי אלא בחילופי אסירים שיכללו את כל האסירים הירדנים בישראל. לדבריו, "שחרור כל הירדנים על הפרק עכשיו. יש בבתי הכלא בישראל לפחות 22 אזרחים ירדנים".

 

הרשויות בירדן עצרו את הישראלי שחצה את הגבול לאחר שרחץ בנהר הירדן וככל הנראה הגיע יותר מידי מזרחה עד שנתפס. הוא תוחקר על ידי כוחות הביטחון הירדנים. בצה"ל אישרו את דבר המעצר, וממשרד החוץ נמסר כי האירוע בבדיקה.

 

במקביל, שר החוץ הירדני איימן ספדי הודיע אמש על החזרת השגריר בישראל להתייעצות בעקבות מעצרם של היבה אל-לבדי (32) ועבד א-רחמן מרעי (29) - העצורים בישראל מאז חודש אוגוסט. 

 

ספדי אמר כי "לאור חוסר ההיענות מצד ישראל לבקשותינו מזה מספר חודשים לשחרר את היבה אל-לבדי ועבד א-רחמן, והמשך כליאתם הלא-חוקית והלא-מוסרית, קראנו לשגריר ירדן בתל אביב חזרה לירדן להתייעצויות כצעד ראשון".

היבה אל-לבדי ועבד א-רחמן ()
האזרחים הירדנים שכלואים בישראל

ספדי הוסיף: "אנו רואים בממשלת ישראל אחראית לחייהם של אזרחינו, שמצבם הבריאותי הידרדר בחומרה במעצר שרירותי ובלתי חוקי. ננקוט בכל הצעדים החוקיים הנחוצים, ובצעדים דיפלומטיים כדי להבטיח את החזרתם בשלום הביתה. מעצר מנהלי הוא בלתי חוקי". במשרד החוץ הישראלי עדיין לא התייחסו להודעה הירדנית.

  

אל-לבדי היא אזרחית ירדנית הנושאת תעודת זהות פלסטינית, שחשודה במגע עם סוכן זר ובתמיכה בטרור. היא נעצרה בחודש אוגוסט כשהגיעה למעבר אלנבי עם אמה ודודתה בדרך לחתונה של קרובת משפחה בג'נין. סנגורה סיפר שהחשד נגדה הוא שנפגשה עם אנשים המזוהים עם חיזבאללה במהלך שני ביקורים שערכה בביירות.

 

כלי תקשורת ערביים דיווחו כי אל-לבדי נמצאת בבית המעצר קישון ו"מוחזקת בתנאים קשים". עורכת דין מטעם "ארגון האסירים והמשוחררים הפלסטינים", טענה לאחר שביקרה אותה: "היבה שוהה בזינזאנה קטנה עם ארבע מצלמות, רטיבות וחרקים, ללא אוורור או אור שמש, לא נותנים לה מענה לדרישות בסיסות". לפי ה"דיילי מייל", שב"כ טוען שהיא נעצרה "בחשד למעורבות בהפרות חמורות הקשורות בביטחון".

הפגנת תמיכה באזרחית הירדנית, היבה אל-לבדי ()
הפגנת תמיכה בהיבה אל-לבדי

עורכת הדין טענה כי לפני כשלושה שבועות אל-לבדי פתחה בשביתת רעב: "היא איבדה משקל רב וסובלת מרעידות, בחילות וסחרחורות. היא מסרבת לאכול וגם מסרבת לקבל טיפול רפואי או עירוי".

 

מרעי נעצר כשהיה בדרכו לחתונה משפחתית. לדברי גורמים ירדנים, הצעיר חולה בסרטן עוד מ-2010. בדיווחים שונים בכלי התקשורת הערביים נטען כי הוא היה אמור לעבור שימוע ב-23 באוקטובר, ואיים כי אם לא ישוחרר לאחריו - יפתח בשביתת רעב.

 

היחסים בין ישראל לירדן הגיעו בתקופה האחרונה לשפל. עמאן ביקשה להפסיק את ההסדר סביב המובלעות בנהריים ובצופר, שיוחזרו אליה בעוד כשבוע, דעת הקהל בירדן עוינת את ישראל, והקריאות לגירוש השגריר הישראלי הן עניין שבשגרה. בשבת האחרונה מלאו 25 שנה להסכם השלום ההיסטורי בין המדינות, ואף נציג מהממשלה המכהנת לא התייחס לנושא, ומשרד החוץ והשגרירויות בתל אביב ובעמאן החליטו שלא לערוך גם אירוע מצומצם לרגל התאריך.

 

בכנס היחיד והלא רשמי שנערך אמר השגריר בירדן אמיר וויסברוד כי אי-ההתקדמות בסוגיה הפלסטינית מקשה על קידום היחסים עם השכנה ממזרח. לדבריו, גורמים רבים בירדן מתנגדים לחימום היחסים עם ישראל, וגם ברמה הכלכלית כמה מהסוגיות עדיין תקועות בצד הירדני שמעוניין להגביר את הסחר עם הפלסטינים. וויסברוד הדגיש כי למרות היחסים הקרירים והאתגרים מצפון ומדרום - הגבול בין המדינות יציב בסך הכל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים