אחרי המאסר: מהלך לשלילת אזרחות של סייען ישראלי בפיגוע
שר הפנים דרעי מבקש לשלול את אזרחותו של תושב אום אל פחם שנידון ל-16 שנות מאסר בגין חלקו ברצח השוטרים כמיל שנאן והאיל סתאוי בהר הבית. הורי השוטרים: "המינימום הנדרש". האגודה לזכויות האזרח מוחה
פרסום ראשון: בצעד נדיר החלה המדינה בהליך לשלילת אזרחותו של אמג'ד ג'אברין, ערבי-ישראלי תושב אום אל-פחם שהורשע בסיוע לרצח שני השוטרים בפיגוע בהר הבית.
הפיגוע אירע ב-14 ביולי 2017 בכניסה להר הבית. שלושה תושבים מאום אל-פחם ירו על שוטרים שאבטחו את המתחם ורצחו את השוטרים רס"מ כמיל שנאן מחורפיש ורס"מ האיל סתאוי ממע'אר. בחילופי האש שהתפתחו במקום נורו למוות שלושת המחבלים. ג'אברין הורשע בכך שתכנן עם המחבלים את הפיגוע, התאמן איתם בירי, הסיע אותם לירושלים והסתיר את חפציהם. בשבוע שעבר הוא נידון ל-16 שנות מאסר.
אתמול פנה שר הפנים, אריה דרעי, במכתב לראש השב"כ, נדב ארגמן, ועדכן אותו כי בכוונתו לפנות לבית המשפט בדרישה לשלול את אזרחותו של ג'אברין. "האיש הזה שסייע לרצח שני שוטרים ישראלים אינו ראוי להיות אזרח ישראלי וליהנות מתנאים כלשהם. אני מקווה שבית המשפט יאשר את בקשתי ולאחר מכן אפעל במהירות לשלילת אזרחותו", הסביר דרעי.
אביו של שכיב שנאן לאחר גזר הדין (צילום: גיל נחושתן)
שכיב שנאן, אביו של כמיל שנאן, בירך על ההחלטה. "זה המינימום הנדרש, שאותו דרשתי מיד לאחר ששמעתי את גזר הדין בבית המשפט", אמר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות". "אבל אין בזה נחמה ואני לא מסתפק בכך. אני חושב שצריך עונש הרתעתי הרבה יותר כבד, למשל הריסת בית, כדי שכל מחבל שמתאמן עכשיו יידע שיהיה מחיר כבד למעשיו". ואילו אביו של האיל, עפיף סתאוי, אמר על ההחלטה של דרעי: "זה מה שיציל את הדמוקרטיה שלנו - שילמד לקח כל מי שחושב לעשות פיגוע".
מאז הקמת המדינה נשללה אזרחותם של שני ישראלים בלבד בגין מעורבותם בטרור. ב-2002 שלל שר הפנים דאז אלי ישי את אזרחותו של נאהד אבו-קישאק, שהיה מעורב בפיגוע התאבדות בכפר-סבא בשנת 2001 ונעצר בעת שהיה בדרכו לבצע פיגוע נוסף. זמן קצר לאחר מכן שלל ישי את אזרחותו של קייס עובייד, אזרח ישראלי שנמלט בשנת 2000 ללבנון והפך לקצין מבצעים בכיר בחיזבאללה. ב-2008 תוקן החוק והסמכות לשלילת אזרחות בגין הפרת אמונים הועברה לבית המשפט לעניינים מנהליים.
מנהל המחלקה המשפטית באגודה לזכויות האזרח, עו"ד עודד פלר, הגיב אתמול לצעד של דרעי ואמר: "הרשויות חייבות לפעול נגד כל אדם שפשע, אבל אסור לעשות זאת על ידי שלילת אזרחותו וכל זכויותיו. ענישה פלילית היא הדרך של חברה דמוקרטית להביע סלידה ממעשים חמורים ולהוקיע את מי שאחראי להם. יש לזכור שגם יהודים הורשעו בעבירות ביטחוניות חמורות, אבל מעולם לא התבקש ביטול אזרחות של אזרח יהודי".
אמג'ד ג'אברין
צילום: גיל נחושתן
מומלצים