שתף קטע נבחר

 

הישראלי שנעצר בירדן - עולה חדש שנמלט מהרשויות בארץ

בעמאן עדיין לא הציעו לקיים חילוף בין האזרח לשני הירדנים העצורים בישראל, אך בירושלים לא מאמינים כי הדבר יוביל למשבר בין המדינות. פרקליטתה של העצורה הירדנית אמרה ל-ynet: "נטען כי הייתה בקשר עם סוכני חיזבאללה"

 

המקום שבו נעצר האזרח הישראלי    (צילום: גיל יוחנן)

המקום שבו נעצר האזרח הישראלי    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במשרד החוץ ממשיכים היום (יום ד') במגעים אל מול הרשויות בירדן ברקע מעצרו של אזרח ישראלי בממלכה והחזרת השגריר מת"א לטובת התייעצויות בנושא שני הירדנים שמוחזקים בארץ מאז אוגוסט. בינתיים התברר כי האזרח שנעצר אמש הוא עולה ממדינות חבר העמים שנמלט מהרשויות בישראל. 

 

בממלכה לא הציעו עדיין להחליף בין האזרח הישראלי לשני הירדנים, היבה אל-לבדי (32) ועבד א-רחמן מרעי (29), למרות שמקרים מסוג זה בעבר נפתרו באופן דומה. בישראל מעריכים כי הפרשה תסתיים בקרוב ולא תוביל למשבר.

נהר הירדן (צילום: גלעד כרמלי)
גבול ישראל-ירדן. ארכיון(צילום: גלעד כרמלי)

בירדן מתנהל קמפיין נרחב לשחרורם של השניים מישראל, שכולל בין היתר מחאה ברשתות החברתיות והפגנות מול השגרירות הישראלית, תוך הפעלת לחץ על המשטר לדרוש את הדבר מישראל. זמן קצר לאחר המעצר הזהירו במשרד החוץ כי המהלך עשוי להסלים לכדי משבר בין ירושלים לעמאן. במשרד חששו מהעיתוי הבעייתי במעצרם של השניים: מלאת 25 שנה להסכם השלום בין ישראל לירדן. ואולם, למרות המשברים והמהמורות השלום יציב, חזק ונשמר. 

 

משרד החוץ ביקש ממערכת הביטחון שיתייחסו לשני העצורים כמו שמתייחסים לעציר ישראלי, ושיקבלו את מלוא הזכויות שמגיעות להם. ואכן שני האזרחים הירדנים זוכים לביקורים של הקונסול ולביקור עורכי דין. בירושלים הבהירו לירדנים שהשניים עדיין בחקירה ובודקים עד כמה החשדות נגדם חמורים.

 

אל-לבדי היא אזרחית ירדנית הנושאת תעודת זהות פלסטינית, שחשודה במגע עם סוכן זר ובתמיכה בטרור. היא נעצרה בחודש אוגוסט כשהגיעה למעבר אלנבי עם אמה ודודתה בדרך לחתונה של קרובת משפחה בג'נין.

 

מרעי נעצר כשהיה בדרכו לחתונה משפחתית. לדברי גורמים ירדנים, הצעיר חולה בסרטן עוד מ-2010. בדיווחים שונים בכלי התקשורת הערביים נטען כי הוא היה אמור לעבור שימוע ב-23 באוקטובר, ואיים כי אם לא ישוחרר לאחריו - יפתח בשביתת רעב.

 

יו"ר הוועדה לענייני חוץ בפרלמנט הירדני, נידאל א-טעאני, התייחס הלילה למעצרו של האזרח הישראלי, ואמר כי "מבחינה פוליטית אי אפשר לדבר על חילופי אסירים עם הכיבוש, אבל ניתן להחזיק בישראלי כקלף מיקוח מול ישראל על מנת לשחרר את שני האסירים הירדנים".

 

בעיתון "אל-קודס אל-ערבי" דווח הבוקר כי חבר הפרלמנט הירדני חליל עטיה פנה לממשלת ירדן וביקש שלא לשחרר את העצור הישראלי אלא בחילופי אסירים שיכללו את כל האסירים הירדנים בישראל. לדבריו, "שחרור כל הירדנים על הפרק עכשיו. יש בבתי הכלא בישראל לפחות 22 אזרחים ירדנים".

 

הרשויות בירדן עצרו את הישראלי שחצה את הגבול לאחר שרחץ בנהר הירדן וככל הנראה הגיע יותר מידי מזרחה, עד שנתפס. הוא תוחקר על ידי כוחות הביטחון הירדנים. בצה"ל אישרו את דבר המעצר.

 

במקביל, שר החוץ הירדני איימן ספדי הודיע כאמור אמש על החזרת השגריר בישראל להתייעצות בעקבות מעצרם של שני הירדנים לפני כחודשיים.

 

היבה אל-לבדי ועבד א-רחמן ()
האזרחים הירדנים שכלואים בישראל

ספדי אמר כי "לאור חוסר ההיענות מצד ישראל לבקשותינו מזה מספר חודשים לשחרר את היבה אל-לבדי ועבד א-רחמן, והמשך כליאתם הלא-חוקית והלא-מוסרית, קראנו לשגריר ירדן בתל אביב חזרה לירדן להתייעצויות כצעד ראשון". הוא הוסיף: "אנו רואים בממשלת ישראל אחראית לחייהם של אזרחינו, שמצבם הבריאותי הידרדר בחומרה במעצר שרירותי ובלתי חוקי. ננקוט בכל הצעדים החוקיים הנחוצים, ובצעדים דיפלומטיים כדי להבטיח את החזרתם בשלום הביתה. מעצר מנהלי הוא בלתי חוקי".

 

פרקליטת הירדנית העצורה בישראל: "נטען שהייתה במגע עם סוכני חיזבאללה"

עו"ד חנאן חטיב, שמייצגת את היבה אל-לבדי, סיפרה הבוקר באולפן ynet על מצבה: "היא הייתה 35 ימים בחקירת שב"כ. טענו שהיא הייתה במגע עם סוכנים מחיזבאללה. היא נחקרה בתנאים מאוד משפילים".

 

עורכת דינה של היבה אל-לבדי בראיון ל-ynet    (צילום: ירון ברנר)

עורכת דינה של היבה אל-לבדי בראיון ל-ynet    (צילום: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לדבריה, "היא באה עם אמה ודודה לחתונה של בת הדודה שלה בג'נין. היא תכננה שעות ארוכות הכל אך כשרצתה להיכנס למדינה נלקחה לחקירות בפתח תקווה. לא לקחו בחשבון שהיא אישה, רצו לבלבל אותה ולקחו אותה למשתפי פעולה ומדובבים. ב-24 בספטמבר הוציאו נגדה צו מעצר מנהלי ומאז היא פתחה בשביתת רעב. הטענה שלנו כעו"ד היא שאם יש אשמה – תאשימו אותה ואז היא תובא לבית משפט". 

 

איך היא מרגישה?

"היא ביום ה-37 של שביתת הרעב. היא במצב בריאותי מאוד קשה, לא יכולה לבלוע מים. העבירו אותה לפני זמן קצר באופן פתאומי לבית החולים. היא קשורה ביד אחת וברגליים. הזנה בכפייה היא פתרון אחרון אם ימצאו שיש סכנה, אני מקווה שלא".

 

פניתם לבית המשפט?

"בביקורת משפטית על הצו מנהלי הם נתנו לה שישה חודשים להיות בצו מעצר מנהלי. ערערנו על ההחלטה ואנחנו מחכים לתשובה של בית המשפט לערעורים. אני אומרת שהטענה שלנו היא שאם יש ראיות תגישו כתב אישום ואם לא אז תחזירו אותה. אם טוענים שהיא מסוכנת למדינה אז תחזירו אותה לירדן".

 

שמעתם על מעצר האזרח הישראלי?

"כן, שמעתי. אני לא יודעת מה הסיפור שם אבל אני מקווה שיהיה לחץ על השב"כ והממשלה להחזיר אותה בריאה לביתה בירדן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד כרמלי
גבול ישראל-ירדן
צילום: גלעד כרמלי
מומלצים