הפרקליטות בדיון: "מטרתנו - לבדוק אם גורם X הזמין את הטרדת עד המדינה". בסופו: "אין אינדיקציה שנתניהו מעורב"
סערת הטרדת פילבר והחרמת הטלפונים: נציג הפרקליטות אמר כי "חשוב לדעת עד כמה למעלה מגיעה ההחלטה להטרדת העד, והאם זה מגיע לגורם X שאינני רוצה לומר את שמו". בתום הדיון טען כי לא התכוון לנתניהו. במשטרה הודו כי לא נאמר לדובר משפחת נתניהו כי הוא יכול לסרב לעיון בטלפון. אושרה הבקשה לצו חיפוש "כירורגי"
בית משפט השלום בתל אביב דן אחר הצהריים בבקשת המשטרה להוציא צווי חדירה לטלפונים הניידים של ארבעה מיועצי התקשורת של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שחשודים בהטרדת עד המדינה שלמה פילבר. בסיומו אישר השופט את הבקשה להוצאת "צו חיפוש כירורגי", כלשונו.
במהלך הדיון אמר נציג הפרקליטות כי "חשוב לדעת עד כמה למעלה מגיעה ההחלטה להטריד את עד המדינה, והאם זה מגיע לגורם X שהזמין או שילם שאני לא רוצה לומר את שמו כאן כי יש עיתונאים באולם". בהמשך סירב נציג זה, מנהל מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה ד"ר חיים ויסמונסקי, לומר כי רמז לראש הממשלה בנימין נתניהו או לאחרים: "יש פה עניין של שרשרת. לא רמזתי מי זה X, לא דיברתי על פרסונה".
בתום הדיון אמר ויסמונסקי כי "אין שום אינדיקציה למעורבות ראש הממשלה בפרשה" והוסיף כי לא התכוון אליו. מוקדם יותר דווח כי במשטרה גובר החשד שלא מדובר היה ב"תרגיל יח"צ" כחלק מקמפיין הבחירות, אלא במהלך מתואם שנועד להפעיל לחץ על פילבר - עד המדינה נגד נתניהו בתיק 4000 (פרשת בזק-וואלה).
בתחילת הדיון הקריא נציג הפרקליטות מכתב על דעת פרקליט המדינה שמסכם את ההגבלות על הגבלת החיפושים בטלפונים, שמסכימה הפרקליטות לקחת על עצמה. הוא ציין כי הוחרמו ארבעה טלפונים סלולריים. "היו עוד שני נחקרים שתפסו את הטלפונים שלהם והחזירו", הוסיף.
הוא תיאר את האירוע שהוביל לחקירה. "ב-2 באוגוסט עומדת ניידת מתחת לעד המדינה בפרשת 4000 שלמה פילבר ומקריאים ברמקול בקול דברים שנוגעים לעדותו", אמר והשמיע את אותה הקלטה. "לאחר מכן החקירה מתגלגלת: ראשית מגיעים לנהג, אחר כך לשותפו ומשם מתגלגלים לאחור - החבר'ה מופעלים על ידי אחרים. ככל שמתגלגלים לאחור מתקדמים בדרג של האנשים ובקרבה לאנשי ראש הממשלה".
ויסמונסקי אמר כי "במהלך החקירה מבקשים מחלק מהנחקרים לעיין בסלולרי, שכן הסרט צריך להיות משודר לאחור. חלק מהחבר'ה כאן מאשרים את ביצוע הפעולה. במהלך החקירה מבקשים מחלק מהנחקרים לעיין בסלולרי, שכן הסרט צריך להיות משודר לאחור. חלק מהחבר'ה כאן מאשרים את ביצוע הפעולה. בתחילת הדרך יש שיתוף, אבל ככל שעולים שיתוף הפעולה פוחת. יש נחיצות לעיין אך ורק במה שרלוונטי. חלק מהאנשים בהודעות שלהם מעדכנים שהם עדכנו ושלחו תמונות. תוך כדי גביית ההודעה מבקשים את הסכמת הנחקרים לעיין בטלפון".
לדבריו, "ההסכמה מתועדת בתוך ההודעות המודפסות של הנחקרים. חלק מהנחקרים דפדפו בעצמם, אצל חלק גם החוקרים מדפדפים. כל הנחקרים הוזמנו טלפונית ולכן הייתה להם אפשרות להתייעץ עם עורך דין". הוא אמר כי "יש נוהל שלפיו בגלל שזה חומר מחשב צריך להחתים על טופס. הטופס לא מולא".
"בגלל ההכרה שלנו במעמד האנשים האלה ביקשנו לקבוע מגבלות כדלקמן", אמר וציין את אותן מגבלות - "ייערך עותק פורנזי מלא של הטלפונים שיישמר על ידי המשטרה וייאסר על המשטרה לעיין אלא במה שבית משפט יתיר". נציג הפרקליטות ציין כי המשטרה רוצה להשאיר לעצמה עותק מלא של הטלפונים וביקש מבית המשפט להתיר לעיין בין התאריכים 28-30/8 בקבצי וידאו וקול, ובהודעות וואטסאפ. "עם כל הכבוד החשודים כאן הם לא אנשי המשטרה", סיכם.
נציג המשטרה, סנ"צ צחי בן חמו, אמר כי החקירה מתנהלת מה-4 בספטמבר. הוא הודה כי בחקירתו ב-23 באוקטובר של עופר גולן, מנהל הקמפיין ודובר משפחת נתניהו, לא נאמר לו כי הוא יכול לסרב לעיון בטלפון. "זה לא יעמוד לחובתו", אמר סנ"צ בן חמו. הוא ציין עם זאת כי "החוקרת תיעדה רק את ההודעה שקשורה לאירוע. היא ראתה צ’אט שלו עם יאיר נתניהו ושאלה את גולן אם הוא מסכים שהיא תעיין. הוא אמר בשלב זה שאינו מסכים ולכן הטלפון נסגר".
סנ"צ בן חמו הודה גם בחקירתו של דובר הליכוד יונתן אוריך הוטחו בו הודעות שנלקחו מהטלפון של עופר גולן. "לא מכירים התחייבות של החוקרת לעיין בהודעות רק ביום הספציפי", אמר נציג המשטרה.
עו"ד עמית חדד תהה: "מדוע החוקרת לא הובאה לפה לענות על השאלות? היא יודעת הכי טוב". נציג המשטרה ענה: "שיקולי חקירה".
עו"ד חדד: תאשר לי שהיא עיינה בתכתובות חודש לפני האירוע וחודש אחרי האירוע.
המשטרה: גיליון החקירה משקף נאמנה את מה שקרה בחדר החקירות. אוריך נחקר במשך חמש שעות. היא פתחה את דלת חדר החקירה כשהפלאפון שלו היה אצלה ודיברה עם שוטר אחר במשך 13 שניות.
חדד: תאשר לי שהקלידה הודעות בקבוצת טלגרם של השלמות 4000.
המשטרה: לא, זה לא בטלגרם, זו אפליקציה של המשטרה שבה אפשר להעביר חומר מסווג. מדובר בתרשומת פנימית. מדובר בדיווח של החוקרת לממונים עליה ולכן היא מסווגת.
חדד: איך קוראים לקבוצה?
המשטרה: אני לא יכול להגיד לך.
חדד: מה כתבה אותה חוקרת בקבוצה? אני מבין שהקבוצה מסווגת. אני אומר שזו קבוצת טלגרם שנמחקת באופן אוטומטית וזה נכתב בצורה לא חוקית.
המשטרה: זו לא קבוצת טלגרם.
נציג המשטרה אמר כי אוריך שיתף פעולה עם החוקרים והביע את הסכמתו לעיין בטלפון הסלולרי, וכשחזר בו החקירה הופסקה. הם הביאו ציטוט מחקירתו, שבו אמר כי "אני ופילבר חברים עד עצם היום הזה". עו"ד חדד הציג שלושה ציצוצים מהטוויטר של פילבר שלא נחקרו. "לא חקרתם אף אחד בגלל הציוצים האלו", אמר. נציג המשטרה ענה: "לא הוגשה תלונה".
חדד: האם הגיע רכב ברסלב לאזור מגוריו של עד המדינה וקרא קריאות בהקשר לעד המדינה?
המשטרה: כן, ואני מפנה את בית המשפט למסמך ספציפי ושים לב שגם החשודים התייחסו לאן לשלוח את הרכב. מתוקף ההודעה של החשודים מתגבשת ההחלטה לאן לשלוח את הרכב לביתו או למשרדו. עצם זה שהחשודים לקחו בחשבון להיכן לשלוח את הרכב ושקלו שיקולים אישיים מגבש מבחינתנו את המודעות שלהם שזה מעשה פלילי.
במשטרה חקרו באזהרה עד כה 10 חשודים, חלקם מקורבים ביותר לנתניהו. החשד הוא כי יונתן אוריך, דובר הליכוד; עופר גולן, מנהל הקמפיין ודובר משפחת נתניהו; ישראל (שרוליק) איינהורן, מנהל הקריאייטיב של הליכוד; היועץ יוסי שלום ובכיר נוסף בצמרת הליכוד פעלו על מנת להשפיע על פילבר.
לדבריו, החוקרים נהגו בניגוד לחוק, כשלא הזהירו אותו שהוא יכול לסרב לבדיקה וגם בכך שהוציאו לו חומרים מתוך הטלפון ושלחו אותם בקבוצת טלגרם פנימית שלהם.
בחודש אוגוסט חנה רכב מצויד ברמקולים ליד ביתו של פילבר בפתח תקווה והשמיע דברי נאצה נגדו. החשד הוא כי ההקלטה שהשמיע הוכנה מבעוד מועד על ידי בכירי הקמפיין והועברה לידי הנהג. הובטח לו תשלום של כמה מאות שקלים, אך בחקירה סיפר כי טרם קיבל כסף. "ההטרדה הזאת היא לא משהו סתמי, זה אירוע שתוכנן היטב", מעריכים במשטרה.
החוקרים חושדים שההקלטה הוכנה על ידי החשודים בפרשה: המסרים נגד פילבר ככל הנראה הוקלטו באחד מהמטות והועברו לקובץ אודיו, ייתכן בדיסק-און-קי, שהועבר לנהג הרכב. ההערכה היא כי הוא "כלל לא ידע על מה מדובר", אך קיבל לטענת המשטרה את הכתובת של פילבר והנחיות ברורות: להגיע לשם בשעות היום ולעמוד במשך דקות ארוכות בדומה לרכבי הברסלבים שמשמיעים מוזיקה באמצעות הקלטות שהוכנו עבורו.
על רקע חקירת הבכירים, שבמסגרתה מסר עדות יועץ המדיה של הליכוד, טופז לוק, נאסר על הנחקרים ליצור קשר זה עם זה למשך 30 יום. עם זאת, במשטרה הבהירו כי בניגוד לנטען בסביבת נתניהו, לא נאסר עליהם להיות בקשר איתו או להשתתף בפעילות הליכוד.
המשטרה ביקשה מבית המשפט גישה לטלפונים הניידים שהוחרמו כדי לנסות להבין כיצד נוצרה "קלטת ההטרדה". הסיבה: חשד שלפיו קיים מידע נוסף שייתכן ומצביע על כוונה לפעילות נוספת.
"כל הספינים של מקורבי נתניהו, שכביכול הפעלנו עודף כוח, הם שקר", טענו במשטרה. "מדובר בפעולה מתוכננת, עם מחשבה מאחוריה, ואף אחד לא יודע אם לא היו מתבצעות פעולות נוספות אלמלא הגבנו כמו שהגבנו. פילבר הוא עד מפתח בתיק 4000, והמטרה של התוכנית בוודאי לא נועדה להביא עוד מצביעים לקלפי - זאת לא פעולה של קמפיין".
גורמים בליכוד מתחו ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה: לאחר שנתניהו כינה את החרמת הניידים "פיגוע בדמוקרטיה הישראלית" והאשים כי "הרדיפה לא נפסקת לרגע", בכיר בסביבתו אמר כי "אם כבר, מבדיקה ראשונית של המשטרה עולים פגמים חמורים בחקירות יועצי רה"מ, מה תגלה בדיקה חיצונית?".
עו"ד עמית חדד, המייצג את אוריך וגולן, הכחיש את החשדות נגדם: "מדובר בהאשמות מופרכות וחסרות שחר שטוב היה אם לא היו נחקרות בכלל. אין לנו ספק שבסופו של דבר התיק ייסגר מהטעם הפשוט - הם מעולם לא הטרידו את עד המדינה פילבר".