צ'ילה בוערת – ופסגת מנהיגי העולם בוטלה
נשיא צ'ילה נאבק על חייו הפוליטיים בצל מחאת הענק בארצו, וביטל במפתיע את פסגת APEC, שבה קיווה טראמפ לחתום על הסכם סחר עם סין. גם פסגת אקלים בוטלה: לאן תשוט עכשיו הנערה השבדית גרטה טונברג בסירה הלא-מזהמת שלה?
צ'ילה הפתיעה הערב (ד') את אומות העולם כשהודיעה בפתאומיות שלא תארח בחודש הבא את פסגת APEC, הפורום לשיתוף פעולה כלכלי בין מדינות אסיה והאוקיינוס השקט, כמו גם פסגת אקלים בינלאומית חשובה בדצמבר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
צעד כזה, לביטול פסגה בינלאומית חשובה שמדינות רבות מקוות לארח, מעולם לא ננקט בהתראה כה קצרה. הביטול מגיע בצל הפגנות הענק במדינה הדרום אמריקנית, שבמסגרתן שטפו המונים את הרחובות במחאה על יוקר המחיה ואי-השוויון הכלכלי. 18 בני אדם נהרגו עד כה בעימותים ובמהומות שפרצו, וכ-7,000 נעצרו.
הנשיא סבסטיאן פיניירה הודיע על ההחלטה, אותה כינה "כואבת", בהודעה קצרה שנשא מחוץ לארמון הנשיאות לה מונדה בסנטיאגו. "כנשיאם של כל הצ'יליאנים אני חייב לשים את בעיותיהם, את האינטרסים שלהם, הצרכים שלהם, השאיפות שלהם והתקוות שלהם, בראש סדר העדיפויות", אמר פיניירה. מחוץ לארמון התאספו המוני מפגינים בדרישה שהנשיא השמרן והמיליארדר יתפטר.
פסגת APEC הייתה אמורה להתקיים בסנטיאגו בין ה-16 ל-17 בנובמבר. במהלכה קיווה הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לחתום על הסכם סחר ראשוני עם מקבילו הסיני שי ג'ינפינג, הסכם שעשוי לסלול את הדרך לסיום מלחמת הסחר בין המעצמות. גורם בבית הלבן אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הביטול תפס את הממשל בהפתעה גמורה. עם זאת, בבית הלבן הדגישו כי וושינגטון עדיין מקווה לחתום על הסכם הסחר הראשוני עם סין בחודש הבא.
מחאת הענק בצ'ילה, שהוציאה רק לפני ימים ספורים מיליון איש לרחובות בסנטיאגו, משביתה חלקים נרחבים בעיר הבירה. מפעילת הרכבת התחתית בעיר דיווחה על נזקים בשווי 400 מיליון דולר, בעוד הנזק הכולל לעסקים ולכלכלה מוערך בכ-1.4 מיליארד דולר.
צ'ילה הודיעה גם כי החליטה לבטל את אירוח פסגת האקלים של האו"ם, COP25, שהייתה אמורה להתקיים בתחילת דצמבר. מטרת הפסגה היא להושיב יחדיו נציגים מ-190 מדינות, כדי לקבוע צעדים מפורטים להפחתת פליטות גזי החממה – צעדים שיסייעו לעמוד ביעד שנקבע בהסכם פריז: הגבלת מגמת ההתחממות הגלובלית לפחות מ-2 מעלות צלזיוס מעל הטמפרטורה הממוצעת, בתקופה שלפני המהפכה התעשייתית.
גם פעילת האקלים והנערה השבדית גרטה טונברג קיוותה להשתתף בפסגת האקלים. היא תכננה להגיע לצ'ילה בעזרת הסירה הלא-מזהמת שלה, שעמה כבר חצתה את האוקיינוס האטלנטי, כדי לנזוף במנהיגי העולם בפסגת אקלים במהלך עצרת האו"ם בחודש שעבר.
צ'ילה, בוליביה, אקוודור: למה דרום אמריקה בוערת?
בעקבות הביטול הפתאומי, מנסים כעת באו"ם לחפש מדינה אחרת שתארח את פסגת האקלים, אך ייתכן שלאור הזמן הקצר שנותר עד למועד המתוכנן, ייאלצו לדחות אותו.