מחאת הנכים: צומת עזריאלי נחסם ל-4 שעות
ארגוני הנכים התכנסו בצומת המרכזי בתל אביב בדרישה להעביר את שתי הפעימות שנותרו במסגרת העלאת הקצבאות. הצומת היה חסום למערב ולצפון. דובר המחאה לאולפן ynet: "הממשלה לא עמדה בהתחייבויות"
מחאת הנכים חזרה - וגרמה לשיבושי תנועה במרכז תל אביב: כ-30 פעילים נכים, בהובלת קבוצת "הנכים הופכים לפנתרים", הפגינו הערב (ה') בצומת עזריאלי בתל אביב, בקריאה לממשלה לאשר את הפעימות הנוספות של הגדלת קצבאות הנכות, כפי שהובטח להם. הצומת היה חסום במשך ארבע שעות לכיוונים מערב וצפון. המפגינים החזיקו שלטים שעליהם נכתב, בין היתר, "אני לא נכה, אני מאותגר קצבתית" ו"לחם ותרופות הם לא מותרות".
מהמשטרה נמסר בזמן ההפגנה כי "לא מורגשים עומסי תנועה חריגים בעיר" וכי "ציבור הנהגים מתבקש להישמע להוראות השוטרים המכוונים את התנועה במקום. משטרת ישראל תמשיך לאפשר את חופש הביטוי והמחאה כחוק, אולם לא תאפשר פגיעה בלתי מידתית בשגרת החיים".
נאור לביא, דובר המחאה, אמר באולפן ynet כי "ממשלת ישראל התחייבה להעביר לנכים את שאר הפעימות, את הפעימה השלישית וכנראה שהיא לא עומדת בהתחייבות שלה. לכן אנחנו מגיעים היום למרכז עזריאלי בתל אביב בכדי לאותת לממשלת ישראל שהנכים הם כבר לא שקופים ואנחנו עומדים על שתי פעימות הנותרות. בנוסף, זה לא תחליף לקצבת המינימום שאנחנו מבקשים".
לביא האשים את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת שר האוצר משה כחלון במצבם של הנכים ואמר כי בכוונת הארגונים לעלות מדרגה במאבקם ולדרוש את השוואת הקצבה לשכר המינימום.
לביא הוסיף כי "ניהלנו משא ומתן עם האוצר במשך כמה חודשים, ובשבוע שעבר כשהתקשרתי אליהם לא הייתה להם תשובה. הם אמרו בפירוש שהם לא יודעים מי יישב בוועדה ומתי נוזמן. אנחנו יודעים שממשלת ישראל תנסה למשוך אותנו".
בחודש פברואר 2018, לאחר מאבק שנמשך כשנתיים וכלל מאות פעולות מחאה, בהן חסימות צירים ראשיים למשך שעות רבות, אושר בכנסת החוק להעלאת הקצבאות, שחולקה לכמה פעימות. הפעימה הראשונה, שיצאה לפועל במרץ 2018, העלתה את הקצבה הבסיסית של נכה בדרגת אי-כושר של 100%, שהוקפאה במשך כ-15 שנים, מסכום של 2,342 ל־3,270 שקל בחודש (כיום היא עומדת על 3,312 שקל בשל ההצמדה למדד המחירים לצרכן).
בחוק נקבע כי לאחר ביצוע הפעימה הראשונה, שר הרווחה ושר האוצר "יבחנו את הגדלת שיעור קצבאות הנכות באופן מדורג בשנת 2020 ובשנת 2021, ויגישו את המלצותיהם בעניין לאישור הממשלה עד לסוף שנת 2019 ובלבד שהקצבה החודשית המלאה לא תפחת מ־3,700 שקלים חדשים". המשמעות: הנכים היו אמורים, על פי החוק, לקבל תוספת של כ-400 שקל נוספים בחודש לכל הפחות, שתתפרס על פני השנתיים הקרובות ותתוקצב בחלקה כבר בשנת 2020, לאחר אישור הממשלה וועדת העבודה והרווחה.
עם זאת, ממשלת מעבר אינה יכולה לאשר תוספת תקציבית שכזאת, בסכום של מיליארדי שקלים ועד שלא תוקם ממשלה גם אין בכנסת ועדת עבודה ורווחה. משרד האוצר הודיע שלשום כי צוות בין משרדי, הכולל את נציגי משרדי ראש הממשלה, האוצר, הרווחה והבריאות, כמו גם נציגי בנק ישראל והמוסד לביטוח לאומי - יזמן בקרוב את נציגי ארגוני הנכים במטרה לשמוע את עמדתם לקראת גיבוש והצגת ההמלצות לממשלה בנושא הגדלת הקצבאות. הצוות הבין משרדי פועל בימים אלו על מנת לגבש את ההמלצות טרם הצגתן לשרים.
עוד נמסר כי "לאור החשיבות שהצוות רואה בשמיעת ציבור מקבלי הקצבאות, יצא קול קורא לעמותות, לארגוני אנשים עם מוגבלות ולציבור הרחב, להגיש הצעות לאופן חלוקת המשאבים בהתאם לצרכי האוכלוסיות השונות של אנשים עם מוגבלות. בנוסף להגשת עמדות בכתב, הצוות יקיים בשבועות הקרובים שני ימי פגישות עם הארגונים השונים".
מהמוסד לביטוח לאומי נמסר כי "בזכות פניות חוזרות ונשנות של שר הרווחה דאז, ח"כ חיים כץ, והביטוח הלאומי - משרד האוצר כינס ועדה מקצועית עם כל הגורמים הרלוונטיים לעניין פעימות הנכים. אנו מקווים כי יישום החוק וההבטחות לנכים יקוימו במלואן וכי הנכים יהיו שותפים להחלטות שיתקבלו בעניינם".