עתיד העולם? זה בצנרת שלהם
"נטפים" היא חברת ההשקיה הגדולה בעולם עם 17 מפעלים, 30 חברות בת ו־5,000 עובדים ברחבי העולם. כבר היום, ההמצאות שלה מאפשרות לחקלאים לגדל יבולים לא רק בעונות הגשמים אלא בכל השנה, לנהל את השדות באמצעות הסלולר ולעבוד בתנאים שפעם נחשבו לחלום. אבל זה כלום לעומת האתגר הבא שלהם: לדאוג לכך שעוד 30 שנה אפשר יהיה להאכיל אוכלוסייה שתצרוך 60% יותר מזון עם אותה כמות אדמה ועם מים שהולכים ומתכלים
בשיתוף התאחדות התעשיינים
ההמצאות הגדולות ביותר נולדות פעמים רבות מתוך הכרח. זה מה שקרה גם לחברת "נטפים", שהוקמה כדי לפתור סוגיה מסובכת: איך אפשר לקיים חקלאות במדבר. "נטפים" הוקמה בשנת 1965 בקיבוץ חצרים לאחר שהמציאו שם פטנט: טפטפת שמשקה את שורש הצמח ולא את האדמה. ומאז - היא לא מפסיקה לפרוח. יש לה יש 30 חברות בת, 17 מפעלים ברחבי העולם ששלושה מתוכם בישראל, ועובדים בה מעל 5,000 עובדים, אלף מהם בארץ. "אנחנו מאוד גאים להיות חברה ישראלית", אומר רן מידן, נשיא ומנכ"ל החברה. צפו בווידיאו בראש הכתבה.
כיום, "נטפים" היא חברת ההשקיה הגדולה בעולם עם מכירות בהיקף שנתי של מעל מיליארד דולר במעל למאה מדינות. 97% מהייצור הולך לייצוא. החברה מספקת מענה מלא להשקיית חלקות חקלאיות החל מראש המערכת ועד השורשים של הצמח עם מוצרים כגון מסננים, מוליכים, מערכות אוטומציה וגם מערכות דישון.
"הצרכים של חקלאים בכל מקום בעולם הם שונים, ואנחנו יודעים לספק פתרון לכל מקום ולכל סוגי הגידול, מהודו, דרך אירופה ועד ארה"ב", מסביר עבד משרווה, מנהל מחלקת המוצרים. לדבריו, בחברה מייצרים קרוב ל־20 מיליארד טפטפות בשנה, וכולן מיוצרות במפעל בישראל, שעובד 24/7. במשך כל תהליך הייצור מקפידים במפעל על רמת איכות גבוהה, וב"נטפים" מתגאים שמדובר ב"ייצור מהמתקדמים בעולם ברמה הטכנולוגית". לדברי יניב ברוכים, מנהל ההנדסה הגלובאלית, "כל טפטפת מצולמת, מנוטרת ונבדקת ויזואלית".
"הרבה אנשים חושבים ש'נטפים' זה טפטפות, פשוט חברת השקיה, אבל היום זה הרבה יותר מזה", אומר מידן, "אנחנו פותרים את בעיית המזון העולמי מאחר שבעזרת המוצרים שלנו מייצרים הרבה יותר מזון ועושים את זה עם פחות מים". הוא מסביר שבשנת 2050 העולם יצטרך 60% יותר מזון, אבל הבעיה היא שיש כמות מוגבלת של אדמה ומים. "זה דורש חקלאות יותר דיגיטלית ומתקדמת טכנולוגית, וכאן החברה שלנו נכנסת לתמונה. 'נטפים' יודעת איך לעשות השקיה חכמה, דישון חכם וגם כיצד לעשות חקלאות הרבה יותר מדויקת. יש לנו השקעות עצומות במחקר ובפיתוח על מנת שיהיה לנו ולילדינו מספיק אוכל בעתיד, תוך שמירה על משאבי הטבע לעוד שנים רבות", מסכם מידן.
פרויקט החברה בהודו הוא דוגמה לכך שכבר היום החברה משנה את איכות חייהם של אנשים ברחבי העולם. "נטפים", יחד עם הממשלה המקומית, איגדה 10,000 חקלאים בהודו וסיפקה להם פתרונות טכנולוגיים מתקדמים. "לפני כן, החקלאי עבד על חלקה קטנה והצליח, לדוגמה, לייצר הכנסה שנתית של 2,000 דולר בשנה", מסביר מידן, "מהרגע שהוא הכיר את 'נטפים', ההכנסה השנתית שלו בדרך כלל עלתה לכ־6,000 דולר".
עלייה שכזאת נובעת מכמה סיבות. ראשית, גם בעונה "הרטובה", היבול של החקלאים האלה הפך גדול יותר. אולם ההבדל הגדולה או שעם הציוד של "נופים" החקלאים הצליחו לגדל תבואה לא רק בחורף, אלא גם בקיץ, אז נכנסה לפעולה מערכת ההשקיה המתקדמת והחכמה.
מידן נזכר בהתרגשות ביום בו שחזר לאחד הכפרים בהודו שבהם בוצע השינוי, שמע מהאנשים על החיים החדשים שלהם וגם קיבל מהם חיבוקים חמים. "לא רק שיש יותר מזון עכשיו באזור של אותם חקלאים, ובהודו בכלל, אלא שלכל חקלאי יש אפשרות לפנות זמן לאשתו כדי שתהיה עם הילדים בעוד שלפני כן היא עבדה איתו בשדות. יש לו כסף לשלוח את הילדים לאוניברסיטה, יש לו כסף לקנות עוד אוכל וגם אפשרות להשקיע בתרבות. זה משנה את החיים", הוא מסביר.
ל"נטפים" יש כיום 80 משפחות פטנטים עם קרוב ל־400 פטנטים רשומים. מדי שנה מתווספים לאוסף קרוב ל־10 פטנטים בממוצע. בין היתר, החברה פיתחה מערכת דיגיטלית בשם "נט ביט", וב"נטפים" מספרים שזאת מערכת ההשקיה היחידה בעולם עם "מוח", כזאת שיכולה לנטר את הממצאים בתוך החלקות המושקות ולתת המלצות לחקלאי בהתאם למה שקורה בתוך השדה ולפי תנאי הסביבה. "כל חקלאי יכול באמצעות הסלולרי שלו להסתכל על החלקה ולהחליט בכל רגע אם להשקות, כמה להשקות ומה להשקות. הוא לא צריך להגיע לשטח, אלא לנהל מרחוק", מסביר משרווה.
מלבד משבר המזון שהחברה מנסה למצוא פתרונות על מנת להתמודד עימו, עולם החקלאות עובר שינוי נוסף בזכות הטכנולוגיה המתקדמת ש"נטפים" מביאה לעולם. אם בעבר גיל החקלאים היה מבוגר מכיוון שרבים מבני הדור הצעיר לא רצו לעבוד בשדות ולצאת לשטח, כיום, כאשר החקלאות הרבה יותר מדויקת, דיגיטלית ומתקדמת, זה מפתה חקלאים חדשים וצעירים להיכנס לתחום.
השינוי הוא מהותי. כך, למשל, עבודת החקלאות כיום לא דורשת מהחקלאי לקום בחמש לפנות בוקר ולפתוח לבד את הברז: את העבודה הזו מבצע מחשב ההשקיה. "התפקיד של החקלאי כיום הוא לנתח את כל המידע שהטכנולוגיות שלנו מביאות לו", מסביר מידן, שסבור כי זו רק תחילת הדרך עבור החברה שבראשה הוא עומד, "יש לנו עוד הרבה מה לעשות בשווקים חדשים כמו הודו, סין ואפריקה. כמו כן, יש לנו הרבה מה לעשות במוצרים חדשים ובחקלאות דיגיטלית".
ברוכים ממשיך את ההסבר ומדגיש כי "נטפים" דואגת לכך שתימצא תמיד בשפיץ הטכנולוגי ומחפשת תמיד את הצעד הבא. "הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בעולם נמצאות בתוך אולם הייצור שלנו", הוא אומר בגאווה, ומפרט: "זה נכון בתחומי האוטומציה, בתחומים של מדידה שקשורים להבטחת איכות ועוד. החברה תמיד שואפת לשפר, בודקת כיצד אפשר לבצע קפיצות מדרגה וחושבת מה יהיה הפרויקט הטכנולוגי הבא שלה".
בשיתוף התאחדות התעשיינים