מארגני עצרת רבין: "הקונספירציות על הרצח - סכנה לדמוקרטיה"
המארגנים התייחסו לטענות שיגאל עמיר אינו הרוצח, ומסרו כי "עלינו לעשות הכול כדי להוקיע את תיאוריות הקונספירציה". אחינועם ניני, שתופיע בעצרת, אמרה לאולפן ynet: "לשים את המפלגות בצד ולשאול אם השלום יטיב עם המדינה"
מארגני העצרת לזכרו של ראש הממשלה יצחק רבין שנרצח לפני 24 שנה התייחסו היום (חמישי) לדברי ד"ר מרדכי קידר מאוניברסיטת בר אילן, שטען כי עמיר כלל לא רצח את רבין, ואמרו כי "תיאוריות הקונספירציה הפכו ברבות הימים לדעה לגיטימית שנשמעת בציבור ושחלקים מסויימים באוכלוסיה מזדהים איתה. זאת תופעה מסוכנת לדמוקרטיה הישראלית, ועלינו לעשות הכול כדי להוקיע אותה".
המוזיקאית אחינועם ניני, שתשיר השנה באירוע הזיכרון את "מזמור לילה", אותו ביצעה בכיכר גם בליל הרצח, אמרה בתגובה לדבריו כי "זה נראה לי כל כך הזוי שזה לא שווה התייחסות. גדלתי בארצות הברית, ואני זוכרת שכל שני וחמישי הייתה קונספירציה אחרת על מי רצח את לנון או את קנדי.
ניני אמרה כי "מבחינתי זו קודם כל עצרת לזכרו של יצחק רבין ולהמשך דרכו. גם השנה בחרו את הסיסמה 'כן לשלום לא לאלימות', בדיוק אותה הסיסמה שהייתה אז, ואני מאמינה בדבר הזה. אני חושבת שכל מי שמאמין בדבר הזה שייך לעצרת הזאת".
- אבל יש סטודנטים שחותמים על עצומה בבר אילן כתמיכה בדבריו.
"בסדר, יש כל מני אנשים שתומכים בכל מני דברים. אני חושבת שאנחנו אנשים שמאמינים בדרך מסוימת ולא צריך להתייחס לכל דבר שכל אחד אמר ושבאמת נשמע הזוי לחלוטין. יש הרבה אנשים שמאמינים בשלום, שרוצים לראות אותו מגיע והעצרת הזאת לדעתי מיועדת להם. הבן אדם שילם על האג'נדה שלו בחייו, ואנחנו יכולים לבוא ולהגיד 'זה עדיין רלוונטי לגבינו'.
"אני חושבת שכרגע יותר חשוב לדבר על זה שבמצב הכל כך רגיש של המדינה היום צריך לשים את כל המפלגות בצד ולשאול: האם אתה מאמין בליבך שהשלום יטיב עם מדינת ישראל? שיש עם מי לדבר וצריך למצוא עם מי לדבר?", אמרה ניני. על הביקורת נגד השתתפותה בעצרת אמרה כי "אני לא נותנת לדברים האלה להרתיע אותי. אני ממשיכה בדרכי, אני מאמינה בשלום ואני אוהבת את מדינת ישראל, השלום קריטי לעתידה וזה מה שאני עושה".
מיקי יוסף, ממארגני העצרת, הוסיף כי "אחד מתוך כל חמישה ישראלים חושב שיגאל עמיר צריך ללכת היום חופשי ברחוב בין כולנו. יותר מ-35% מהישראלים חושבים שיהיה רצח פוליטי בעתיד הקרוב. אלה עובדות שאי אפשר להתכחש אליהן. אלה דברים שצפים מהשטח. לכן העצרת היא הזדמנות לבוא ולהגיד 'בואו נדליק אור ענק על מה שקרה פה, ועל מה שיכול לקרות בעתיד".
יוסף התייחס למחלוקת בין הפקת האירוע למפלגת העבודה, ואמר כי "בכל שנה אנחנו בוחרים ליינאפ אחר של אנשים שידברו, כשהמכנה המשותף של כולם הוא האמונה שיש הזדמנות למחנה השלום להגיע לכיכר, לדבר אחד עם השני. אני חושב שלהתכנס ביחד בכיכר העיר ולראות אנשים שאתה מאמין בדרכם זה הרבה יותר מהוצאת קיטור. זאת תקווה שבאמת יש פה הזדמנות לייצר משהו חדש שיקרה".
- למה בני גנץ כן נואם ונתניהו לא הוזמן?
"אנחנו מזמינים בכל שנה אנשים מכל גווני הקשת הפוליטית באשר הם", אמר יוסף. "אני שמח להגיד שכל מי שמגיע לכיכר בסופו של דבר שוכח לפעמים מה שהוא שם שקלפי ובא בשביל הרעיון, בא עבור התקווה לשלום. היום בני גנץ, בתור מי שאמור אם לא יהיה "פייק משא ומתן", אמור להוביל אותנו למקום שבו נפתח צוהר לתקווה. אין ספק שחלק גדול מהתקווה הזאת היא שלום בתוכנו ושלום מבחוץ ושלום עם שכנינו כדי שנגיע לעתיד טוב יותר על פי מורשת רבין".
כאמור, הנואם המרכזי בעצרת יהיה יו"ר כחול לבן בני גנץ, ואחריו ישאו דברים שמעון שבס, מנכ"ל משרד רה"מ בתקופת רבין, ירון זילברמן, במאי הסרט "ימים נוראים", ופעילות ארגון "נשים עושות שלום".
במהלך העצרת ישתתפו המוזיקאים, אביב גפן, שישיר את "לבכות לך" ו"יומן מסע", ניני שתשיר את ההמנון ואת השיר "מזמור לילה", אותו ביצעה גם בליל הרצח, להקת צעירי תל אביב תבצע יחד עם לואי עלי את "שיר לשלום", מאור אדרי יבצע את "שלום חבר" (של שרית חדד), רותם כהן ישיר את "שיר הרעות", שמעון בוסקילה יבצע את "שיק תקווה", וטל רמון ישיר את "מבול". את האירוע תנחה מגישת הטלוויזיה קורין גדעון.