"הרע במיעוטו": הכורדים לומדים לחיות עם אסד
כשמלחמת האזרחים החלה נסוג המשטר הסורי, והכורדים ביססו להם אוטונומיה. הסתלקות ארה"ב והפלישה הטורקית החודש אילצו אותם לחפש הגנה מאסד, ועכשיו מתפרסים כוחותיו באזור ועלולים להיכנס גם לערים. ליד השוק משקיף דיוקנו מהקיר, והתושבים פוחדים: "אולי נברח לעיראק"
בקמישלי, הבירה דה-פקטו של האזור שבו מכונס המיעוט הכורדי בצפון סוריה, העתיד נראה לא-בטוח והקונים בשוק אומרים שלא נותרו להם עוד אפשרויות טובות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
"מה שמפחיד אותי יותר מכול הוא ששום דבר לא ברור", אומר סעד מוחמד, קונה בן 35, בעל תואר בספרות ערבית. "אף אחד לא יודע לאן האזור הזה הולך".
מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011, הכורדים במדינה נותרו כמעט לחלוטין בלתי מעורבים בה. במקום זה הם ניצלו בשנות המלחמה הראשונות את התרופפות משטר אסד ואת הזזת הכוחות שלו לאזורי הלחימה נגד המורדים – והקימו לעצמם מוסדות עצמאיים משלהם בכמעט שליש משטח סוריה.
אבל הפרק הזה בחייהם הגיע במידה רבה לסיומו בתחילת החודש, כשארה"ב הסיגה את חייליה משטחם ואפשרה בכך לטורקיה לצאת למבצע נגדם. החלום שלהם על אוטונומיה ממושכת – נגמר.
הסכם הפסקת הלחימה שגיבשו בשבוע שעבר רוסיה, בעלת בריתו של משטר אסד, וטורקיה, הותיר את הכורדים בקמישלי בחוסר ודאות. "המשטר הסורי יחזור? הרוסים והטורקים יתפרסו כאן? או שאולי האמריקנים ישובו?", תוהה מוחמד. "אני לא מבין כלום".
עדיף מהשליחים של ארדואן
עבור מוחמד והמוני אחרים, החיים באזורים שבשליטת הכורדים בצפון-מזרח סוריה, שם גרים יותר משני מיליון בני אדם, השתנו דרמטית בשבועות האחרונים. הנסיגה האמריקנית נתפשת על-ידי רבים כאן כבגידה בבעלי בריתה הכורדים של ארה"ב. "להסתלקות של האמריקנים הייתה השפעה גדולה עלינו – זה גרם לאנשים למות מדאגה", אומר מוחמד.
הנסיגה אפשרה לאנקרה לתפוס רצועה ברוחב 120 קילומטר בעומק סוריה, מעבר לגבול הטורקי, והניחה את הקרקע להתפרסות מחודשת גדולה של כוחות אסד בצפון-מזרח סוריה לראשונה זה שמונה שנים.
לפני שלושה שבועות, כשהחל המבצע הטורקי באזור הגבול, היו החנויות בקמישלי סגורות ואנשים התחבאו בבתיהם. מאז הסיכום הטורקי-רוסי בשבוע שעבר על הפסקת הלחימה חזרו במידה מסוימת החיים לשוק, והחנויות פתוחות שוב. זרם יציב של לקוחות מגיע לדוכני המזון, והסוחרים עומדים מחוץ לחנויות, מזמינים את הלקוחות להיכנס.
אבל רק כמה עשרות מטרים מהשוק, דגלי סוריה מתנופפים שוב ברוח, ליד תמונה של הנשיא בשאר אסד. ההסכם הטורקי-רוסי שלל מהכוחות הכורדיים את השליטה בכמה מהערים והעיירות החשובות ביותר שבהן החזיקו, וכעת מוטלת על כוחות אסד המשימה לוודא שהכורדים נסוגים מהגבול, כפי שדורשת אנקרה.
הכורדים עוד זוכרים כיצד בשנה שעברה חוללו המורדים הסורים הנתמכים על-ידי טורקיה פרעות ובזזו חנויות ובתים אחרי שהשתלטו על העיר הסורית עפרין, שבה רוב כורדי. לכן חזרת אסד לכאן היא דבר שנכון מבחינתם להשלים איתו, בהתחשב בנסיבות. אסד, הם מבינים, עדיף עבורם מהמורדים.
"חזרת המשטר היא הרע במיעוטו", אומר מוחמד, "זה עדיף על החיים תחת שלטון הכוחות הטורקיים והשליחים שלהם". למרות זאת, הוא אומר שעדיין יחליט לעזוב אם כוחות אסד יתפרסו בתוך קמישלי, משום שגם בהם הוא אינו בוטח. הוא מספר כי רבים מחבריו כבר מחפשים מקלט באזור הכורדי האוטונומי בעיראק – מאותה סיבה.
היהירות תישאר בחוץ
כוחות אסד החלו לסגת בהדרגה מהאזורים שבשליטת הכורדים בצפון-מזרח סוריה ב-2012, שנה אחרי תחילת מלחמת האזרחים הסורית, ושמרו רק על נוכחות סמלית בערים החשובות קמישלי וחסכה. גורמים כורדיים רשמיים אומרים כי החזרה שלהם בשבועות האחרונים לאזור נעשתה למטרות צבאיות בלבד ולא תשפיע על מעמדם של המוסדות הכורדיים, אבל החזרה הזו מעוררת חרדה בקרב תושבים.
חוסאם איסמעיל, שעובד בחנות תכשיטים אף שיש לו תואר במשפטים, אומר שהוא סומך על הממשל הכורדי, ולא על הקהילה הבינלאומית, שישגיח על מעשיה של דמשק. "אני מבוקש כי דורשים שאתגייס לשירות חובה בצבא הסורי, אז ברור שאני פוחד", הוא מספר. "אבל אני בטוח ששלטונות החבל ימצאו פתרונות ופשרות שימנעו מהמשטר הסורי לחזור לאותה התנהלות של לפני המלחמה".
ג'אנו שקר, בן 37, מסכים. "אני לא חושב שהמשטר יכול לחזור לכאן עם אותה יהירות כמו פעם. היום, ב-2019, הסוגיה הכורדית היא סוגיה עולמית". שקר, עיתונאי, ברח ב-2014 מאזור דמשק אחרי שהשתתף בהפגנות נגד המשטר. הוא התיישב בקמישלי, הרחק מהישג ידם של כוחות אסד.
"החזרה של הכוחות מסוכנת עבור אנשים כמוני, שנהנו מחירות באזורים שבשליטת הכורדים", הוא אומר מביתו בקמישלי. לדבריו, גם אם כוחות המשטר יחזרו לתוך העיר, לא ינטוש אותה. "איך אני יכול לעזוב את העם שלי בזמנים כאלה?".