"שעה שקטה" בסופרמרקט לטובת הקונים האוטיסטים
בלי מוזיקה, בלי כריזה: רשת המרכולים הגדולה בניו זילנד הודיעה על שעה ללא רעש פעם בשבוע כדי להפוך את הקנייה לקלה יותר עבור אנשים עם אוטיזם. "זה קצת כמו ספרייה. אנשים נוטים להשתיק את עצמם"
רשת המרכולים הגדולה ביותר בניו זילנד הכריזה על "שעה שקטה" בסניפים, שתהפוך את חוויית הקנייה לקלה יותר עבור אנשים עם אוטיזם והפרעות עיבוד חושיות אחרות. בכל יום רביעי אחר הצהריים יחלישו את התאורה בסניפי רשת Countdown, ישתיקו את מוזיקת הרקע והכריזה ברמקול תותר רק במקרי חירום. באותה שעה יפסיקו גם לסדר סחורה על המדפים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אפילו את הצליל של קופות התשלום יחלישו למינימום, ויכבו את התאורה במעברים של המוצרים הקפואים כדי להפסיק את צליל זמזום הניאון. "זה יוצר סביבה קצת כמו ספרייה", אמרה קירסטן דינן, מנהלת ברשת. "אנחנו מגלים שאנשים נוטים לוויסות עצמי ולהשתיק את עצמם".
הרעיון לשעה שקטה עלה בשנה שעברה כשדינן חיפשה דרכים לעזור לקהילה בעיירה מרטון שבאי הצפוני, שם ניהלה באותה תקופה את הסופרמרקט המקומי. אחד העובדים, תיאו הוג, הציע את השינוי לאחר שחווה קושי בקניות עם בנו האוטיסט.
דינן אמרה שרבים מתייחסים לקנייה בסופר כמובנת מאליה "אבל עבור אנשים עם הפרעות בעיבוד חושי זה יכול להיות קשה רגשית מכיוון שיש כל כך הרבה טריגרים. זה יכול לגרום להתמוססות של פרופורציות. לפני עשר או 15 שנה היינו אומרים שזה ילד שובב, אבל עכשיו יש יותר הבנה ואנחנו רוצים ליצור אזור ללא שיפוט".
לדבריה, התגובה לפיילוט שנערך בכמה סניפים הייתה "חיובית להפליא", מה שהוביל להרחבת היוזמה ל-180 סניפי הרשת בפריסה ארצית. מנכ"ל ארגון "אוטיזם ניו זילנד" דינן דוגאן אמר שהיוזמה "מדגישה איך כמה שינויים קטנים יכולים ליצור סביבה מכילה יותר שתשפיע על אנשים באופן משמעותי". סופרמרקטים באוסטרליה ובבריטניה הציגו צעדים דומים, אם כי לא ברור מאיפה מקור הרעיון.
דינן אמרה שהפיילוט הועיל לא רק לקהילה האוטיסטית, אלא גם לקונים אחרים כמו משפחות עם ילדים קטנים, קשישים ואנשים שהחלימו משבץ או פגיעות ראש. "זה יהיה נהדר אם נוכל להפחית את הלחץ בחייהם של אנשים ולהקל עליהם בחוויה יום-יומית", היא אמרה.
הכריזה תותר רק במקרי חירום
צילום: shutterstock
מומלצים