שתף קטע נבחר

 

מג"ד מסביר למה תוקפים עמדות חמאס ריקות: "רוצים להעביר מסר, לא מלחמה"

סא"ל יואב שניידר מהשריון אומר ללוחמיו בגבול עזה את "האמת, בלי תירוצים: אם היינו פועלים לפי הוראות הפתיחה באש היו 10-20 פלסטינים הרוגים ביום, אבל המדיניות שונה". בשיחה עם ynet לפני כמה שבועות הסביר שלוחמיו לא כבולים: "לכל לוחם צריך להיות רצון להרוג מחבלים - אין היסטריה סביב כל תחקיר". גורם צבאי בכיר: "ההחלטה לגבי תכלית הירי מתקבלת בהתאם לסיטואציה והערכת מצב"

 

סא"ל יואב שניידר    (צילום: רועי עידן, דובר צה"ל)

סא"ל יואב שניידר    (צילום: רועי עידן, דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ארבע שעות חלפו בין מטח הרקטות שנורה לעבר שדרות ויישובי הסביבה בליל שבת האחרון, ועד לתקיפות התגובה של צה"ל - שנראה כי שוב המתין שפעילי חמאס יתפנו מהיעדים שיופצצו לבל ייפגעו. "אם היינו פועלים לפי הוראות הפתיחה באש, כל יום היה נגמר ב-10 או 20 הרוגים (בעזה)", אמר לאחרונה ל-ynet סגן אלוף יואב שניידר, מפקד גדוד 82 מחטיבת השריון 7, שלוחמיו פרוסים לאורך כל גבול הרצועה. "אנחנו מחנכים את הלוחמים לחסל אויב ולא להיות רק בבועת בט"ש (ביטחון שוטף - י"ז)".

תקיפת צה
תקיפת צה"ל בעזה בסוף השבוע

מתחם צבאי של מערך ההגנה האווירית של חמאס שהותקף ע
(צילום: דובר צה"ל)

מדיניות צה"ל - להימנע ככל הניתן מפגיעה בפעילי טרור באירועים אלה - לא השתנתה גם בסוף השבוע שחלף. התקיפות, בדומה לערב שקדם להן, מתבצעות רובן ככולן לאחר נוהל "הקש בגג" או רק לאחר שבאוגדת עזה מבינים שפעילי חמאס עזבו את המקום. באופן חריג, בשבת היה הרוג פלסטיני באחת התקיפות.

 

סא"ל שניידר, האחראי על אחת הגזרות המרכזיות מול עזה, תיאר בריאיון לפני כמה שבועות את המצב המורכב - שלא השתנה מאז משמעותית - ואת הדיאלוג בנושא עם חייליו. "כמה העסק פה עכשיו מתוח? הוא על כרעי תרנגולות, אבל שני הצדדים לא רוצים להידרדר במדרון הזה, ועושים מאמצים כדי שזה לא יקרה", אמר המג"ד. "אנחנו רוצים לסיים אירועים כשידינו חזקה על העליונה. הם, מצד שני, מנסים לא להגיע לאירועים ואנחנו מנסים לא לתת להם סיבות".

 

- מה אתה מסביר ללוחמים שלך, שמחכים בעמדה עם פגזים טעונים בטנק עד שחמושי חמאס יעזבו את העמדה שלהם ורק אז תוקפים אותה? הם לא חשים תסכול?

"קל לי להסביר את זה לטנקיסטים. הם חייבים להבין את הדברים ברמה קצת יותר גבוהה, כי הטנק שלהם משפיע על הכול", השיב המג"ד. "אני מסביר להם שיש הבדל בין המדיניות לבין הוראות הפתיחה באש, שהן מאוד מאפשרות, ואם היינו פועלים רק לפיהן - היינו מסיימים כל יום עם 20-10 מחבלים הרוגים על הגדר, או לא רק מחבלים.

 

"הרבה פעמים אני מסביר לחיילים שחיכינו שהעמדה הזו תתרוקן כדי לפגוע בה ולהעביר מסר שאנחנו לא מוכנים לאירוע – למשל ניסיון חדירה, או ירי מנגד או תלול מסלול - ומצד שני אנחנו רוצים שהמאזן יהיה כזה שלא מכניס אותנו עכשיו לתוך מלחמה. להסביר להם את הדברים כך, עוזר יותר מאשר למצוא סיבות או תירוצים".

 

גורם צבאי בכיר אמר בהמשך לדברי שניידר כי "לכל ירי שצה"ל מבצע יש תכלית מבצעית, ביניהן ירי להרג פעילי טרור וירי להרס תשתיות. ההחלטה לגבי התכלית מתקבלת בהתאם לסיטואציה ולהערכת המצב. בשנה האחרונה ביצעו לוחמי צה"ל בגבול עזה ירי גם לעבר עמדות מאוישות. במקרים רבים כאשר היו הסלמות בגבול, פעילי חמאס פינו במהירות את העמדות מחשש להיפגע".

תקיפות צה
"אנחנו רוצים לירות על עמדה כדי להעביר מסר". ההרס אחרי התקיפה בעזה(צילום: AFP)

תקיפות צה
(צילום: AFP)

עמדת חמאס שצה
עמדת חמאס שהותקפה בידי צה"ל(צילום: AFP)

עמדת חמאס שנפגעה לאחר תקפה צה

מוצב ברפיח שהושמד על ידי צה
מוצב ברפיח שהושמד על ידי צה"ל(צילום: AFP)

בניגוד לתקריות שבהן נטען כי לוחמי צה"ל, ובהם חיילי גולני, שגו כשירו למוות בחודשים האחרונים בפעיל ריסון חמוש של חמאס מחד - או היססו להסתער על מחבל חמוש שחדר בתקרית אחרת מאידך - הטנקיסטים של סא"ל שניידר הורשו להרוג מחבלים גם כאשר אלה לא פתחו באש לעבר הצד הישראלי.

 

כך קרה באמצע חודש אוגוסט כאשר מפקד מחלקה, סגן עמית, הפגיז חוליית מחבלים שניסתה לחדור לצפון עוטף עזה, והחלה להימלט כאשר זיהתה את הכוחות הרבים של צה"ל, שהתאספו מול הגבול. "פה זה לא בט"ש, פה זו לחימה", הסביר סא"ל שניידר, שכלל אינו מוטרד מטענות על כך שלוחמיו כבולים או מוגבלים. "אנו כן צריכים לקיים למידה מבצעית. אני לא רואה את זה כאילו שמטרידים אותי בתחקירי יתר או שמסתכלים עליי בזכוכית מגדלת. 

סגן עמית מגדוד 80 של שריון (צילום: שחר גולדשטיין)
סגן עמית. "לא הרגשתי גאווה, הגנתי על הגזרה שלי"(צילום: שחר גולדשטיין)

"זה המקום היחיד שבו יורים על אויב, אין פה היסטריה סביב כל תחקיר", המשיך, "במצב של לחימה קורים לפעמים דברים שהם לא בגדר התוצאות הרצויות לנו, אבל זה לא סטרילי. אני חושב שדי ברור לי כמג"ד מהי המשימה שלנו: להגן על הנכסים החיוניים - קודם על היישובים סמוכי וצמודי גדר, על פרויקט המכשול ועל מוצבי הצבא. כשאני יוצא לאירוע מבצעי, הערך המוסף שלי הוא באבחון המצב כך שאוכל להגיד אם זה מחבל חמוש, או אזרח תמים שחוצה הגדר כדי לחפש עבודה או להעביר לילה בכלא.

 

"כשאני מזהה זאת, המערכת הגדודית צריכה לתת את המענה המבצעי המדויק, וכדי שזה יקרה אני צריך לפתח שפה משותפת, להכיר את המרחב ולדעת מה מותר ומה אסור. אבל קודם צריך לנצח את המפגש הזה, לעמוד במשימה מתוך הבנה שביטחון כוחותינו הוא מעל לכל. אין מצב שאהיה חסכן במשהו בשביל עוד קצת דיוק. קודם שהלוחמים יהיו מוגנים. אם מחבל כבר חודר לנכס חיוני, אז ביטחון כוחותינו הוא שני לביטחון התושבים".

 

סא"ל שניידר מבין שהאירועים שהתרחשו בחודשים האחרונים בגבול עזה, כולל מטחי הרקטות וניסיונות החדירה, הם עדיין לא הדבר הגדול שאליו נערכים חייליו: חדירה נרחבת של עשרות מחבלים חמושים ליישוב ישראלי, מעל או מתחת לפני הקרקע, באירוע שייפתח את המלחמה הבאה בדרום.

 

לדבריו, "היחיד שיעצור אירוע כזה הוא צוות קרב משולב בחי"ר, עם טנק שנע מהר עם כוח האש שלו ומשמיד את האויב. אמרתי ללוחמים שלי להיות דרוכים, וברגע שהם שומעים רעש ברשת הקשר - להתניע מהר הטנק ולרוץ אל האש. עבור מפקדי הגזרה שלהם, שהם לעיתים חי"רנקים, באירוע מבצעי הטנק הוא לא הדבר הראשון שעולה להם לראש.

 

"לכל לוחם צריך להיות הרצון להרוג אויב ולחסל מחבלים - זה חלק מהחינוך שלנו, לחתור למגע", הוסיף שניידר. "אם זה אירוע מבצעי במסגרת הסרת איום, אני מצפה שהלוחם לא ישאל אותי אלא יירה על תצפיתן האויב. אחר כך נתחקר זאת מקצועית, אבל ברוב המקרים מדובר בירי תגובה לניסיון חדירה שנגמר, או לרקטות, ואז אנחנו רוצים לירות על עמדה כדי להעביר כאמור את המסר שאנחנו לא מקבלים את הירי. הלוחמים חייבים להבין את האיזון הזה. אי אפשר להיות רק בתוך בועת הבט"ש ומתוסכל. זו גם לא תוכנית העבודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תקיפת צה"ל בעזה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים