המחאה מתחדשת: רבבות לבנונים קראו לנשיא להתפטר
"כולם זה אומר כולם": המונים בביירות קראו לשביתה כללית מחר ודרשו שכל האליטה השלטונית תסתלק – ולא רק רה"מ אל-חרירי שהתפטר. הנשיא עאון, שבו תומך חיזבאללה, מסרב לפרוש: "תתאחדו נגד השחיתות"
לראשונה מאז התפטרותו של ראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי, המוני לבנונים שטפו הערב (א') את רחובות ביירות ומוקדים אחרים במדינה, בדרישה להפלת שאר האליטה השלטונית בארצם – אותה הם מאשימים בשחיתות, בגזל המשאבים של ארץ הארזים ובאחריות למשבר הכלכלי החמור שפוקד אותה. "כולם זה אומר כולם", קראו המפגינים במרכז הבירה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בהפגנה, שהייתה גם הגדולה ביותר מאז שבריונים של חיזבאללה הסתערו על המפגינים ביום שלישי (זמן קצר לפני התפטרות אל-חרירי), עשרות אלפים חזרו על הקריאה להתפטרות הנשיא מישל עאון, שנחשב למקורב לחיזבאללה – דרישה שלה הוא מסרב. הם קראו גם לשר החוץ וחתנו של הנשיא, ג'ובראן באסיל, להתפטר. הם דורשים בנוסף שינוי יסודי במערכת הפוליטית הקיימת, שנקבעה עם סוף מלחמת האזרחים בלבנון ב-1990, ולזרז את הקמת הממשלה החדשה – ממשלה שלדבריהם צריכה להיות מורכבת מטכנוקרטים בלבד שיוציאו לפועל את הרפורמות הנדרשות להוצאת לבנון מהמשבר.
המחאה שפרצה לפני כשלושה שבועות, בעקבות הכוונה להטיל "מס ווטאספ" על שיחות קוליות באפליקציה ובדומותיה, דעכה מעט מאז התפטרות אל-חרירי ביום שלישי. בימים האחרונים רק קבוצות קטנות של מפגינים נראו ברחובות. הערב, אלפי המפגינים בביירות קראו לחידושה במלוא העוצמה – ולשביתה כללית מחר ברחבי לבנון.
עוד על המחאה בלבנון:
התפרקות הממשלה והסיוט של נסראללה
איראן: ישראל וסעודיה בוחשות בלבנון ועיראק
חיים ומוות ביד האפליקציה. הווטסאפ אצל הערבים
כל העולם ג'וקר: קבלו את כוכב ההפגנות
"כל מה שקיבלנו עד עכשיו היה התפטרות הממשלה. יש לנו עוד דרך ארוכה", אמר אחד המפגינים, מהנדס בשם שארבל א-זעני. "אם הממשלה החדשה שתוקם לא תהיה אחת שהעם רוצה – המהפכה תחזור ובגדול".
ההפגנות הערב מגמדות הפגנה קטנה יותר בביירות, שבה השתתפו מוקדם יותר היום אלפים מתומכיו של הנשיא עאון. "אם אנשים לא יחזיקו ידיים למען הנשיא, לא תהיה לבנון", אמר אחד מהם, ג'ורג' ברבר שלבש חולצה עם תמונת הנשיא. לדבריו, הוא נסע לביירות כל הדרך מצפון לבנון.
עאון מצדו קרא היום לכלל מפגינים, בנאום ששודר בערוצי הטלוויזיה, להתאחד סביב המסר של מאבק בנגע השחיתות. הנשיא, שבימים אלה מקיים התייעצויות עם הסיעות הפוליטיות בפרלמנט לקראת הכרזה על מחליף לאל-חרירי, הציג בנאומו תוכנית בעלת שלוש נקודות עיקריות: מאבק בשחיתות, התנעה מחדש של הכלכלה וקידום ארגונים אזרחיים.
תומכו של עאון ולפי הערכות גם פטרונו, מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, הביע לאורך המחאה התנגדות להתפטרות הממשלה, צעד שלדבריו מבזבז זמן חיוני הדרוש להחלת הרפורמות הכלכליות. באופן לא מפתיע הוא גם הפנה אצבע מאשימה לגורמים זרים שמנסים להשפיע על הלך הרוח במדינה. נסראללה אף טען כי הוא חושש שההפגנות יובילו למלחמת אזרחים, תוך רמיזה שישראל מעורבת בהוצאת המפגינים לרחובות.
בנאומו האחרון ביום שישי התייחס נסראללה להתפטרות אל-חרירי ולטענות נגד ארגון הטרור השיעי. "לאורך השנים קראו לממשלות הלבנוניות 'ממשלת חיזבאללה', למרות שזה כלל לא היה כך. מעולם לא לקחנו שום משרד או סמכות בכירה", אמר. לדבריו, גם כשנציגיו הפוליטיים קיבלו את משרד הבריאות היו על כך טענות. "בממשלה הנוכחית לא הייתה לנו יכולת השפעה גדולה", אמר נסראללה והוסיף כי "קל להאשים אותנו בשחיתות או בהגנה עליה".