שתף קטע נבחר

 

אין תיעוד: זוכה אדם שהואשם בהשלכת קליפות מרכב

נאמן ניקיון נתן דו"ח לאדם שנסע ברכב יוקרה, שהשליך לכאורה קליפות מרכב. הנאשם הכחיש והשופט, שהאמינה בהיעדר תיעוד לשני הצדדים, זיכתה את האדם מחמת הספק

מילה מול מילה: שופטת בבית המשפט השלום בחדרה זיכתה אדם מעבירה של השלכת פסולת מרכב. השופטת רקפת סגל-מוהר קבעה שהן עדותו של נאמן הניקיון והן עדותו של הנאשם נשמעו אמינות והיא אינה יכולה להחליט לצד מי האמת.

 

המקרה אירע באפריל 2017. נאמן הניקיון טען כי הבחין באדם שנסע ברכב יוקרה, שחבש כובע, משליך מחלון הרכב קליפות לעבר הכביש. הנאמן רשם את מספר הרכב ופרטי המקרה באמצעות האפליקציה הזמינה לנאמנים, אך הנהג הכחיש וביקש להישפט. הוא טען שהוא אדם חילוני שלא חובש כובע ואינו יכול לפצח גרעינים בגלל בעיות בלסת. לפיכך זיכתה השופטת את האזרח מעבירה של השלכת פסולת מחמת הספק.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

השופטת העירה בשולי פסק הדין על המצב הנוכחי שבו פועלים נאמני הניקיון. "לדעתי טוב יעשה המשרד להגנת הסביבה אם יצייד את נאמני הניקיון באמצעים נוספים, שיקלו עליהם את תיעוד האירועים שעליהם הם מדווחים ובבוא העת (בדרך כלל בחלוף זמן רב) הם גם נדרשים להעיד על אודותיהם בבית המשפט".

 

עוד כתבה השופטת כי "נאמני הניקיון הם בדרך כלל אזרחים שאכפת להם, פועלים בהתנדבות שהיא ראויה להערכה, ובעיני אין כל סיבה לכך שבהגיעם לעדות בבית המשפט, הם ייאלצו לעשות זאת אך על פי זכרונם ובאופן המוגבל לאפשרויות התיעוד הכלליות הקיימות באפליקציה".

 

הזיכוי של האדם מעלה שאלות רבות בנוגע למערך נאמני הניקיון של המשרד להגנת הסביבה. כשמערך נאמני הניקיון מתבסס רק על מילה מול מילה, ללא כל תיעוד חזותי. אחוז קטן מכלל הדיווחים שרושמים נאמני הניקיון מגיע להליך משפטי ונחתם בפסק דין. כספי הקנסות מועברים לקרן לשמירת הניקיון.

 

גם זה קרה: אופנוען זורק שקית לעבר נהג שהשליך אשפה

גם זה קרה: אופנוען זורק שקית לעבר נהג שהשליך אשפה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לרוב, אזרחים שנגדם הוגש דו"ח משלמים את הקנס . אך פסק הדין שניתן לאחרונה בבית המשפט השלום בחדרה מראה שאזרח שמתעקש להישפט ומציג גרסה עקבית וברורה, יכול לנצח את המערכת. בהיעדר תיעוד חזותי וגישה לאמצעי חקירה נוספים, גדלים הסיכויים לזיכוי מחמת הספק.

 

נכון לשנת 2018, בישראל ישנם 31,300 נאמני ניקיון, אך רק 1,000 מתוכם פעילים. באותה שנה הוכשרו 945 נאמני ניקיון חדשים. הנאמנים שלחו באותה שנה כ-12,100 דיווחים, כאשר העבירה הנפוצה ביותר היא השלכת בדל סיגריות. לשם השוואה, למערך נאמני הניקיון של המשרד בשנת 2012 היו כ- 1,000 נאמנים פעילים, שרשמו לפחות דו"ח אחד במהלך 2012. בסך הכול נרשמו כ- 7,500 דוחות על השלכת פסולת, גם אז העבירה הנפוצה ביותר הייתה השלכת בדל סיגריה.

 

במשרד להגנת הסביבה מסרו כי "על פי חוק שמירת הניקיון, אין חובה לצייד את נאמני הניקיון במצלמה או לתעד אירוע השלכת פסולת במצלמה, אולם אין מניעה משפטית לעשות כן. המשרד מתכוון לבדוק דרכים שונות שיקלו על הדיווח. הגשת כתב האישום נעשתה בעקבות בקשה של האזרח להישפט, לאחר שקיבל הודעת קנס בשל השלכת פסולת מרכב לעבר רשות הרבים, והתיק הסתיים בזיכוי. כפי שהשופטת פירטה בהכרעת הדין, גם הנאשם וגם נאמן הניקיון השאירו עליה רושם חיובי ומהימן. עם זאת, היא ציינה מספר בעיות עובדתיות בעדות של נאמן הניקיון, שלא היו באשמתו או פגעו במהימנות שלו, שהביאו אותה לזיכוי האזרח מחמת הספק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים