שתף קטע נבחר
 

ועדת הכספים אישרה קיצוץ של 4.2 מיליארד שקל בתקציב המדינה

מדובר בקיצוץ של כ-1.16 מיליארד שקל למימון שינוי בסדרי העדיפויות הממשלתיים כמו מימון שכר השוטרים, קיצוץ של כ-1.3 מיליארד שקל בין השאר לטובת מימון צהרונים וקיצוץ של 1.663 מיליארד שקל בעודפי תקציב משרדי הממשלה שלא נוצלו ב-2018; הוועדה גם אישרה העברת 324 מיליון שקל לכבישים בשטחים

ועדת הכספים אישרה היום (ב') 3 הצעות של משרד האוצר לביצוע קיצוצים בתקציב המדינה בסכום כולל של 4.203 מיליארד שקל. מדובר ב-2 קיצוצים רוחביים בסך של כ-2.6 מיליארד שקל, ובקיצוץ של 1.6 מיליארד שקל מעודפי תקציב לא מנוצלים של משרדי הממשלה לשנת 2018.

 

התקציבים תקועים - והרשויות מאיימות בשביתה: "חוסר אחריות"

כחלון מפשיר 1.5 מיליארד שקל מכספי הרזרבה של תקציב 2019

השביתה נמנעה: המדינה העבירה 320 מיליון שקל לתחבורה הציבורית

 

 

להלן הצעות הקיצוצים:

 

1. קיצוץ רוחבי של 1.38% למימון שינוי בסדרי העדיפויות הממשלתיים בסכום של 1.157 מיליארד שקל. הממשלה קיבלה את ההחלטה בנובמבר 2018.

  

הכסף מיועד: למימון הסכם השוטרים - 911 מיליון שקל; למשרד הרווחה - 20 מיליון שקל לטיפול בתופעת האלימות במשפחה; גמלאות מערכת הביטחון -131 מיליון שקל; הלוואה של 70 מיליון שקל לתאגיד כאן למימון האירוויזיון ב-2019; תגבור מועצות אזוריות בעוטף עזה - 20 מיליון שקל; משרד התעסוקה - 5 מיליון שקל למפקחי בטיחות בענף הבנייה.

: שטרות ישראליים (צילום: sutterstock)
קיצוץ של מיליארדים(צילום: sutterstock)

2. קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים בהיקף של 1.284 מיליון שקל. ההחלוטה התקבלה על ידי הממשלה ביוני השנה.

  

הכסף מיועד: הקמת מכשול תת קרקעי בעזה - 800 מיליון שקל; המשך תוכנית לסבסוד צהרונים - 400 מיליון שקל; סיוע ליישובי חבל מודיעין ומטה יהודה לשיקום נזקי השריפות - 84 מיליון שקל.

  

3. קיצוץ של 1.663 מיליארד שקל בעודפי תקציב משרדי הממשלה שלא נוצלו ב-2018. הפנייה התקציבית הוגשה לוועדה בנובמבר 2018.

 

הכסף מיועד: לרשויות מקומיות -247 מיליון שקל – לתיגבור מענקי איזון לרשויות, פיצויים לרשויות הסמוכות לנתב"ג בשל פטור הקבע מארנונה שניתן לנמל התעופה בן גוריון, מימון הסכם הבראה לעיריית בת ים, תגבור מענקים שוטפים לעוטף עזה, ושדרות, קריית שמונה, שלומי ומטולה; תקצוב 1.416 עבור פיתוח הסעת המונים, מוקדי סיכון, פיתוח כבישים תומכי דיור, וסובסידיה עבור התחבורה הציבורית.

 

צהרון ()
צהרון

בימים הקרובים תדון הוועדה בפניית שר האוצר, משה כחלון, להפשיר רזרבה של 1.5 מיליארד שקל בתקציבי המשרדים. חודשיים לפני סיום שנת התקציב החליט כחלון להעביר כספים ליעדים הבאים: תחבורה 660 מיליון שקל כשעיקר הכסף מיועד לסבסוד נהגים. ניצולי שואה 200 מיליון שקל, רווחה 300 מיליון שקל, הלוואות לזכאי דיור- 205 מיליון שקל, וכן 104 למענקי מו"פ.

 

במרץ 2018, בעת אישורו של תקציב המדינה לשנת 2019, אישרה ועדת הכספים רזרבה לשינויים בתקציב במהלך השנה. לוועדה הוסבר שיהיה ניתן להפשירה באישור הועדה בסוף 2019.

 

324 מיליון שקל לכבישים בשטחים

ועדת הכספים אישרה היום גם את בקשת האוצר להעברת 324 מיליון שקל לכבישים בשטחים. הכספים מיועדים לתקצוב כבישים "לב השומרון" (עוקף חווארה) ובית אריה.

 

בפנייה של הממונה על התקציבים באוצר, שאול מרידור, שהוגשה לוועדת הכספים נמסר כי העברת הכסף היא בהמשך להחלטת ממשלה מינואר 2018. ההחלטה התקבלה אז בעקבות הסכם קואליציוני עם הבית היהודי. הכסף מועבר רק כעת ליעודו, בעקבות החלטת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ממרץ 2015, לפיו העברת כספים בעקבות הסכמים קואליציוניים תבוצע לאחר השלמת הבדיקות המקצועיות והמשפטיות הדרושות.

  

הוועדה גם תדון בהעברת 469 מיליון שקל לצורך תקצוב "מעניק הבירה" המוענק לעיריית ירושלים, וכן סך של כ-759 מיליון שקל בהרשאה להתחייב לצורך יישום הרפורמה ברישום עסקים, תקציבי פיתוח לעיריית ירושלים ותקציבי פיתוח לרשויות אחרות. 

 

לדיון בועדה הוזעקו ראשי רשויות בשטחים, ביניהם יוסי דגן ראש מועצת השומרון, ישראל גנץ ראש מועצת מטה בנימין וכן תושבים מהאזור.

 

למרות ההעברה התקציבית, איום השביתה לא הוסר

למרות שוועדת הכספים אישרה היום העברה תקציבית של 247 מיליון שקל לרשויות המקומיות - איום השבתת השלטון המקומי ביום חמישי לא הוסר. הכסף יעבור לרשויות המקומיות מקיצוץ של 1.663 מיליארד שקל בעודפי תקציב משרדי הממשלה שלא נוצלו בשנת 2018. הפנייה התקציבית הוגשה לוועדה בנובמבר 2018.  

 

הכסף מיועד לרשויות מקומיות לצורך תגבור מענקי איזון לרשויות, פיצויים לרשויות הסמוכות לנתב"ג על פטור הקבע מארנונה שניתן לו, מימון הסכם הבראה לעיריית בת ים וכן תגבור מענקים שוטפים לעוטף עזה, קריית שמונה, שלומי ומטולה.

חיים ביבס, יו
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי

יו"ר המרכז לשלטון מקומי, חיים ביבס, אמר בוועדה: "כל מה שמגיע לרשויות היה צריך להיות מועבר מזמן. אנו תקועים שנה וחצי. הפקידים מנצלים את העובדה שהפוליטיקאים התבלבלו. החשב הכללי החליט לעצור הכל. הרשויות מממנות חוגים בצפון וכעת עצרו את זה. הרשויות על סף קריסה. אני קורא לחברי הכנסת לנהוג באחריות ולאשר את הכסף לאלתר".

 

ביבס הדגיש שהשביתה המתוכננת לא קשורה בהעברת 247 מיליון שקל לרשויות, "אלא על מה שחסר". הוא הוסיף כי מחר יערכו פגישות של ראשי המרכז לשלטון מקומי עם משרדי האוצר וראש הממשלה, ומחרתיים תתקבל החלטה סופית לגבי השביתה. "אם עד יום רביעי לא נקבל תשובה - נעצור את המדינה. הפקידים עוצרים את המדינה, גמרו את המדינה. החשכ"ל תוקע את כולם", טען.

 

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, שלח מכתב חריף לראש הממשלה בנימין נתניהו ושרי האוצר והפנים משה כחלון ואריה דרעי, ובו קרא להם להתערב במשבר השלטון המקומי ולמנוע באופן מיידי את קריסת הרשויות המקומיות. בר-דוד הודיע כי ההסתדרות תתמוך ברשויות במאבקן וכי הארגון יפעל בכל הערוצים שעומדים לרשותו על מנת לתמוך בצעדים עליהם הכריז מרכז השלטון המקומי, המתכוננים ליום חמישי הקרוב.


פורסם לראשונה 04/11/2019 15:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
קיצוץ בתקציב
צילום: Shutterstock
מומלצים