אש והרוגים ליד גשר בבגדד, קונסוליה איראנית הותקפה
המפגינים נגד השלטונות מנסים לפרוץ מחסומים על גשרי העיר ולהגיע ל"אזור הירוק", שבו שוכנים בנייני הממשלה ושגרירויות זרות. בצהריים נהרגו 5 בעימותים ליד אחד הגשרים. בלילה שעבר: המון הסתער על הקונסוליה בכרבלא וניסה להסיר את הדגל, 3 נהרגו מאש כוחות הביטחון
לפחות חמישה בני אדם נוספים נהרגו היום (ב') בבגדד כשכוחות הביטחון פתחו באש על מפגינים סמוך לגשר אל-אחראר. כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס. שלטונות עיראק טוענים רשמית כי רק אדם אחד נהרג וכי 22 נפצעו, אבל צלם של הסוכנות דיווח שראה עוד ארבע גופות. לדברי השלטונות, כוחות הביטחון השתמשו בכדורי גומי ובגז מדמיע, ולא בתחמושת חיה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
גל המחאה נגד השלטונות שפוקד בימים אלה את עיראק, נזכיר, הוא הגדול ביותר שידעה המדינה זה עשרות שנים. אלפי בני אדם התאספו גם היום ברחובות ובכיכרות, ממשיכים חודש של התקוממות. יותר מ-250 בני אדם נהרגו בהתנגשויות בין מפגינים לשוטרים, לחיילי הצבא ולאנשי מיליציות פרו-איראניות מאז תחילת המחאה בראשית החודש שעבר.
כתב של סוכנות הידיעות AP שהיה ליד זירת העימות בגשר בבגדד היום סיפר שראה עשרות מפגינים רצים ברחובות נושאים פצועים. חלק מהמפגינים יידו אבנים על כוחות הביטחון, ואלה הגיבו בגז מדמיע ובזרנוקי מים.
המפגינים בבגדד מנסים בימים האחרונים לפרוץ מחסומים שהוקמו על כמה גשרים המובילים ל"אזור הירוק" בעיר, אזור מאובטח-למדי שבו שוכנים בנייני הממשלה המרכזיים ושגרירויות זרות. לפי דיווחים אחר הצהריים, נראה שמפגינים הצליחו לחצות את גשר אל-אחראר ולהגיע למטה של רשת טלוויזיה ממלכתית עיראקית בצדו השני.
"ישראל תשלם מחיר כבד"
ההרוגים בבגדד היום מצטרפים לשלושה בני אדם שנהרגו אתמול בלילה, כשכוחות הביטחון העיראקיים פתחו באש על המון שניסה להסתער על הקונסוליה האיראנית בכרבלא, עיר הקדושה לשיעים. בעימותים שם נפצעו 19 מפגינים. גם שבעה שוטרים נפצעו.
בשבועות האחרונים החלו מפגינים להפנות יותר ויותר את הזעם שלהם כלפי איראן, המקיימת קשרים הדוקים עם ממשלת עיראק, עם סיעות פוליטיות שיעיות בפרלמנט העיראקי ועם מיליציות הפועלות בעיראק. לפי הערכות במערב, לטהרן השיעית השפעה רבה על קבלת ההחלטות של בגדד, וחלק מהמפגינים, גם שיעים, מאשימים את ממשלתם כי היא משרתת את האיראנים יותר מאשר אותם.
במהלך ההפגנה האלימה ליד הקונוסליה האיראנית בכרבלא הבעירו מפגינים צמיגים, טיפסו על מחסומי הבטון סביב הקונסוליה ויידו בקבוקי תבערה אל מעבר לחומות. הם ניסו להסיר את הדגל האיראני ולהחליפו בדגל עיראק, אך לא הצליחו להגיע אליו. לבסוף הציבו את דגל עיראק על החומה שמחוץ לשגרירות. המפגינים קראו "העם רוצה להפיל את המשטר" – מהקריאות המרכזיות שנשמעו בימי האביב הערבי, ב-2011. משרד החוץ של עיראק גינה את ההתקפה על הקונסוליה האיראנית, והדגיש כי פגיעה בנציגויות דיפלומטיות היא קו אדום שאסור לחצות.
מפגינים בדרום עיראק תקפו בימים האחרונים משרדים הקשורים למפלגות ולמיליציות הזוכות לגיבוי מאיראן, ואת חלקם העלו באש. קייס אל-חזאלי, מנהיג עסאיב אהל אל-חאק, אחת המיליציות השיעיות החזקות ביותר בעיראק שזוכות לגיבוי מאיראן, אמר בריאיון לטלוויזיה העיראקית כי ארה"ב, ישראל וכמה מהמדינות הערביות במפרץ פועלות "להצית עימותים וכאוס" בעיראק. הוא ציין ספציפית את איחוד האמירויות, והבטיח להגיב על מותו של אחד ממפקדי ארגונו בהפגנות בדרום עיראק: "האמריקנים והישראלים ישלמו מחיר".
עשירה בנפט והתושבים עניים
המהומות האלימות בעיראק פרצו בחודש שעבר על רקע האבטלה הגבוהה והשירותים העלובים שמספקים שלטונות עיראק לאזרח. עד מהרה התחלפו קולות המחאה של המפגינים נגד התנהלות הממשלה בקריאות להתפטרותה, והטלטלה הביטחונית שעוברת כעת על עיראק היא מהחמורות שידעה המדינה זה שנים.
בעשורים האחרונים התמודדה עיראק עם עיצומים של האו"ם, מלחמת אזרחים, שתי פלישות אמריקניות ומלחמה עם איראן, ובצל האירועים האלה מצב התשתיות בה ירוד ביותר. באמצע העשור כבש דאעש שליש משטחה, ורק לפני שנתיים היא הצליחה למגרו. היא עדיין מנסה להתאושש.
כעת, כשהמדינה אינה נמצאת במלחמה, ולכאורה יש לה התנאים לקום על הרגליים, עיראקים רבים טוענים שממשלתם כושלת במשימת השיקום. לפי קרן המטבע הבינלאומית, עיראק מדורגת רביעית בעולם בגודל עתודות הנפט שלה, ולמרות זאת – מבין 40 מיליון תושביה, הרוב חיים בעוני, וללא רמה הולמת של שירותי רפואה וחינוך או של אספקת חשמל ומים.