הסחבת נמשכת, ונשים משלמות בחייהן: "אוזלת יד של המערכת"
למרות שלל ההבטחות, התוכניות לטיפול באלימות נגד נשים תקועות בשל הפלונטר הפוליטי - ואסתר אהרונוביץ' הצטרפה לשורה ארוכה של נשים שנרצחו. אחותה של סיפראש אינעלם שנרצחה לפני כשנה וחצי: "עצרו את הבעל הרבה פעמים, ובכל זאת לא הצליחו למנוע את הרצח"
הרצח של אסתר אהרונוביץ' בת ה-70 בידי בעלה, הרופא פרופ' גיורא פראף פרי (67), במושב תלמי אליהו הוא תזכורת למציאות הכואבת של הסחבת בטיפול בתופעת האלימות נגד נשים.
כמעט שנה עברה מאז שוועדת השרים לחקיקה אישרה את חוק האיזוק האלקטרוני של גברים מכים. אך הליך החקיקה, שראש הממשלה בנימין נתניהו הבטיח בדצמבר 2018, בעקבות מחאת הנשים, לקדם כ"חקיקת בזק" תקוע מאז בגלל הפלונטר הפוליטי ואי-תפקוד הכנסת, כמו תוכניות רבות אחרות שהובטחו ולא יושמו.
הרצח באשכול - כל העדכונים:
אסתר נרצחה, בעלה חשוד: "חברה טובה ומלאת חיים"
הותר לפרסום: זה הרופא החשוד ברצח אשתו
הנרצחת ה-13 השנה: "ביקשה לסיים את היחסים"
"היא לא ענתה לטלפון, זה הדליק נורה אדומה"
גרושתו של החשוד ל-ynet: "לא מופתעת, פחדתי ממנו"
מדובר בהצעת חוק שתחייב להצמיד לכל חשוד המסכן את בת זוגו אזיק שיאפשר, באמצעות טכנולוגיית GPS, לדעת בכל רגע היכן הוא נמצא - אם הפר את תנאי מעצר הבית ויצא החוצה ואם הוא עושה את דרכו אל בת זוגו כדי להתעלל בה שוב. במקרה שכזה יישלח לעברו מיד כוח משטרתי כדי לבלום אותו.
השימוש באמצעי זה ייעשה בעיקר במקרים של גברים שהוצא נגדם צו הרחקה, האוסר עליהם להתקרב למקום מגוריה של בת הזוג, ויסייע למנוע מצב שבו יכה אותה או אפילו ירצח אותה, כפי שקרה כבר בעבר. לשיטה זו יש יתרון נוסף, שכן היא מאפשרת גם לאישה לעקוב אחרי תנועות הגבר שמתעלל בה ומסכן אותה, ולדעת היכן הוא נמצא בכל רגע.
אז בינתיים גברים אלימים ומסוכנים כלפי נשותיהם ממשיכים להסתובב באופן חופשי וללא פיקוח, מכיוון שעדיין לא הוקמה ממשלה. אך זו רק דוגמה אחת לשלל התוכניות שלא יוצאות לפועל וההבטחות שלא מקוימות בכל הנוגע להתמודדות עם מגפת האלימות נגד נשים.
וההבטחות רבות – כבר ב-2017 אישרה הממשלה תוכנית לאומית למיגור אלימות נגד נשים, בעקבות המלצות הוועדה הבין-משרדית שהוקמה בנושא. מדובר על תוכנית חומש בעלות של 250 מיליון שקל, כך שבכל שנה יוקצו עבורה 50 מיליון שקל. אלא שגם התקציבים עבור השנתיים הראשונות טרם הועברו במלואם, ורק אתמול, בדיון מיוחד על העברות תקציביות ל-2019 שנערך בוועדת הכספים, הוחלט על העברת 20 מיליון שקלים שהובטחו עבור התוכנית בשנה זו. אם לא תוקם ממשלה, התקציב לשנה הבאה מוטל בספק, והמשמעות היא שרבים מסעיפי התוכנית לא יקודמו.
בין הסעיפים שלא יושמו במלואם - הקמת מרכזי חירום שייתנו מענה לנשים במצוקה במשך 24 שעות ביממה, הקמת מחלקי משפחה במשטרה, תוכנית הסברה וקמפיינים פרסומיים להרחבת המודעות הציבורית לתופעה ותוכנית שיקום לגברים מכים. בתקציב ל-2020, שטרם אושר מאחר שלא הוקמה ממשלה, אמורות היו להיכלל בין היתר תוכניות הנוגעות למענים לנערות טעונות הגנה ומקלט, ולנערות הרות או אימהות. שלשום, בבוקר יום הרצח, הגישה ח"כ פנינה תמנו-שטה (כחול לבן) שאילתה לשר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, בעניין יישום התוכנית.
מעבר לתקצוב התוכנית, יש כמה יוזמות שכבר החלו לקרום עור וגידים אך נתקעו בשל חוסר תפקוד הכנסת – בהן הצעת חוק להגדרת אלימות כלכלית - שלרוב מקדימה את האלימות הפיזית או מתקיימת במקביל לה - כעבירה פלילית. הצעת חוק נוספת שאינה מקודמת מבקשת לקבוע כי רוצחים במשפחה לא יוכלו ליהנות מחלקם בדירה המשותפת, שיעבור ליורשים (לרוב ילדי הנרצחת), ולמנוע את הצורך בעימות משפטי מול הרוצחים.
הדחיפות שבקידום התוכניות והצעות החוק, בראש ובראשונה האיזוק האלקטרוני, מומחשת במקרה הטרגי של רצח סיפראש אינעלם על ידי בעלה בנפרד, אטירסאו אינעלם, ביוני 2018. על פי כתב האישום שהוגש נגד אטירסאו, הוא ארב לסיפראש בת ה-36 ליד ביתה בשכונת קריית שמואל בחיפה ודקר אותה שמונה פעמים עד שמתה. זאת, על אף שהוצא נגדו צו הרחקה ממנה לאחר שהכה אותה ואיים עליה פעמים רבות.
"במשך שמונה שנים היא נלחמה להתגרש ממנו ולא הצליחה", סיפרה ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet אחותה, אסקדאר סימנך. "כשהם גרו ביחד הוא היה מרביץ לה, עד שפעם אחת היא ברחה לתחנת המשטרה, התמוטטה שם ופינו אותה באמבולנס. גם אחרי שהוציאו אותו מהבית, למרות שהיה נגדו צו הרחקה, הוא היה רודף אחריה ומחכה לה מתחת לבניין. הוא חשד שהיא יוצאת עם גבר אחר, אז הוא היה מתקשר ומתחקר את הילדים - שואל אותם 'מי מגיע לבית, את מי ראיתם'. עצרו אותו הרבה פעמים, ובכל זאת לא הצליחו למנוע את הרצח. אני לא מבינה למה לא עצרו את זה בזמן. זה כואב נורא".
עו"ד רותי אלדר, היועצת המשפטית של ארגון משפחות נרצחים ונרצחות, אמרה כי "אוזלת היד של המערכת, שלא מצליחה לאכוף בצורה אפקטיבית צווי הגנה או הרחקה כאשר הם מוטלים, גברה בשנה האחרונה, שבה חלק מהמערכות לא מתפקדות והמצב הולך ומחמיר". עו"ד מרים זלקינד, מקדמת המדיניות והחקיקה בשדולת הנשים בישראל, הוסיפה כי "מכעיס להיווכח שלמרות מחאת הנשים לפני פחות משנה, ממשיכות רשויות המדינה לנקוט סחבת בטיפול בתופעת האלימות נגד נשים, ועוד ועוד נשים משלמות את המחיר בחייהן".
יו"ר ויצ"ו ישראל, אורה כורזים, טוענת כי "הקיפאון אינו נובע רק מהבחירות בשנה האחרונה. זהו קיפאון של עשור ויותר, המשקף את חוסר העניין של הממשלה, הפניית הגב והסתפקות בצמצום משאבים הנשענים על ראייה שמרנית ומיושנת".
יו"ר נעמת, חגית פאר, סיכמה: "הממשלה וחברי הכנסת חייבים להחליף דיסקט ועכשיו. אני קוראת לכל המפלגות משמאל ומימין להוסיף את הדרישה למלחמת חורמה באלימות במשפחה, בגיבוי תקציבי, לכל הסכם קואליציוני".