שתף קטע נבחר
 

שיני אדם מלפני כ-40 אלף שנה התגלו במערה בגליל

במערת מנות שבגליל המערבי התגלו שיניים של אדם מודרני ואדם ניאנדרטלי. חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מסבירים כי הדבר מחזק את ההערכה שבאותה התקופה היגרו בני האדם מאירופה לארץ ישראל, דבר שהוביל להתפתחות האזור

שש שיניים אנושיות, השייכות לתרבות האורניאקית המהווה עדות אנתרופולוגית לאוכלוסיית בני אדם שהיגרה מאירופה לארץ ישראל לפני כ-40,000 שנה, נתגלתו במהלך חפירות ארכיאולוגיות במערת מנות בגליל המערבי. באמצעות מחקר דנטלי, קבעו חוקרים כי הן שייכות לאדם המודרני וגם לאדם הניאנדרטלי.

 

מערת מנות. באזור המסומן באדום נמצאו חלק מהשיניים (צילום: פרופ' ישראל הרשקוביץ)
מערת מנות. באזור המסומן באדום נמצאו חלק מהשיניים(צילום: פרופ' ישראל הרשקוביץ)

שן טוחנת עליונה ותחתונה שנמצאו במערת מנות. מתוארכות ל 38,000 שנים לפני זמננו (צילום: ד
שן טוחנת עליונה ותחתונה שנמצאו במערת מנות. מתוארכות ל 38,000 שנים לפני זמננו(צילום: ד"ר רחלי שריג)

 

את המחקר הובילה ד"ר רחלי שריג, חוקרת מבית הספר לרפואת שיניים ולחקר תולדות האדם באוניברסיטת תל אביב בשיתוף פרופ' ישראל הרשקוביץ מאוניברסיטת תל אביב, פרופ' עפר מרדר מאוניברסיטת בן גוריון בנגב וד"ר עומרי ברזילי מרשות העתיקות. מאמר שבו נחשפו הממצאים פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Human Evolution.

 

חוקרים פועלים בעשור האחרון במערת מנות, ליד מושב מנות מזרחית לנהריה, בכדי להתחקות אחרי התפתחות האדם המודרני בארץ ישראל. "השיניים מהוות עבורנו ממצא שיש לו חשיבות רבה לזיהוי תושבי המערה לפני עשרות אלפי שנים", אמרה ד"ר שריג. "שיניים נשמרות טוב יותר מעצמות כי הן עשויות מאמייל שהוא החומר העמיד ביותר בגוף. חשוב מכך: במבנה, בצורה ובטופוגרפיה של השן יש מרכיב גנטי חזק, המאפשר לשייך שיניים לאוכלוסיות ספציפיות. במחקר הנוכחי התבססנו על צורתן החיצונית והפנימית של השיניים כדי לאפיין ולשייך אותן. בארבע מהשיניים ביצענו בדיקות מעבדה מעמיקות שכללו סריקות מיקרו-CT ואנליזות תלת-ממדיות".

מפת המערה עם סימון המיקום של אזורי מציאת השיניים. (צילום: ד
מפת המערה עם סימון המיקום של אזורי מציאת השיניים.(צילום: ד"ר רחלי שריג)

ד
ד"ר רחלי שריג(צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב)

 

גם פה חיו לפני עשרות אלפי שנים: מערת קסם שליד ראש העין    (כתב: אסף קמר, צילום: ירון שרון, עריכה: תום עוזיאל)

גם פה חיו לפני עשרות אלפי שנים: מערת קסם שליד ראש העין    (כתב: אסף קמר, צילום: ירון שרון, עריכה: תום עוזיאל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תוצאות המעבדה שנערכו לארבע שיניים - גילו שן אחת שהראתה ככל הנראה תכונות אופייניות למין הומו סאפיינס ("האדם המודרני"), שן אחרת הראתה תכונות שככל הנראה אופייניות לאדם הניאנדרטלי ושתי השיניים הנוספות הראו שילוב נדיר של תכונות ניאנדרטליות ומודרניות. החוקרים ציינו כי שילוב כזה נמצא עד היום רק באוכלוסיות אירופיות מראשית התקופה הפליאוליתית העליונה לפני כ-40,000 שנה. "לשיניים ממערת מנות יש חשיבות מכרעת משום שעד היום לא היו בידינו שרידים אנושיים מאותה תקופה בארץ ישראל", הסביר פרופ' הרשקוביץ. "לראשונה מובאת סיפורה של אוכלוסייה האחראית לאחת מהמהפכות התרבותיות החשובות בתולדות האדם".

 

ד"ר ברזילי אמר שהשיניים נתגלו בשכבות ארכיאולוגיות המשויכות לתרבות האורניאקית המזוהה עם סוף עידן הניאנדרתלים באירופה. "זה מסמן עידן חדש בהתפתחות התרבותית של האדם המודרני", אמר ד"ר ברזילי. "בהתבסס על מחקרים גנטיים חדשים שהראו שבמזרח אירופה הנאנדרתליים נטמעו אל תוך האוכלוסייה האורניאקית המקומית, אנו נוטים לפרש את הימצאותן של תכונות ניאנדרתליות בשיניים כעדות נוספת לכך שמקורה של התרבות האורניאקית באזור מזרח הים התיכון הוא מאירופה. ייתכן שאוכלוסיות אלה ביקשו להתרחק מתנאי האקלים הקיצוניים ששררו באירופה באותה העת - שיאה של תקופת הקרח האחרונה".

 

עם זאת, במחקר עצמו נזהרו החוקרים וכתבו: "בשל מיעוט הממצאים והחוסר הכמעט מוחלט של מאפיינים ייחודיים, אנחנו לא יכולים לספק עדות מכריעה בשאלה האם האוכלוסייה של מנות הגיעה מאירופה או שמדובר בצאצאיה של האוכלוסייה המקומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ד"ר רחלי שריג
כמה מהשיניים שהתגלו
צילום: ד"ר רחלי שריג
מומלצים