שתף קטע נבחר

 

82 הרוגים במגזר מתחילת השנה: "משפחות הפשע עברו לערים הערביות"

האלימות נמשכת ביתר שאת, ו-2019 מסתמנת כשנה הקטלנית ביותר עד כה. במגזר הערבי מפנים אצבע מאשימה כלפי הממשלה והמשטרה: "בהיעדר אכיפה - אנשים ייקחו את החוק לידיים והאנרכיה תימשך". אך יש מי ששם דגש על סיבה אחרת: "כשניקו את הפשע בנתניה ופ"ת המשפחות עברו לערים הערביות"

 

זירת הרצח אמש, סמוך לתל שבע

זירת הרצח אמש, סמוך לתל שבע

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"אם לא יינקטו צעדים - האנרכיה תימשך; אנשים ייקחו את החוק לידיים": מתחילת 2019 נהרגו 82 בני אדם, בהם 11 נשים, כתוצאה מהאלימות במגזר הערבי - ונראה שהנתונים הקשים נמצאים במגמת עלייה. כך למשל, ב-19 השנים האחרונות, משנת 2000, נהרגו ונרצחו 1,390 בני אדם, מתוכם 58 כתוצאה מאלימות משטרתית, כש-75% מהמקרים בוצעו על-ידי ירי מנשק חם. כמו כן, במרוצת השנים התרחשו אלפי ארועי ירי לעבר בתים, רכבים ומשרדים.

 

מקרי רצח בחברה הערבית (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שני הקורבנות האחרונים הם ג'לאל ומוחמד אבו טהא, בני דודים ופועלי בניין בשנות ה-30 לחייהם, שנרצחו אתמול (ב') בכניסה לתל שבע. בחודשים האחרונים עברו להתגורר ברהט, והגיעו לבקר בסוכת אבלים של קרוב משפחתם. הם התפללו במסגד, אכלו ארוחת ערב ובדרך חזרה - נרצחו מירי שלפי הערכות היה מכוון. ג'לאל הותיר אחריו אישה וחמישה ילדים, ומוחמד הותיר אחריו אישה ושני ילדים, שלאחד מהם קרא על שם אחיו, פכרי, שנרצח גם הוא מירי לפני כשנה.

 

קרוב משפחתם אמר: "לצערי, איבדנו שני בחורים נהדרים שלא עשו דבר. כל הזמן שמענו עליהם דברים טובים. הם נפלו קורבן לתופעת הרציחות והירי שאנחנו לא יודעים מתי תיפסק". 

 ג'לאל אבו טהא ()
נרצח אמש ליד תל שבע. ג'לאל אבו טהא
הנרצח השני מוחמד אבו טהא ()
מוחמד אבו טהא
 שני גברים נמצאו ללא רוח חיים ביישוב עומר ()
זירת הרצח סמוך לתל שבע
 
נג'מה גאווי, תושבת כפר קרע, איבדה את אחיה קאסם (36), שנרצח לפני כשבוע על-ידי אלמונים: "הוא לא עשה כלום. הוא נרצח בדם קר מול עיניי ומול עיני שני ילדיו, אשתו ואחיינו. אנחנו לא יודעים מה רצו ממנו ולמה רצחו בן אדם יקר שבמשך כל חייו עזר לאחרים".
 

היא הוסיפה כי ימים ספורים לפני מותו של אחיה, "הגיע בשעות הבוקר אדם רעול פנים לביתו". לדבריה, הוא דפק בדלת - אך אשתו לא פתחה. המנוח הציץ מחלון הבית והבחין באלמוני - ולא פתח גם כן את הדלת. לאחר מכן, היא אומרת, פנה למשטרה - אך דבר לא נעשה. "הוא התקין באותו יום מצלמות אבטחה - ואחרי כמה ימים נרצח", הוסיפה בצער.

 

כמו כן, סיפרה שבאחת הפעמים, דיווח אחיה כי אלמונים רודפים אחריו ואף ניסו לחסום את דרכו. גם אז, לדברי האחות, עדכן את המשטרה - אך גם אז לא ננקפה אצבע. "הוא פנה למשטרה ובסוף לא נשאר בחיים. לצערי, במקום שהמשטרה תעזור ותבדוק את הדיווחים - היא מזלזלת בחייהם של בני אדם".

 

ההפגנה באום אל פחם ()
הפגנה נגד האלימות במגזר הערבי, ארכיון

 

ריאיון עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן    (צילום: שמוליק דודפור, ניצן דרור)

ריאיון עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן    (צילום: שמוליק דודפור, ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"לא תרבות ולא מדיניות"

יו"ר מרכז "אמאן" למאבק באלימות, כאמל ריאן, אמר בראיון לאולפן ynet כי: "הפשיעה בחברה הערבית היא תולדה של רשלנות וחולשה, ולא 'תרבות', כפי שטוענים רבים במשטרה או בחברה היהודית. כמו כן, גם היא לא תוצאה של 'מדיניות', כפי שטוענים מנהיגים בחברה הערבית. הוויכוח הזה הוא ניסיון של כל צד להסיר מעליו אחריות, כשברור לכולם שבכל מה שקשור לאלימות בחברה הערבית - האחריות היא על המנהיגות הערבית בלבד. היא מחויבת לערוך חשבון נפש עמוק ולבדוק את עצמה".

 

ריאן הוסיף כי במקביל, על משטרת ישראל מוטלת האחריות לפענח את מקרי הרצח, לאסוף את כלי הנשק ולמנוע את תופעת ה"פרוטקשן": "המשטרה צריכה לבדוק מתי ולמה היא נרדמה במשמרת". "הנתונים מצביעים חד-משמעית על כך שהפשיעה, שהחלה באזור המרכז, התרחבה לצפון ולדרום בצל רשלנותה של המשטרה והחולשה השלטונית המובהקת, לצד התעלמות חברתית-פנימית".

 

ריאן טען כי מקורה של רוב האלימות בכך שמשפחות הפשע העבירו את המפקדות שלהם לערים הערביות: "מה קרה? כשחיסלו אותם בנתניה והצליחו לנקות את פתח תקווה, ראש העין ורמת גן, התרבות הזאת, ה"חאווה" הזאת עברה לקבלן משנה, איפה? בערים הערביות".

 

יו"ר מרכז "אמאן", כמאל ריאן, בריאיון ל-ynet    (צילום: שמוליק דודפור)

יו"ר מרכז "אמאן", כמאל ריאן, בריאיון ל-ynet    (צילום: שמוליק דודפור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חמדאן זמירו, פעיל חברתי תושב קלנסווה, אמר כי "העלייה הדרמטית באירועים שמסתיימים בהרוגים היא תולדה של הזנחה ואי-טיפול באוכלוסייה הערבית מצד הממשלה בכל הקשור לכלי נשק ומעצר של 'חיילים' מיומנים שיורים - ופוגעים. האנרכיה משתוללת ואזרחי המדינה הערבים מתחננים שרשויות האכיפה והחוק יפעלו".

 

חבר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) אמר: "יש לשים קץ לתופעות כמו רצח נשים או נקמה כפי שקורה בדרום. המקרה של הרצח הכפול בתל שבע הוא נורא ואיום כפי שהרציחות בכפר קרע, בטורען ובערב אל חואלד - זה משהו שאי אפשר לחיות איתו. המספרים האלו נוראיים, הם מזעזעים ולעיתים אני מזועזע מכמה זה לא מזעזע את הציבור היהודי, שאני קורא לו לחבור אלינו כדי לנהל מאבק משותף נגד האלימות והפשיעה".

הפגנות בדיר חנא ()

השר ארדן ל-ynet: להעביר שוטרים ליישובים הערביים מיד

אתמול התייחס השר לביטחון הפנים גלעד ארדן בשיחה עם אולפן ynet לגל האלימות הגובר בחברה הערבית. לדבריו, יש לפעול להחזרת התקציבים שקוצצו מהמשטרה, להעביר מיידית שוטרים מתחנות שקטות לשרת ביישובים הערביים, וגם לקדם את החמרת הענישה.

 

"כל שקל שהמשרד שלי קיבל כתוספת תקציבית - עבר להקמת תחנות משטרה ולייצור נוכחות מרתיעה ואכיפתית", אמר ארדן, "עם זאת, חלק מהבעיה הוא שהמנהיגות הערבית מחלקת הוראות למשטרה. כשהיא נכנסת לכפר נאמר לה באיזה תחומים לאכוף ובאיזה לא. זה לא עובד ככה".

 

"האחריות המרכזית היא שלנו, של הממשלה", הוסיף ארדן, "לכן היה דיון אצל רה"מ לפני שבוע, והנה אני אומר - הקיצוצים שנעשו באופן רוחבי, כולל בתחום הזה, היו בגדר טעות קשה ולכן הצבעתי נגדם. זה לא בסדר, רה"מ צריך לפעול להחזיר את התקציבים שנלקחו מהמשטרה".

 

גלעד ארדן איימן עודה (צילום: אבי מועלם)
גלעד ארדן ואיימן עודה(צילום: אבי מועלם)

בדבריו אמר ארדן כי "המשטרה היא כתובת מרכזית - אך לא הכתובת היחידה. גם מערכת החינוך, מערכת הענישה ובתי המשפט, והמנהיגים בחברה הערבית צריכים לעשות דה-לגיטימציה לנורמות כמו מעמד האישה שצריך להתחזק משמעותית, ועוד נושאים. יש צורך בתוכנית לאומית, בזה אני מסכים עם חברי הרשימה המשותפת - אולי הדבר היחיד שבו הסכמתי איתם אי פעם, ולשם כך צריך ממשלה מתפקדת ומכהנת".

 

תגובת משטרת ישראל: "משטרת ישראל פועלת בשנים האחרונות בשיתוף עם המשרד לביטחון הפנים למתן מענה לצרכים הייחודיים של החברה הערבית, לצמצום הפשיעה ולהגברת תחושת הביטחון והאמון במשטרה ובשלטון החוק בקרב האזרחים - בין היתר באמצעות אכיפה נחושה בכל האמור לשימוש ואחזקה באמל"ח בניגוד לחוק.

 

"מראשית השנה תפסה משטרת ישראל מעל 4,000 פריטי אמל"ח (80% מתוכם במגזר הערבי). המשטרה עצרה 2,704 חשודים בגין עבירות אמל"ח וירי ומאות כתבי אישום הוגשו בסיומן של חקירות המשטרה. במהלך החציון הראשון של שנת 2019, עצרה המשטרה בכל הארץ 1,862 חשודים בגין החזקה שימוש וסחר באמצעי לחימה בניגוד לחוק. במהלך תקופה זו הוגשו 528 כתבי אישום נגד נאשמים בעבירות אמל"ח. בנוסף עצרה המשטרה בחצי הראשון של השנה הנוכחית 842 חשודים בגין עבירות של ירי בשטח בנוי.

 

"בכל שנת 2018 נפתחו במשטרה 3,568 תיקים בגין עבירות אמל"ח, מרביתם בישובי המגזר הערבי. משטרת ישראל עצרה בכל רחבי הארץ 3,447 חשודים, כשליש מהם עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם. במהלך שנה זו הגישו חטיבת התביעות של משטרת ישראל והפרקליטות 1,269 כתבי אישום נגד נאשמים בעבירות החזקה, שימוש וסחר באמצעי לחימה בניגוד לחוק.

באשר למקרי רצח, חקירות מקרי רצח מנוהלות במשטרה באופן יסודי ומקצועי תוך חתירה בלתי מתפשרת להגיע לחקר האמת ולהבאת הרוצחים לדין".

 

עוד נאמר כי "במסגרת חקירות אלו, המשטרה משקיעה מאמצים רבים בפענוח של כלל מקרי הרצח תוך הפעלת אמצעים גלויים וסמויים. מתחילת שנת 2019 פיענחו יחידות החקירה במשטרת ישראל 32 אירועי רצח שהתרחשו בקרב החברה הערבית והובילו להגשת כתבי אישום".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים