שתף קטע נבחר

העליון החמיר עונשם של צעירים מהגליל שהשתמשו בנשק לא חוקי

על רקע המחאה נגד האלימות במגזר הערבי, בית המשפט קיבל את ערעור הפרקליטות וגזר בין שלוש שנות מאסר וחצי לשש על יונס, אחמד ומוחמד סובח, שהשתמשו בנשק לא חוקי במהלך סכסוך חמולות בגליל

בית המשפט העליון קיבל אתמול (שלישי) את ערעור הפרקליטות והחמיר את עונשם של יונס, אחמד ומוחמד סובח, צעירים שהיו מעורבים בסכסוך חמולות והשתמשו בנשק בלתי חוקי ב-2018 בגליל. זאת, על רקע המחאה בשבועות האחרונים של המגזר הערבי על האלימות המשתוללת ותופעת אחזקת הנשק הבלתי חוקי.

 

82 הרוגים במגזר מתחילת השנה: "משפחות הפשע עברו לערים הערביות"

 

על יונס סובח נגזרו אתמול שש שנות מאסר, על אחמד סובח נגזרו חמש שנות מאסר ועל מוחמד סובח שלוש וחצי שנות מאסר. העונשים המקוריים שעליהם ערערה הפרקליטות נעו בין שנתיים לארבע שנות מאסר, ולמעשה בית המשפט העליון כמעט הכפיל אותם. מלבד עבירות הנשק, השלושה הורשעו בבית המשפט המחוזי גם בעבירות של חבלה חמורה בנסיבות חמורות.

  

 

 

השופט מני מזוז כתב בהחלטתו כי "ביעור תופעת החזקת כלי נשק בלתי חוקיים הוא אינטרס ציבורי מהמעלה הראשונה ותנאי הכרחי למאבק בתופעות הפשיעה האלימה לסוגיה הרווחות במקומותינו, בבחינת 'ייבוש הביצה' המשמשת ארס לגידולן של תופעות אלה". מזוז הוסיף: "מהלך כזה מחייב הירתמות גם של בתי המשפט, על ידי ענישה מחמירה ומרתיעה לעבירות נשק בלתי חוקי באשר הן, וכל שכן מקום שנעשה בנשק כזה שימוש בביצוע עבירות אלימות לסוגיהן".

 

מקרי רצח בחברה הערבית (צילום: shutterstock)
.(צילום: shutterstock)

באוקטובר 2018 התרחש סכסוך חמולות בין משפחת סובח ומשפחת אבו שנב בגליל. בעקבות הסכסוך, החליטו חלק מבני משפחת אבו שנב לגשת למשפחת סובח על מנת ליישר את ההדורים, וביום 27.10.2018 בסמוך לשעה 19:30, הגיעו ג'מיל אבו שנב וחלק מבניו למפגש בין המשפחות. בעודם יושבים אצל משפחת סובח, תקפו שלושת הנאשמים את מחמוד, בנו של ג'מיל אבו שנב, שהיה סמוך לביתו יחד עם אשתו ובנם התינוק. התוקפים עברו ליד ביתם ארבע פעמים וירו עליהם, ולבסוף הם פגעו בו בבטנו. כתוצאה מכך הוא נזקק לניתוח.

 

בית המשפט המחוזי בחיפה הרשיע אותם בעבירות של חבלה חמורה בנסיבות חמורות ובעבירות בנשק, ואף הדגיש כי "העובדה שכלי הנשק שבאמצעותם בוצע הירי בשני האירועים לא נמסרו לידי רשויות החוק, מלמדת אף היא על חומרת המעשים". עם זאת העונשים שנגזרו עליהם היו קלים יחסית, ונעו בין שנתיים לארבע שנות מאסר. זאת, בשעה שעל פי החוק העונש המקסימלי על רכישת נשק בלא רשות עומד על שבע שנות מאסר. פרקליטות המדינה ערערה על קלות העונש, והרכב של שלושה שופטים כאמור קיבל אותו אתמול.

 

"התופעה של החזקת נשק שלא כדין על ידי אזרחים מהווה איום על שלום הציבור ועל הסדר הציבורי", כתב השופט מני מזוז. "היא התשתית למגוון רחב של עבירות, החל בעבירות איומים ושוד מזוין, המשך בעבירות גרימת חבלה חמורה וכלה בעבירות המתה. לעתים קרובות הנשק הבלתי חוקי נרכש מלכתחילה למטרות עבירה, ואף אם הנשק נרכש למטרות 'הגנה עצמית', הזמינות של הנשק מעודדת את השימוש בו לביצוע עבירות שונות ולהחרפת תוצאותיהן".

 

בפסק הדין שכתב השופט יוסף אלרון הוא ביקר את בית המשפט המחוזי שהקל בעונשם של הנאשמים בגלל סולחה בין המשפחות. "מתן גושפנקה ל'סולחות' כמעין 'מרכיב משלים' לדרכי הענישה הקבועות בדין, יש בו כדי להוות מעין הפרטה פסולה של ההליך הפלילי. איתותה של מערכת המשפט כי 'סולחה' עשויה להביא להקלה משמעותית בעונשו של העבריין מחליש את ההרתעה מפני ביצוע עבירות וחושף את קורבן העבירה ואת משפחתו ללחצים פסולים".


פורסם לראשונה 05/11/2019 22:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות המשטרה
ארכיון
צילום: דוברות המשטרה
מומלצים