שחיתות וקידום מאהבת פלסטינית: ראש אונר"א התפטר
במסגרת חקירה בחשד לשחיתות בצמרת סוכנות האו"ם לסיוע פליטים פלסטינים, הושעה המזכ"ל פייר קרנבול - וכעבור שעות הודיע על התפטרותו. בין היתר נטען כי קידם פלסטינית שעמה ניהל קשר רומנטי לתפקיד בכיר בארגון. משרד החוץ: "צעד ראשון בדרך לביעור השחיתות באונר"א"
מזכ"ל אונר"א פייר קרנבול התפטר בעקבות חקירה שמנהל האו"ם בחשד לשחיתות בצמרת הארגון. מוקדם יותר היום (ד') הושעה קרנבול, והערב הוא הודיע על התפטרותו. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש מינה את כריסטיאן סונדרס, שהיה סגנו של קרנבול בסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם, המשרתת מעל חמישה מליון פליטים פלסטינים, לממלא מקומו.
קרנבול, אזרח שוויץ, משמש בתפקיד מאז שנת 2014. בחודשים האחרונים מתנהלת חקירה עקב חשד לשחיתות בארגון, שבמסגרתה הועלו גם טענות על הטרדות מיניות, נפוטיזם וניצול סמכויות. בין השאר, נטען כי קרנבול מינה את הפלסטינית מריה מוחמדי, שעימה לכאורה ניהל יחסים אינטימיים, לתפקיד בכיר באונר"א בשכר של 200 אלף דולר. השניים אף טסו במחלקת עסקים על חשבון הארגון לחופשה בתשלום. שני בכירים נוספים באונר"א כבר הועזבו על רקע טענות על שחיתות אישית.
ההחלטה להשעות את קרנבול התקבלה לאחר שהאו"ם השתכנע שנפלו פגמים בהתנהלותו. באו"ם ציינו כי "ייתכנו צעדים נוספים לשיפור התנהלות הארגון וכי מזכ"ל האו"ם קורא למדינות התורמות לשוב ולסייע ברגע קריטי זה". כאמור, כמה שעות לאחר אותה החלטה הודיע קרנבול על התפטרותו המיידית מהתפקיד.
בתקופה האחרונה כמה וכמה מדינות הודיעו כי הן מקפיאות את הסיוע לארגון ובחודש הקרוב צפויה להיערך באו"ם ההצבעה בנוגע להארכת מנדט אונר"א.
משרד החוץ בירושלים מסר בתגובה לאחר ההודעה על ההשעיה: "ישראל רואה בחומרה רבה את המידע שהתפרסם עד כה מממצאי ועדת החקירה על אונר"א, וקוראת לפרסום מלא ושקוף של אותם ממצאים. הפרסומים מאששים את טענותיה של ישראל כי נדרש שינוי עמוק ויסודי במודל הפעולה של הסוכנות. תחת הנהגתו של קרנבול גברה הפוליטיזציה של אונר"א, הגירעון תפח, ומודל הפעולה של הארגון הוכח ככזה שאינו בר קיימא. השעייתו היא צעד ראשון בתהליך לביעור השחיתות, הגברת השקיפות, ומניעת הפוליטיזציה בסוכנות. ישראל קוראת לקהילה הבינלאומית ולכל המדינות התורמות לקחת חלק בתהליך חשיבה על מודל פעולה אפקטיבי יותר. ההתפתחויות האחרונות מוכיחות שהחידוש האוטומטי של מנדט אונר"א בשלוש שנים הוא מהלך אבסורדי, לא מוסרי ובלתי מתקבל על הדעת".
שר החוץ ישראל כץ אמר: "התנהלותה של אונר"א ממחישה כי היא חלק מהבעיה ולא חלק מהפתרון. הסוכנות מנציחה את בעיית הפליטים באופן פוליטי מובהק ומרחיקה כל אפשרות לפתרון. הקהילה הבינלאומית צריכה למצוא מודל אחר שיספק מענה הומניטרי למי שזכאים באופן אמיתי לסיוע, ויוריד מעל סדר היום את רעיון השווא של שיבת הפליטים".
שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, מסר כי "מאז הקמתה אונר״א לא פעלה לפתור את בעיית הפליטות אלא נלחמה כדי להנציח אותה. צבר הפרשות הנוגעות להתנהלות הסוכנות מעידות כי אין פתרון אחר מלבד סגירתה המוחלטת. מי שהשתמש בכספי העולם לטובתו האישית תוך כדי הפצת הסתה נגד מדינת ישראל צריך להיות מודח לאלתר ולא לחזור לשורות האו״ם".