שתף קטע נבחר

אנשים שאוכלים מהר מדי: ההשפעות הרעות על הגוף

מתאזרים בסבלנות שחבריכם לשולחן יסיימו לאכול? אתם כנראה אוכלים מהר מדי. מחקרים מוכיחים שאכילה מהירה משפיעה על עיכול המזון ועשויה להוביל להשמנת יתר. כך תתמודדו עם זה

שאלתם את עצמכם פעם איך זה שכשאתם אוכלים  במסעדה עם חברים או משפחה אתם תמיד אלו שמסיימים לאכול את המנה שלכם הרבה לפני כולם? ובכן, אתם ככל הנראה פשוט אוכלים מהר, ואתם לא היחידים.

 

כמו הרבה מאוד דפוסים הקשורים באכילה שלנו, גם קצב האכילה שלנו הוא אישי. למעשה, מדובר בהרגל שנרכש במהלך השנים והתקבע בסיוע גורמים שונים, סביבתיים, משפחתיים, אישיותיים שהפכו אותנו, בין היתר, למבוגרים שמסיימים את המנה שלהם ראשונים ונאלצים לחכות לכל האחרים סביבנו בשולחן.

 

מעבר לעובדה המתסכלת שעלינו להתאזר בסבלנות רבה עד שכל האחרים יסיימו לאכול ונוכל סופסוף להזמין קינוח, ישנן סיבות נוספות שמסבירות מדוע אכילה מהירה אינה מומלצת.

 

קיראו עוד:

אלו 3 הדיאטות שהכי אהבתם ב-2018

10 עקרונות מעשיים לאכילה בריאה

טרנד הדיאטה החדש: צום חלקי. האם זה עובד?

 

כך תשמרו על המשקל גם באירועים:

 

 

מדוע אנחנו אוכלים מהר?

רובנו חיים בעומסים ולחצים יומיומיים, ומנסים ללהטט בין כל המשימות וההתחייבויות; בית, עבודה, ילדים, ומשתדלים להכניס איזה תחביב או שניים בין לבין. כך אנו מוצאים את עצמנו ממהרים, רצים ממקום למקום וממשימה למשימה, מנסים להספיק הכל ולהצטיין בכל, מפחדים לפספס את 24 השעות הקצרות שיש לנו ביממה. לכל הטירוף הזה נכנסת גם האכילה, אנחנו מוצאים את עצמנו אוכלים משהו על הדרך, בין לבין - וגם אם מדובר בארוחה, היא תהיה זריזה.

 

העובדה שאנו חיים בעידן השפע מצטרפת גם היא לרשימת הסיבות בגללן אנחנו אכלנים מהירים. בעולם המערבי מזון מפתה מביט עלינו מכל פינה - בפרסומות, בתכניות טלוויזיה, בשפע המסעדות ובסופרים. אכילה מתחילה בעיניים, והרצון לטעום הרבה ומהכל מעודד עלייה בקצב האכילה.

 

מה הבעיה עם אכילה מהירה?

לשמחתנו, כיום אנו אוכלים בעיקר כדי ליהנות, אך חשוב לזכור שמטרת האכילה בראש ובראשונה היא כדי להשיג שובע. היכולת להבחין בין רעב לשובע ולדייק תחושות אלו תוך הקשבה לגופינו יכולה לסייע לנו לשמור על משקל תקין. רעב ושובע הם מפתח חשוב בהשגת אכילה בריאה.

 

תחושת שובע מושגת על ידי אותות המועברים מהקיבה למוח - אך מרגע שמזון נכנס לקיבה ועד שהמוח מקבל את האות חולפות לרוב כ-20 דקות. בעקבות הפרש זמנים זה, כאשר אנו אוכלים מהר, אנו למעשה אוכלים הרבה יותר מהכמות הנדרשת בכדי להשיג שובע. לאורך זמן, אכילה כזו מובילה לעלייה במשקל.

 

מחקרים הראו שאכילה מהירה מהווה סיכון לעלייה במשקל והשמנת יתר. באחד המחקרים שנעשה בקרב ילדים נמצא כי 60% מאלו שאכלו מהר אכלו יותר והיו בסיכון של פי 3 להשמנת יתר. סקירה ספרותית נרחבת מצאה שאנשים שאוכלים מהר נמצאים בסיכון כפול להשמנת יתר פתולוגית (Obesity) לעומת אלו שאוכלים לאט.

 

אכילה מהירה משפיעה גם על עיכול המזון, כיוון שמדובר על אכילה שבה כל ביס הוא גדול וישנה פחות לעיסה, ישנה פגיעה בתהליך העיכול אשר נדרש לעמוד בקצב ובעומס גדולים יותר. מחקר יפני שנערך לאחרונה בקרב 1,000 מבוגרים במשך כ-5 שנים מצא כי אכילה מהירה מגדילה את הסיכון להתפתחות תסמונת מטבולית - מכלול תסמינים שמגבירים סיכון לסוכרת מסוג 2, למחלות לב וכלי דם ולשבץ.

 

אכלנים מהירים מדווחים על הנאה וסיפוק פחותים מחוויית האכילה עצמה לעומת אלו שאוכלים לאט. במקביל, אנשים שאוכלים מהר פחות מודעים לכמות האוכל הנאכל ולעיתים אף לסוג המזון הנכנס לקיבתם.

 

אישה אוכלת באוטו (צילום: shutterstock)
אכלו במקומות הנכונים לכך (צילום: shutterstock)

 

מה ניתן לעשות? 

עקרונית, כדאי מאוד להאט את קצב האכילה. אולם כמו כל הרגל אותו אנו רוצים לשנות ולשפר, מדובר במשימה שאינה פשוטה כלל. ראשית יש צורך להיות מודעים לעובדה שאנו אוכלים מהר. בהמשך, להבין את המשמעות וההשלכות ובעיקר להבין ולהפנים מהן התועלות שבשינוי.

 

מספר טכניקות יכולות לעזור לסגל את ההרגל לאכול לאט יותר:

 

1. אל תאכלו מול מסכים. אכילה מול טלוויזיה, מחשב, טלפון או אכילה תוך כדי עבודה, גורמים לאכילה מוסחת ומהירה.

 

2. הניחו את הסכו"ם כדי לנשום. בין ביס לביס או במרווחים של מספר ביסים, הניחו את הסכום, קחו מידי פעם נשימות עמוקות. אלו מבטיחים האטת קצב האכילה.

 

3. הימנעו ממצבי רעב קיצוניים. כדי לא להיות רעבים מדי, יש להימנע ככל שניתן ממצבי רעב קיצוני שבהם פוחתת יכולת השליטה על כמות וסוג המזון שנבחר לאכול. רעב מעודד אכילה מהירה. יש לאכול ארוחות מסודרות ולוודא שיש בסביבתינו תמיד משהו קטן לנשנש, לזמנים שבין הארוחות.

 

4. שתו מים. שתיית מים במהלך הארוחה תסייע הן לתחושת מלאות ושובע והן בהאטת קצב האכילה.

 

אישה שותה מים עם לימון (צילום: shutterstock)
רוצים לאכול לאט? שתו מים(צילום: shutterstock)

 

5. לעסו יותר. לפני בליעת המזון, לעסו אותו היטב. ניתן לספור את מספר הלעיסות כשהמטרה היא להאריך את זמן הלעיסה, קצת בכל פעם.

 

6. קחו ביסים קטנים. חיתכו את המזון לחתיכות קטנות יותר או ניגסו בו בביסים קטנים יותר. כך יואט קצב האכילה והארוחה תימשך יותר זמן.

 

7. פנו זמן. אם עד היום פיניתם והקדשתם כ-10 דקות לארוחה, מהיום פנו זמן ארוך יותר לארוחה וכך תימנעו ממצב בו עליכם להזדרז באכילה על מנת להספיק לדבר הבא. משך ארוחה טוב הינו כ-30 דקות.

 

8. איכלו בסביבה המתאימה. אכילה במקומות שמשרים אווירת אכילה נעימה הם מקומות ייעודיים לכך, כמו מטבח, חדר אוכל ומסעדה. אלו הם מקומות מצויינים בהם ניתן לתרגל אכילה איטית, לעומת אכילה בשולחן העבודה או בסלון, שמעודדים אכילה מהירה.

 

9. היו קשובים לגופכם. אכילה קשובה ברוח המיינדפולנס היא כלי נפלא לתרגל אכילה איטית. העיקרון המוביל הוא להיות בהקשבה ושימת לב לאכילה ולמזון הנאכל ולתחושות שנגרמות בזמן זה.

 

כמו בכל הרגל חדש, גם פה נדרשים תרגול וחזרתיות וכמובן סבלנות. עשו זאת בהדרגה - ביחרו בטכניקה אחת בתור התחלה והשקיעו בה, בהמשך עיברו לטכניקה נוספת וכך הלאה. מיצאו את התועלות האישיות עבורכם באכילה האיטית - בין שמדובר בירידה במשקל כתוצאה מכך או פשוט בתחושה נעימה יותר בבטן.

 

עם הזמן, התרגול המתמיד ותחושת התועלת יהפכו את הקצב החדש להרגל להרגל אוטומטי, שיאפשר אכילה פחותה וירידה במשקל.

 

שירי נקש היא דיאטנית קלינית 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אוכלים מהר? יש לזה השפעה על המשקל שלכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים