דו"ח ה-OECD: ישראל, התכונני למחסור חמור ברופאים
כ-50% מהרופאים בישראל עברו את גיל 55 ומתקרבים לגיל הפנסיה, בשעה שעתודה צעירה למספרים אלו אין. כך חושף דו"ח ה-OECD. הדו"ח מזהיר מפני מחסור תקציבי של 20 מיליארד שקל. סגן השר ליצמן: "ממצאי הדו"ח מצביעים שוב על מצוינות המערכת"
ארגון ה-OECD מפרסם היום (ה') נתונים עדכניים על מצב מערכת הבריאות בישראל ביחס למדינות המפותחות. הארגון מזהיר כי למערכת הבריאות בישראל נדרשת תוספת תקציב ניכרת עבור היערכות לעשור הקרוב.
הדו"ח צופה כי בעוד עשור, ההוצאה הלאומית הממוצעת לבריאות במדינות OECD תעמוד על 10.2% מהתמ"ג. אם מדינת ישראל תרצה לשמר את מקומה הנוכחי בקרב מדינות הארגון או לשפר אותו, ההוצאה הלאומית על בריאות בישראל ב-2030 תצטרך לעלות מ-7.4% מהתמ"ג ל-8.8% לפחות. אם נתרגם זאת לשקלים, על פי תחשיב הארגון תידרש ישראל להוסיף כ-20 מיליארד שקל לתקציב הבריאות עד 2030.
קראו עוד על מצבה של מערכת הבריאות
הדו"ח שחושף: כמה רופאים ואחיות יש בישראל - ולמה עדיף לחלות במרכז
דו"ח מצב הבריאות: מחסור במיטות אשפוז, פחות שירותי בריאות בפריפריה
מחסור ברופאים
אחד הנתונים המדאיגים שעולים מן הדו"ח נוגע לשיעור הרופאים בגיל 55 ומעלה מבין כלל הרופאים במדינה. ישראל נמצאת במקום השני אחרי איטליה, עם 50% מהרופאים שעברו את גיל 55, מה שמלמד על מחסור קיים שצפוי להתרחב, שכן חלקם נמצאים בפנסיה או קרובים ליציאה לפנסיה. מדובר בפער אדיר בהשוואה למצב ב-2000 - אז רק 27% מהרופאים בישראל היו מעל גיל 55 - ולא קיימת עתודה צעירה מספקת.
הרמה הרפואית הגבוהה בישראל
נתון מעודד שמופיע בדו"ח נוגע למיקומה של מדינת ישראל במדד "השארת גוף זר לאחר פרוצדורה רפואית", אשר נמוך במידה ניכרת מהממוצע במדינות OECD ועומד על שני מקרים ל-100 אלף מטופלים בלבד, בהשוואה ל-5.2 במדינות המפותחות. בראש הטבלה נמצאות בלגיה ושווייץ, עם יותר מעשרה מקרים של השארת גוף זר בגופו של החולה ל-100 אלף מטופלים.
בנוסף, במדינות המפותחות 9.1% מהחולים שאושפזו עקב התקף לב מתו בתוך 30 יום. לעומת זאת, בישראל עומד שיעור מקרי התמותה תוך 30 יום על 7.5% מהחולים בלבד.
כמו כן, על פי הנתונים תוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם ועומדת על 82.6 שנים, נתון הנמצא מעל הממוצע שעומד על 80.7 שנים. מאז שנות ה-70 חל גידול עולמי ניכר בתוחלת החיים, ובישראל מדובר בגידול של כ-20 שנה בתוחלת החיים בהשוואה ל-1970.
מקום שמיני בעולם בהשמנת בני נוער
ישראל נמצאת בצמרת הרשימה גם באשר לעודף משקל ולהשמנה בקרב ילדים בני חמש עד תשע. בעוד שהממוצע העולמי עומד על 31.4%, בישראל מדובר ב-37.7% - המדינה השמינית באשר לנתון זה. במקום הראשון נמצאת ארצות הברית, עם 43% מהילדים שסובלים מהשמנה ומעודף משקל.
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הגיב לנתונים: "ממצאי הדו"ח מצביעים שוב על מצוינות המערכת, כמו גם על האתגרים הצפויים בשנים הקרובות. אני סמוך ובטוח כי בכוחנו לתת מענה לאתגרים אלה באמצעות יישום התוכנית הלאומית שגיבשנו במשרד. אני מחויב לפעול ליישומה עם כינון הממשלה החדשה".
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב אמר: "הדו"ח מוכיח את היעילות של מערכת הבריאות הישראלית, ושמעבר לצורך בהיערכות לאומית לאתגרי העשור הקרוב, ניתן באמצעות תוספת משאבים של מיליארדים בודדים לחזק את המערכת ולשפר משמעותית את השירות לאזרחים".
מפורום החירום הלאומי '5 מיליארד לבריאות' נמסר: "נתוני ה-oecd והפערים העצומים בין מערכות הבריאות במערב לזו בישראל צריכה להטריד כל אזרח בישראל. נתונים אלו מעידים יותר מכל על כך שהמשך 'מדיניות ההרעבה' של מערכת הבריאות תכחיד בתוך שנים ספורות את מערכת הבריאות הציבורית בישראל.
"אסור להסכים עוד למדיניות ההרעבה של האוצר. קריסתה של מערכת הבריאות הציבורית כפי שאנו עדים לה בכל יום מחייבת תוספת מיידית של 5 מיליארד ש״ח לבסיס תקציב הבריאות ליישום מתווה המנהל לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, הוספת מיטות בהתאם לגידול ולהזדקנות האוכלוסייה, לתקצוב רפואה מונעת, שיקום אשפוז סיעודי ובריאות הנפשת לעדכון קבוע של סל התרופות ועוד".