דייגים מצפון קוריאה רצחו 16 אנשי צוות וברחו לדרום
דרמה ימית יוצאת דופן: סיאול חושפת כי ביום שבת עצרה שני אזרחים שברחו בסירת דיג מהדיקטטורה של קים ג'ונג און אחרי שרצחו את רב החובל של הסירה ו-15 אנשי צוות אחרים. בצעד חסר תקדים הודיעה דרום קוריאה כי היא מגרשת אותם בחזרה לפיונגיאנג: "הם פושעים אכזריים"
בצעד חריג ביותר הודיעה היום (ה') דרום קוריאה כי גירשה משטחה שני דייגים מצפון קוריאה שביקשו ממנה מקלט, אחרי שגילתה כי לפני שנמלטו אל המים הטריטוריאליים שלה הם רצחו 16 חברים אחרים בצוות הסירה שלהם.
עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הצפון קוריאנים, שניהם גברים בשנות ה-20 לחייהם, נתפסו בסירתם מדרום לגבול הימי המזרחי בין שתי הקוריאות ביום שבת האחרון. המשרד הדרום קוריאני לענייני איחוד, האחראי על היחסים עם צפון קוריאה, מסר כי בחקירה שניהלה דרום קוריאה התברר שהשניים רצחו 16 מעמיתיהם, כולל את רב החובל.
דרום קוריאה, נזכיר, נוהגת זה שנים לאמץ אליה צפון קוריאנים המצליחים לברוח מארצם הקומוניסטית המסוגרת ומבקשים להתיישב בדרום. זו הפעם הראשונה מאז סיומה-בפועל של מלחמת קוריאה, שהתנהלה בשנים 1953-1950, שסיאול מגרשת אזרחים צפון קוריאנים שנמלטו לשטחה.
דובר המשרד לענייני איחוד, לי סנג-מין, מסר שדרום קוריאה החליטה לגרש את שני הדייגים משום שהם "פושעים אכזריים" שאי אפשר להכיר בהם כפליטים לפי החוק הבינלאומי. לי ציין כי השניים נשלחו בחזרה לארצם דרך הגבול היבשתי בין הקוריאות.
מהחקירה שניהלה דרום קוריאה עולה שעל הסירה שבה ברחו השניים לדרום היו בתחילה 19 בני אדם. היא הפליגה מנמל קימצ'אק בחופה המזרחי של צפון קוריאה באוגוסט, וכשהדייגים הגיעו למים הסמוכים לרוסיה וסמוך למקומות אחרים קשרו השניים קשר עם חבר צוות שלישי ורצחו את רב החובל, שלדבריהם התעלל בהם. אחר כך רצחו השלושה עוד 15 דייגים על הסירה כדי להסתיר את מעשיהם.
שלושת הדייגים שבו לנמל קימצ'אק והתכוונו להמשיך לאזור אחר בצפון קוריאה, אבל הדייג השלישי, זה שלא הצליח לברוח בסופו של דבר לדרום, נעצר ליד הנמל. השניים הנותרים ברחו מצפון קוריאה באותה הסירה. כשסירתם חצתה את הגבול הימי בשבוע שעבר רדפה אחריהם ספינת קרב של חיל הים הדרום קוריאני, והחיילים עליה אף ביצעו ירי אזהרה לעבר שני הדייגים.
אחרי יומיים, ביום שבת, נתפסו שני הצפון קוריאנים הנמלטים. הם סיפרו לחוקרים שהם רוצים להתיישב בדרום קוריאה, אבל השלטונות בסיאול קבעו כי הם רצו רק להימנע ממעצר בצפון קוריאה. דרום קוריאה הודיעה לפיונגיאנג כי היא מתכוונת לגרשם – וכך עשתה.
מומחים לענייני צפון קוריאה אומרים כי סביר להניח שהשניים יספגו עונש כבד מפיונגיאנג, ובהחלט ייתכן שיהיה זה עונש מוות. בתקשורת הדרום קוריאנית היו שתהו היום מדוע החליטה הממשלה בסיאול לגרש אותם מהר כל כך ואם לא היה מוטב לאפשר להם קודם לכן לעבור הליך משפטי במערכת המשפט של דרום קוריאה.
סירות דיג מצפון קוריאה נסחפות מעת לעת למים הטריטוריאליים של הדרום, ובדרך כלל דרום קוריאה מסכימה לקלוט את מי מבין הנוסעים עליהן שמבקש להתיישב בה – ולהשיב לצפון את מי שרוצה לחזור.
כ-32 אלף צפון קוריאנים ברחו לדרום מאז סיום מלחמת קוריאה, רובם דרך סין ורובם בשני העשורים האחרונים. עריקים צפון קוריאנים הם נקודת מחלוקת משמעותית ביחסים בין הקוריאות: צפון קוריאה נוהגת לטעון שהאזרחים הבורחים מוחזקים למעשה בדרום כנגד רצונם.