שתף קטע נבחר
 

ד"ר ברני ומיסטר סנדרס

מצד אחד, יהודי, בן לניצולי שואה, הפך למועמד מוביל במירוץ לנשיאות ארה״ב, מצד שני הוא מבקר נחרץ של מדינת היהודים שנהנה מתמיכתה של לינדה סרסור, אקטיביסטית מוסלמית הידועה בהתבטאויותיה האנטישמיות והביקורת על ישראל. דן שחורי, מנכ״ל הקונגרס היהודי האמריקאי, מסביר מדוע השיקו השבוע קמפיין הפונה ישירות לסנדרס

דמיינו את הסיטואציה הבאה – נשיא ארה"ב ממנה לתפקיד בכיר בממשל אדם שתומך בגלוי בתנועת ה-BDS, אשר התבטא באופן אנטישמי בריש גלי ותמך בגאווה בטרוריסט מורשע.

ואם מדובר במועמד מוביל לנשיאות, יש הבדל?

הסנאטור היהודי ברני סנדרס, אשר עשוי, לפחות על פי הסקרים האחרונים, לרשת את הנשיא דונלד טראמפ, אימץ לקמפיין שלו את לינדה סרסור, פעילה פוליטית מוסלמית אמריקאית שנתפסה לא פעם במעשים והתבטאויות אנטישמיות.

 

ברני סנדרס, יהודי בן 78 (מבוגר בחמש שנים מהנשיא טראמפ, ושנה מסגן הנשיא לשעבר והמועמד המוביל לנשיאות ג'ו ביידן), גדל בברוקלין, בן להורים ניצולי שואה ועד לפני מספר שבועות, לא היה ברור אם ימשיך להתמודד במירוץ המפלגה הדמוקרטית, לאחר שעבר התקף לב במהלך הקמפיין וביטל מספר אירועי בחירות.

 

ברני סנדרס  (צילום: AFP)
ברני סנדרס בכנס ג'יי סטריט.(צילום: AFP)

 

סנדרס הוא אחד הסנאטורים המוכרים והפופולריים בארה"ב. במהלך השנים הארוכות שלו בפוליטיקה האמריקאית, הוא רץ על כרטיס העצמאי, ללא שיוך מפלגתי, אבל בשנים האחרונות, ובעיקר לאור ההחלטה לרוץ לנשיאות, הוא משויך למפלגה הדמוקרטית.

 

סנדרס מזוהה בצד הרדיקלי של השמאל, כשהוא מקדם רעיונות סוציאליסטיים, שיש הטוענים שהם פופוליסטיים ולא באמת מציאותיים וניתנים למימוש.

למרות כל המהמורות שבדרך, סנדרס הוא עדיין אחד המועמדים המובילים להתמודד מול הנשיא טראמפ בבחירות לנשיאות ב-2020. בסקר של האתר ״פוליטיקו״ שפורסם רק השבוע, בפריימריס של המפלגה הדמוקרטית הוא שני רק לסגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן וצמוד בסיכוייו לסנאטורית הפופולרית, אליזבת' וורן.

 

האם היותו יהודי, עובדה שהוא גאה בה, אומרת בהכרח שיהיה טוב למדינת ישראל? כנראה שלא.

אם נסקור את פעולותיו והתבטאויותיו בשנים האחרונות בנוגע לישראל והקהילה היהודית, ניווכח לדעת שעמדותיו שונות מקצה לקצה מאלו של נשיאי ארה"ב במאה ה-21.

 

סוף לסיוע הביטחוני לישראל?

סנאטור סנדרס היה הראשון שהעלה את הסוגיה שלאורך שנים רבות נחשבה לנושא בעל קונצנזוס דו מפלגתי – הסיוע הביטחוני לישראל. לטענתו, יש לקשור את המשך וגובה מתן הסיוע במדיניות פנים מדינתית של ישראל ומנהיגיה. מיותר לציין כי זהו מדרון חלקלק; הוא התנגד נחרצות למעבר השגרירות לירושלים; הוא אימץ את חברת הקונגרס אילן עומאר, הידועה בהתבטאויותיה האנטישמיות; סנדרס גם תמך בתוכנית הגרעין האיראנית, עליה חתם אובמה, והוא מבקר את מדינת ישראל כחוט השני.

 

לאחרונה, סנאטור סנדרס חצה עוד קו כנגד ישראל והקהילה היהודית.

הוא אימץ את לינדה סרסור, אקטיביסטית מוסלמית הידועה אף היא בהתבטאויותיה האנטישמיות, כך שתייצג אותו בכנסים פוליטיים ותהיה מזוהה איתו באופן מלא ומובהק.

 

דגהדג ()
לינדה סרסור.

 

סרסור, תומכת נלהבת של תנועת ה-BDS, מזוהה גם עם המנהיג האנטישמי לואיס פרחאן (שקרא ליהודים "טרמיטים"), שיבחה את ראסמה אודה, טרוריסט מורשע אשר סייע לבצע פיגוע בירושלים בשנות ה-70, בו נרצחו שני אנשים. בנוסף, סרסור, שהובילה את מחאת הנשים המוצדקת, הורחקה מהארגון לאור התבטאויותיה ופעולותיה האנטישימיות.

 

האם אנחנו רוצים שמועמד מוביל לנשיאות יהיה מזוהה עם אותה דמות? התשובה היא לא.

לכן, אנחנו בקונגרס היהודי האמריקאי יצאנו בקמפיין רחב הקורא באופן שלא ישתמע לשתי פנים – סנאטור סנדרס, היפטר במהירות מהגברת לינדה סרסור.

במכתב, ששלח לו נשיא הקונגרס היהודי האמריקאי, ג'ק רוזן, נאמר כי "כמועמד היהודי היחיד לנשיאות, אשר יכול מאוד להיות שיתמנה לנשיא היהודי הראשון, אתה נושא באחריות מיוחדת כלפי הקהילה היהודית" כתב רוזן והוסיף: "בזמן שהאנטישמיות בעולם גוברת, חשוב שמנהיגים יהודיים כמוך, ישמשו דוגמא". לאמץ את סרסור, לא משמש דוגמא.

 

לא ברור האם המהלך הפוליטי של סנדרס יצליח. מצד אחד, האינטרס שלו הוא לכבוש את הקהל המוסלמי בארה"ב, המונה לפי סקר של מכון Pew משנת 2017 כ-3.45 מיליון בני אדם ומצביע באופן גורף למפלגה הדמוקרטית. מצד שני, המהלך עשוי להרחיק קהלים רחבים בקרב הקהילה היהודית והאוונגליסטית, המזועזעים מדמויות שנויות במחלוקת כמו זו של לינדה סרסור.

 

עו"ד דן שחורי, מנכ"ל הקונגרס היהודי האמריקאי. למידע נוסף, היכנסו לאתר שסוקר את הפוליטיקה האמריקאית והקהילה היהודית וישראלית בניו יורק: https://www.jewishpoliticalguide.com/

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים