מינוי בנט לשר הביטחון: נתניהו יצטרך אישור מהכנסת?
רה"מ הודיע על מינוי בנט לשר הביטחון בממשלת המעבר - אך יש מי שטוען כי המהלך עשוי להיות לא-חוקי בלי אישור הכנסת, שבה אין לו רוב. גורמים במשרד רה"מ: "כשם שכץ מונה לשר חוץ, כך ניתן למנות את בנט לשר ביטחון"
ההודעה הדרמטית היום (ו') של הליכוד על כוונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות את נפתלי בנט לתפקיד שר הביטחון עלולה להיתקל בבעיה משפטית - כיוון שמדובר בממשלה יוצאת וייתכן שנתניהו יצטרך לבקש את אישור הכנסת, שבה אין לו רוב.
מאחורי ירח הדבש של נתניהו ובנט / הטור של מורן אזולאי מהבוקר
נתניהו לדרעי: בדוק אפשרות של בחירות ישירות
על פי חוק יסוד הממשלה, סעיף 30 ד' - ממשלת מעבר כמו זו שבראשה עומד נתניהו רשאית למנות חבר כנסת לשר במקום "שר שחדל לכהן", ומינוי כזה אינו טעון את אישור הכנסת. עו"ד שחר בן מאיר טוען כי ישנה שאלה מה המשמעות של "שר שחדל לכהן" - וכי מכיוון שרה"מ הוא גם שר הביטחון ולכן אינו יכול "להפסיק לכהן", הוא אמור להעביר את הסמכויות שלו לשר אחר. אלא שהעברת סמכויות דורשת לדבריו את אישור הכנסת, לפי סעיף 31 לחוק שבו נכתב: "הממשלה רשאית, באישור הכנסת, להעביר סמכות הנתונה על פי חוק לשר אחד, או חובה המוטלת עליו על פי חוק, כולה או מקצתה, לשר אחר".
לדברי בן מאיר, אם הפרשנות של "חדל לכהן" היא שהשר כבר אינו חבר ממשלה - מכיוון שראש הממשלה הוא גם שר הביטחון, לא מתקיים המצב של אפשרות למנות את בנט, אלא אם ימונה לשר אחר במקום שר שכבר לא מכהן ואז יהיה צורך בהעברתו לתפקיד שר ביטחון באישור הכנסת.
גורמים במשרד רה"מ אמרו בתגובה כי ממשלת מעבר יכולה למנות שרים - וכי כשם שישראל כץ מונה לשר חוץ, כך ניתן למנות את בנט לשר בטחון.
במרכז-שמאל מתחו ביקורת חריפה על המהלך, ולפי כחול לבן מדובר במינוי "ציני" שנובע "מאינטרס פוליטי צר ואישי" של נתניהו. "מינוי 'חניך תורן' לתפקיד שר הביטחון הוא מעשה לא ראוי למערכת הכי רגישה במדינה ולמדינת ישראל. כרגיל, אצל נתניהו המינוי הציני של בנט נעשה מתוך אינטרס פוליטי צר ואישי ולא מתוך הסתכלות על טובת מערכת הביטחון ומדינת ישראל. למדינה מגיע ראש ממשלה ששם את ישראל לפני הכל. כחול לבן תמשיך לחתור להקמת ממשלה בכלל וממשלת אחדות בפרט", נמסר מטעם כחול לבן.
ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק טען כמו עו"ד שחר בן מאיר כי המהלך לא חוקי. "בנט ימונה לשר בטחון. אתם כבר יודעים למה", צייץ ברק בטוויטר. "לדעתי בחריגה של נתניהו מסמכות. לא ממש צעד חוקי בממשלת מעבר. נתניהו מוכיח שוב ושוב עד כמה צדק כשקבע כי ראש ממשלה ששקוע עד צוואר בפלילים איננו יכול לנהל מדינה. עצוב ועלוב".
בהודעת הליכוד שפורסמה אחר הצהריים נמסר כי נתניהו נפגש הבוקר עם בנט בלשכתו בירושלים והציע לו את תפקיד שר הביטחון - ובנט נענה להצעה. המינוי יובא לאישור הממשלה בישיבתה הקרובה. עוד נמסר שבנט הסכים כי אם יימצא פתרון לפלונטר הפוליטי ותקום ממשלה חדשה, כגון ממשלת אחדות רחבה או ממשלה צרה, ימונה אדם אחר לתפקיד שר הביטחון.
יצוין כי בינתיים שותפתו של בנט להנהגת "הימין החדש", איילת שקד, לא תמונה לשרה בממשלת המעבר. רק אם תקום ממשלה חדשה - אז היא צפויה לקבל מינוי. שקד מסרה כי המהלך תואם איתה וכי היא "בטוחה שזה נכון לטובת המדינה". בציוץ בטוויטר הוסיפה שקד כי "נתניהו הציע לנו שני תיקים מהתיקים הפנויים: חקלאות, תפוצות ורווחה או רק ביטחון. בהחלטה משותפת סיכמנו שבנט ימונה לשר ביטחון עד שתוקם הממשלה".
בבית היהודי ובאיחוד הלאומי, שעמם כזכור רץ הימין החדש במסגרת משותפת שפורקה לאחר הבחירות, בירכו את בנט על מינויו לשר הביטחון. "ברכות לנפתלי בנט על המינוי", צייץ שר החינוך ויו"ר הבית היהודי רפי פרץ. "אתגרים בטחוניים רבים וגדולים מונחים לפתחה של מדינת ישראל, ומהכירותי איתו אני סמוך ובטוח שהוא יוכל לעמוד בהם. בהצלחה".
גם שר התחבורה ויו"ר האיחוד הלאומי בצלאל סמוטריץ' בירך: "איחלתי כעת לבנט בהצלחה בתפקידו כשר הביטחון, בהתמודדות מול האתגרים הביטחוניים וההתיישבותיים הרבים שישראל ניצבת בפניהם".